foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/12, 2020

Äldre har fått grepp om onlinehandeln

Det är de äldre i samhället som står för den största andelen av inköpen av livsmedel online just nu. Det visar ny statistik från DLF. Under tredje kvartalet i år köpte de som fyllt 65 hela 38 procent av alla livsmedel som såldes online (se tabell härintill), medan till exempel yngre barnfamiljer bara köpte 13,6 procent av livsmedlen.
Den äldsta gruppen konsumenter har dessutom ökat sina livsmedelsinköp online med hela 364 procent från samma period förra året, vilket får DLF att dra slutsatsen att "helt klart har den äldre kundgruppen etablerat ett regelbundet online-köpbeteende under coronapandemin".

Ikeastrejken avvärjd

Strejken vid Ikeas restauranger i Kungens Kurva, Barkarby och Västerås, som skulle inletts idag, är avvärjd. Detta efter att Svensk Handel och Hotell- och restaurangfacket (HRF) kommit överens om ett nytt avtal som ger en löneökning med 736 SEK i  månaden för en heltidsanställd från 1 december, samt 560 SEK i månaden från 1 maj 2022. I avtalet ingår även en låglönesatsning. 

Danone investerar 140 miljoner i Skåne

Danone ska investera 140 miljoner SEK i sin anläggning i Lunnarp i Skåne. Där ska man öka tillverkningen av växtbaserade produkter, och dessutom satsa på mer hållbarhet. Tio personer ska nyanställas när utbyggnaden står klar i maj nästa år.

Carlsberg i misstänkt kartell i Indien

Carlsberg, SABMiller och indiska United Breweries ska i elva år ha kommit överens om priserna på öl i Indien, och dessutom utbytt kommersiellt känslig information. Det visar en utredningsrapport som Reuters tagit del av. Företagen hotas nu av böter som kan uppgå till över 250 miljoner USD.

Varning för falsk Smirnoff i Stockholm

Flera tonåringar har drabbats av synproblem, kramper och andningssvårigheter efter att ha druckit förfalskad Smirnoff, som visat sig bestå av hembränt som innehållit metanol. I ett fall förra helgen var en 14-årig tjej nära att avlida efter att ha delat på en flaska med en jämnårig kamrat, rapporterar TV4 Nyheterna. Flaskorna har främst spridits i Stockholmsområdet med hjälp av sociala media, enligt polisen, som fått in flera anmälningar om saken de senaste veckorna.

Vintersportstjärnor får egna Vitamin Well-flaskor

Längdskidåkarna Ebba Andersson och Frida Karlsson, NHL-hockeyspelaren Elias Pettersson och skidskytten Sebastian Samuelsson hamnar på varsin flaska från Vitamin Well denna vinter. Det blir på en begränsad upplaga som de kommer att stå med namn och bild på varsin smak, något som marknadschefen Petter Ericson Hållén förklarar "är en hyllning till våra fantastiska atleter", som förtjänar "ett stort tack för deras fantastiska insatser och den glädje de skänker under vinterhalvåret".

Löfbergs siktar på noll avfall

Löfbergs startar initiativet "Circular Coffee Community", som har som mål att företaget och på sikt hela kaffebranschen ska nå ner till noll avfall. Riktigt hur detta ska gå till vill företaget nu ha in förslag på från företag och allmänhet.
"Vi kommer att fortsätta jobba tillsammans med andra för att utveckla och dela med oss av hållbara lösningar", säger företagets hållbarhetschef Eva Eriksson.

Nytt ryck för Optifreeze

Optifreeze steg på fredagen med 11,48 procent till 54:40 SEK, före bland andra Peckas Naturodlingar som steg med 4,53 procent till 8:30 SEK och Skåne-Möllan som steg med 2,13 procent till 480:00 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 4,47 procent till 1:18 SEK, medan Dalsspira föll med 4,00 procent till 3:36 SEK, Premium Snacks föll med 3,60 procent till 6:70 SEK, Salmon Evolution Holding föll med 3,06 procent till 5:61 NOK, och Lohilo föll med 2,12 procent till 34:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,67 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,65 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,27 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,53 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,24 procent.

Gomidda: Ack va dyrt

Has det 14 999 SEK över, och söks det en högst onödig utgift, så kans det handlas en exklusiv norsk akvavit från Norge för den summan. "Opland Juvel Aquavit" heter den, och har legat på lagring sedan 1929. Den blir därmed dyrast i sitt slag i världen – någonsin.
Men bara 30 munblåsta kristallkaraffer med drycken uti säljs, och endast två av dessa får gå till svenska kunder, enligt tillverkaren Arcus. Det var på fredagen oklart om dessa sålt slut, men vill man stoltsera med något exklusivt så kan man ju kolla.