foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/12, 2020

Korvrally under coronakrisen

Korv har blivit svenskarnas nya favoritmat under pandemin. Bara på Ica har försäljningen skjutit i höjden med nästan 24 procent mellan september och november, jämfört med samma period förra året, och försäljningen av grillkol och briketter ökade med hela 52 procent. Liknande siffror syns hos andra kedjor – med andra ord: Trots höstrusket umgås vi tydligen mer utomhus över lite grill.
"Pandemin har inneburit att man umgås mer utomhus och att många förmodligen förlängt sin grillsäsong på grund av hemmasemester", säger Susan Vo Bergqvist, pressansvarig på Ica, till SVT Nyheter, medan hennes motsvarighet på Axfood, Johanna Eurén, säger att "det kan tyda på att året runt-grillningar har ökat".
Men även vanligt distansarbete inomhus kan ligga bakom åtminstone ökningen av korv, tror Johanna Eurén.
"Det har vi sett under hela pandemin. Det har gått bra hela året. Det ska man koppla till att det är en tacksam måltid för distansarbete", säger hon.

Mjölkdrickandet fortsätter minska

Mjölkkonsumtionen i Sverige fortsätter att rasa – från 98,2 till 95,3 liter per person och år mellan 2018 och 2019. Det visar nya siffror från Jordbruksverket, som inkluderar både konsumtionsmjölk och syrade mjölkprodukter.
Den nästan treprocentiga minskningen följer en stadigt nedåtgående trend sedan toppåret 1980, då siffran var 182,9 liter – en minskning sedan dess på nästan 48 procent.

Mat och mediciner levereras till dörren av Mathem

Mathem gör det nu möjligt att beställa receptbelagda läkemedel och andra apoteksvaror från Kronans Apotek, och få dem levererade tillsammans med matkassen hem till dörren. Det blir det första sådana samarbetet i Sverige, säger de båda företagen, som inleder samarbetet för Mathems kunder efter årsskiftet. Bakgrunden är ökad efterfrågan på sådana tjänster under pandemin.

Dejunkeds Chiasmoothies kommer ut i handeln

Svenska Dejunkeds Chiasmoothies kommer nu i handeln med hjälp av Movement. Dessa har funnits bara sedan förra året, då vännerna Catherine Bentzel och Sarah Weibull lanserade dem, och redan nu är de alltså på väg ut till dagligvaruhandeln.

Brittiska kedjor hamstrar inför Brexit

Storbritanniens stora dagligvarukedjor hamstrar just nu livsmedel inför landets utträde ur EU, vilket ännu på torsdagskvällen såg ut att löpa en reell risk att ske utan något avtal mellan parterna. Därmed finns det farhågor om brist på olika varor, inte minst livsmedel, vilket fått kedjorna att förbereda sig för det värsta tänkbara.
"Om vi lämnar på basis av att det inte blir något avtal kommer det att bli tariffer, och de tarifferna kan bli ganska påtagliga för vissa livsmedel", säger Tescos ordförande John Allan till Daily MIrror.
Sedan tidigare finns även farhågor om stora trafikstockningar vid de stora hamnarna i Dover, Felixstowe och Southampton, vilka också kan leda till försenade livsmedelsleveranser. John Allan varnar för att det mycket riktigt kan komma att bli brist på framförallt färskvaror med kort hållbarhetstid, men tror inte att denna kommer att vara mer än ett par månader.

Simris nästan ensamt i topp

Simris Alg var nästan ensamt i branschen om någon substantiell uppgång på börsen på torsdagen, med en ökning om 6,32 procent till 1:01 SEK. Ice Fish Farm följde efter, med plus 3,43 procent till 44:99 NOK, före Kesko B som steg med 1,78 procent till 20:60 EUR och Scandinavian Tobacco som steg med 1,41 procent till 100:90 DKK.
Peckas Naturodlingar föll mest, med 6,60 procent till 7:92 SEK, före Dalsspira som föll med 5,83 procent till 3:39 SEK, Midsona A som föll med 5,11 procent till 65:00 SEK, Probi som föll med 4,78 procent till 418:00 SEK, och Eatgood som föll med 4,65 procent till 1:23 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,98 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,27 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,88 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,58 procent.

Gomidda (nja): Råttor

Ok. Ni som lider av murofobi – och då menar vi inte rädsla för väggar – kan sluta läsa här.
För nu ska det en stund handla om en Chipotlerestaurang på övre Manhattan i New York, som helt tvingats stänga efter att ha invaderats av råttor. De har inte bara nöjt sig med att knapra på både elledningar och mat därinne, utan har även gått till attack mot personalen, som i sin tur fått slåss med odjuren med bara händerna/fötterna/sopkvastarna eller vad man nu råkat ha till hands. För trots att restaurangen hållit stängt sedan förra månaden, tvingas personalen regelbundet gå dit för att hålla rent och försöka hålla råttorna borta.
"Det börjar verkligen ta ut sin rätt på oss", säger Melvin Paulino, en av de anställda som blivit biten av en råtta så sent som i fredags, till New York Post.
"Vi är rädda allihopa, det är ganska vanligt att några av mina kolleger bara börjar skrika utan förvarning och så vet vi inte vad det är som händer", säger han.
Hälsodepartementet ska skicka in sina Ratbusters, men råttorna har fortfarande gott om mat och vekar dessutom ha förökat sig – samt sett till att hålla konkurrerande människor borta: med oroväckande precision lyckades de bita av ledningarna till datorsystemet, så att restaurangen inte kan ta upp några beställningar.