foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/12, 2020

Ny konflikt hotar – om bemanningsanställda

Marabou (Modelez) i Upplands Väsby, Wasa (Barilla) i Filipstad och Icas lager i Helsingborg finns bland de företag som kan drabbas av total strejk för samtliga inhyrda medarbetare från 7 januari. Det blir i så fall steg två i den konflikt som
Livsmedelsarbetareförbundet och de övriga facken inom LO har varslat om gentemot bemanningsföretagens bransch- och arbetsgivarorganisation Kompetensföretagen. LO-förbunden anser att det inte ska vara billigare att ta in bemanningsanställda än att ha ordinarie personal, men förhandlingarna om detta har brutit samman.
Steg ett, som innebär nyanställningsblockad, övertidsblockad och mertidsblockad för omkring 700 företag, inleds 18 december om inget annat händer.

Varannan handlar julmat online

47 procent av svenska folket kommer att handla sin julmat på internet i år. Det visar en ny undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av Coop. Dessutom kommer en femtedel att handla julmat och -dryck på nätet i högre omfattning än tidigare, medan bara fyra procent uppger att de kommer att minska sin onlinehandel av julmat.
Julmust, ägg, julskinka, prinskorv, pepparkakor och godis är de varor som flest säger att de ska handla på nätet.

Ica storsatsar online – men det blir dyrt

Ica kommer att satsa mycket mer på handel via internet, något som man ser som det "nya normala" efter coronapandemin.
"Vi har ett enormt fokus på online. Vi har en hög ambition att vara bäst på nätet. Pandemin har lett till att hela den utvecklingen har hoppat ett år framåt i tiden", säger vd Per Strömberg till nyhetsbyrån Direkt.*
"Den långsiktiga ambitionen för oss är att ha samma marknadsandel inom e-handel som vi har i vår fysiska verksamhet", säger han.
Uppemot 400 Icabutiker kan komma att erbjuda e-handel – idag är man redan uppe i 360 – men det kommer att kosta. Stora investeringar och satsningar krävs, bland annat ett plattformsbyte för livsmedelshanteringen, men företaget räknar med att det kommer att kosta 0,1 procent i minskad marginal under 2021, och lite mindre än så året därpå.

Ont om klimatinfo i livsmedelsstrategin

Trots löftena i regeringens livsmedelsstrategi om enklare information kring matens klimat- och miljöpåverkan har nästan inget gjorts i den vägen. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.
"Vi har inget sådant arbete på gång", säger Jonas Allerup, klimatanalytiker på Naturvårdsverket till tidningen, och liknande svar kommer från Jordbruksverket och Livsmedelsverket – trots att dessa båda verk fått åtta miljoner SEK för att digitalisera livsmedelskedjan just för klimat- och miljöinformationens skull.
"Det var inte det som vi valde att jobba med. Det fanns mycket idéer om vad som är genomförbart och juridiskt gångbart", säger Kristina Essén, it- och servicechef på Livsmedelsverket, medan Jordbruksverket hänvisar till att budgeten för arbetet var för liten.
I den mån bättre klimat- och miljöinformation har förekommit har det varit livsmedelsföretagen själva som stått för detta, men även där har intresset varit skralt, enligt kritikerna.
"Efter fem års forskning och utveckling är det tydligt för mig att det hittills inte funnits några intentioner från livsmedelsbranschen att främja ökad transparens", säger Roberto Rufo Gonzalez, som arbetar med en app som skulle kunna guida kunderna genom att scanna streckkoderna på matvarorna, till tidningen.
"Strategin sträcker sig fram till 2030. Det är klart att det är ett arbete som kommer att byggas på över tid. Sedan önskar man givetvis alltid som politiker att saker ska gå fort", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Ny vinnardag för Optifreeze

Optifreeze steg på onsdagen med 10,04 procent till 50:40 SEK, före bland andra Veg och Lund som steg med 9,31 procent till 11:15 SEK, Eatgood som steg med 4,88 procent till 1:29 SEK, Premium Snacks som steg med 4,48 procent till 7:00 SEK, och Harboes Bryggeri som steg med 4,00 procent till 78:00 DKK.
Probi föll mest i branschen, med 3,87 procent till 422:00 SEK, före Simris Alg som föll med 3,04 procent till 0:96 SEK, Norcod som föll med 2,95 procent till 69:49 NOK, Kesko B som föll med 2,70 procent till 20:20 EUR, och Lohilo som föll med 2,61 procent till 35:40 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,07 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,11 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,96 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,55 procent.

Gomidda: Supa sig ur krisen

Abra Shiner i Toronto tackar sina kunder nu i dessa dagar, efter att de skridit in för att hjälpa hennes bar Swan Dive undan undergången, vilken annars hotat på grund av c-r-n-krisen.
"Vi brände igenom våra besparingar och jag var inte säker p om jag skulle kunna betala hyran mot slutet av månaden", säger hon till CNN, och berättar att hon därför lade ut ett nödrop på Facebook.
Och si. Kunderna kom och räddade baren – helt enkelt genom att köpa upp hela dess lager med öl. Över tvåtusen flaskor gick åt på bara ett par dagar, och nu har Abra Shiner tillräckligt med pengar för att hålla baren öppen ända fram till mars.
Vi förstår att detta måste ha varit en alleles oerhörd uppoffring för barens stamkunder, men vad gör man inte för att hålla sitt vatten(nåja)hål öppet?