foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/12, 2020

Trots köp: Bayn hungrigt på mer

Snabbväxande Bayn Group nöjer sig inte med de sex företag man köpt under året, utan har fler bolag i åtanke som man man är intresserad av att köpa. Det säger vice vd Simon Petrén efter att företaget tagit in drygt 81 miljoner SEK före omkostnader i en riktad nyemission.
"Kapitaltillskottet från emissionen innebär att vi är finansiellt redo för att skyndsamt kunna agera på de potentiella förvärvskandidater som vi har på vår radar", säger han. Enligt uppgift ska det framförallt röra sig om ett dryckesföretag i Europa.
Nyemissionen var dessutom kraftigt övertecknad och skapade nya kontakter för framtida finansiering.
"Vi har fått in flera nya långsiktiga strategiska investerare som tror på bolagets vision och kommer vara en del av resan framåt", säger vice vd Simon Petrén.

Gränshandeln kan "se fram" mot nya norska skattehöjningar

Norges regering aviserade nyligen att man tänker avskaffa den omstridda sockerskatten, som varit en av drivkrafterna bakom den omfattande norska gränshandeln i Sverige, där sötade varor varit billigare. Men nästa höst är det val, och vid ett eventuellt regeringsskifte kan oppositionspartierna Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet komma att genomdriva en ny sockerskatt, i så fall till 2023.
"Arbeiderpartiet önskar en sockerskatt som bättre träffar målet, nämligen ett minskat sockerinnehåll", säger partiets hälsopolitisk talesperson Ingvild Kjerkol till Aftenposten. Enligt de tre partierna slog den gamla skatten för brett, något som en utvärdering som Stortinget gjorde förra året också kom fram till, och istället vill de se en skatt som både ger mindre socker i livsmedlen och inte slår mot norska jobb.

Prenumerera på kaffe

Drick så mycket kaffe du vill för 149 SEK i månaden. Det är innebörden i Espresso Houses nya system med prenumeration på kaffe, som kunderna kan aktivera i cafékedjans egen app. Kunderna kan välja mellan två olika sorters bryggkaffe, som de får dricka på caféerna.

Veg of Lund kompletterar med kartong

Veg of Lund ska nästa år även erbjuda sina My Foodie-smoothies, som idag säljs på glasflaska, i Tetra Paks förpackning Prisma. Tanken är att kunna sälja mer till dem som vill köpa med sig smoothiesen hem, då den nya förpackningen är lättare.

Bayn rusade efter köpbesked

Bayn Groups övertecknade nyemission och planer på företagsköp skickade upp aktien med 11,11 procent på tisdagen till 9:60 SEK. Harboes Bryggeri steg med 4,46 procent till 75:00 DKK, medan Midsona A steg med 3,79 procent till 68:50 SEK, Skåne-Möllan steg med 3,32 procent till 498:00 SEK, och Dalsspira steg med 3,15 procent till 3:60 SEK.
Optifreeze föll samtidigt med 3,96 procent till 46:10 SEK, medan Simris Alg föll med 3,28 procent till 0:97 SEK, Carlsberg A föll med 2,44 procent till 1 000:00 DKK, och Norway Royal Salmon föll med 2,33 procent till 201:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,77 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,95 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,06 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,90 procent.

Gomidda: "Drick inte Heineken", säger Heineken

"Drick inte det här", står det med stora bokstäver på nya reklamaffischer från Heineken – med en bild på en flaska Heinekenöl bredvid. Visserligen i Nya Zeeland, men riktigt så mycket uppochnervända världen är det väl inte ens på andra sidan jordklotet?
Men när man kommer närmare ser man att det med betydligt mindre och blekare bokstäver står "Om du ska köra bil" över den nyssnämnda devisen. Och då blir det ju både begripligt och efterföljansvärt.
Tanken var att det skulle bli "ett djärvt påstående som skulle väcka uppmärksamhet", säger företagets nyzeeländska bolag DB Breweries enligt Just-drinks. Och det fick det ju, ända här uppe i Sverige.
Grattis.