foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/12, 2020

Bayns Polenköp tre miljoner billigare

Bayn Groups köp av polska foodtechbolaget Amerpharma visar sig bli tre miljoner billigare än väntat. När affären slutfördes på fredagen blev köpeskillingen omkring 38 miljoner SEK, mot de 41 miljoner SEK som man först räknat med. Utöver detta kommer Bayn dock som tidigare aviserats få betala en tilläggsköpeskilling baserat på Amerpharmas nettointäkter de närmaste fem åren.

Handels nobbar Las-avtal

Handelsanställdas förbund kommer inte att ansluta sig till de förändringar i anställningsskyddet som Kommunal och IF Metall nyligen anslutit sig till. Orsaken är att Handels anser att dess eget kollektivavtal reda har lika bra eller bättre regler.
"Huvudproblemet med att arbetsgivare kan visstidsanställa utan objektiva skäl kvarstår och vi har redan reglerat så att allmän visstid snabbare blir fast tjänst i våra kollektivavtal. Problemen med hyvling kvarstår också", säger förbundsordförande Linda Palmetzhofer till Handelsnytt.

Fortsatt bra skörd av matpotatis

542 500 ton svensk matpotatis har skördats i år. Det är i nivå med förra året, vilket i sin tur var sju procent högre än genomsnittet de senaste fem åren – en siffra som dock i sin tur drogs ned av torkåret 2018. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Norrbottens län ökade skörden med åtta procent, och övriga höll sig på förra årets nivåer.
Skörden av stärkelsepotatis blir 336 200 ton, åtta procent mer än 2019 och tolv procent mer än femårssnittet.

Frankrike satsar på växtprotein

Frankrike vill öka andelen jordbruksmark på vilken det odlas proteinrika växter med 40 procent de närmaste två åren. Det skulle innebära ytterligare 400 000 hektar, och en fördubbling till 2030. Målet är att landet ska bli mer självförsörjande på livsmedel, förklarar livsmedels- och lantbruksministern Julien Denormandie.

Coca-Cola i Europa ska nå nollutsläpp 2040

Senast 2040 ska Coca-Cola European Partners (CCEP) nå noll utsläpp neto av klimatgaser. Det har koncernen beslutat, och för ändamålet avsatt motsvarande 2,5 miljarder SEK till en omställningsfond.
"Den nya klimatstrategin bygger vidare på vårt arbete det senaste decenniet. Mellan 2010 och 2019 minskade vi utsläppen i vår värdekedja med 30,5 procent", säger Sofie Eliasson Morsink, vd på Coca-Cola European Partners i Sverige, som räknar med att dess anläggning i Jordbro snart ska bli klimatneutral.

Optifreeze i topp

Optifreeze steg med 9,11 procent till 47:90 SEK på måndagen, före bland andra Veg of Lund som steg med 8,46 procent till 10:00 SEK, Lohilo som steg med 8,00 procent till 36:45 SEK, Dalsspira som steg med 6,08 procent till 3:49 SEK, och Andfjord som steg med 6,00 procent till 46:00 NOK.
Salmar föll samtidigt med 4,72 procent till 464:00 NOK, Eatgood föll med 3,54 procent till 1:23 SEK, Premium Snacks föll med 6:60 SEK, och Norcod föll med 22,79 procent till 69:99 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,47 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,60 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,65 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,26 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,13 procent.

Gomidda: Semlechips

Chips med smak av semla, hur låter det? Kul, tycker tillverkaren Estrella, vars testchips med semlesmak "blivit en riktig snackis" (vilket vi inte tvivlar på) men "såldes aldrig i butik" (vilket vi inte heller tvivlar på), enligt ett pressmeddelande.
Nu ska de ändå ut till allmänheten, genom att de auktioneras ut via Tradera till förmån för Musikhjälpen, vilket däremot gör oss desto mer tvivlande, för en och annan av oss tänker nog att vi gärna skulle betala för att slippa äta chips som smakar semla.
Men. Vad gör man, om man sitter på ett restlager chips som ingen vill köpa på vanligt sätt?