foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/12, 2020

Kraftigt minskade kontroller under pandemin

Nästan tre av fyra svenska myndigheter i Sverige som sysslar med livsmedelskontroll har inte kunnat kontrollera som man hade tänkt under året. Bland annat har olika myndigheter avstått från kontroller på grund av smittrisken, men många har också fått ansvaret för att se till att det inte är för mycket trängsel på restaurangerna, och det har gått ut över livsmedelskontrollen. Det visar en ny enkät från Livsmedelsverket, som inte är imponerat över hur kontrollerna skötts.
"Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras", säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.
"Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner", fortsätter hon, och framhåller att livsmedelskontroll är en samhällsviktig verksamhet.

20 års tandlösa insatser har ännu inte stoppat kakaoslaveriet

Barnarbete, fattigdom och skogsskövling är fortfarande problem inom kakaoodlingarna i Västafrika – trots att företag och organisationer har arbetat mot missförhållandena i två decennier. Det visar den nyligen publicerade Cocoa Barometer från organisationen Voice Network.
"Fattigdom är fortfarande den daglig realiteten för i stort sett alla västafrikanska kakaolantbrukarfamiljer, barnarbete är fortfarande utbrett, och skogar fortsätter att avverkas för att bereda väg för kakaoproduktion", säger rapportens författare.
Tandlösa insatser anges som det stor skälet: även om många initiativ har tagits, så har de i allmänhet varit frivilliga och inte obligatoriska, och det finns inga sanktioner mot dem som bryter överenskommelserna. Samtidigt har alldeles för lite gjorts åt grundläggande orsaker som låga kakaopriser, bristande infrastruktur och bristande transparens och ansvarsutkrävande högre upp i kedjan, enligt organisationen, som också anser att insatserna kommit för mycket "från ovan" och inte involverat odlarna själva eller deras egna samhällen.
Istället krävs regleringar som ändrar systemet, liksom effektiva partnerskap mellan producent- och konsumentländer, och att se till att odlarna äntligen får ordentligt betalt för sitt arbete, säger organisationen enligt Confectionery News.
Rapporten finns på https://www.voicenetwork.eu/cocoa-barometer/

City Gross halverade köttsvinnet

City Gross har lyckats minska sitt köttsvinn med i snitt 56 procent under de senaste tre åren. En av metoderna har varit att använda så kallade skinpack, och när även fiskavdelningarna började använda sådana, sjönk svinnet där med 30 procent under de första åtta månaderna i år. Det framgår av kedjans hållbaretsrapport för 2019/2020.
" Här finns mycket fint att lyfta fram, men att vi på tre år har lyckats minska vårt köttsvinn med 56 procent är vi otroligt stolta över", säger Annica Hansson-Borg, hållbarhetschef på ägarbolaget Bergendahls Food.

Skånes matindustri ska förmås växa

Hälften av den mat som produceras i Sverige kommer från Skåne och hälften av den svenska livsmedelsindustrin är skånsk. Men trots det används inte resurserna till sin fulla potential. Det konstaterar Innovation Skåne, som tillsammans med Lunds universitet samt Netport Science Park och Packbridge nu sjösätter projektet Foodtech Innovation Network som ska öka tillväxten. Framförallt ska man stödja små och medelstora foodtech-företag i utveckling och innovationsprocesser med kunskap, infrastruktur och samarbetsmöjligheter, till exempel genom att ge förutsättningar för produktutveckling eller erbjuda utbildning.

Oreo tar hjälp av Lady Gaga

Mondelez tar superstjärnan Lady Gaga till hjälp för att marknadsföra sina ikoniska Oreokakor. Det sker med en speciell Lady Gagaförpackning och genom något företaget kallar "upplevelsen Sing It With Oreo, ett designsamarbete kring hennes hitalbum från 2020, Chromatica". Närmare detaljer kring det senare har inte meddelats.

Kraft Heinz testar hemleveranser

Kraft Heinz ska testa att leverera sina färdiglagade rätter under varumärket Honig hem till kunder i större städer i Frankrike, Italien Spanien och Tyskland. Det sker efter att man testat saken i Nederländerna under de första karantänmånaderna. Även andra produkter kan bli aktuella; i våras körde man till exempel hem vita bönor, soppor, pålägg och såser till kunder i Storbritannien.

Uppåt för Optifreeze

Optifreeze steg mest i branschen på fredagen, med 10,55 procent till 44:00 SEK, före bland andra Veg of Lund som steg med 4,31 procent till 9:20 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 2,53 procent till 73:00 DKK, och Probi som steg med 2,18 procent till 445:50 SEK.
Simris Alg föll mest, med 8,56 procent till 1:02 SEK, före bland andra Dalsspira som föll med 4,64 procent till 3:29 SEK, Mackmyra som föll med 4,56 procent till 7:12 SEK, Sjöstrand Coffee som föll med 2,56 procent till 1:52 SEK, och Kesko B som föll med 2,40 procent till 20:32 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,11 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,90 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,13 procent.

Gomidda: Finns här några kolsyrade barn?

Det är alltid lika underhållande såhär års att följa Coca-Colas tappra försök att få upp försäljningen av sin flaggskeppsdryck i Sverige, som brukar störtdyka i ungefär samma takt som försäljningen av julmust ökar, för att efter jul och nyår byta plats med den svenska traditionsdrycken istället. Det senaste försöket från Coca-Cola Sverige handlar om att återlansera myten om att det var Coca-Cola som minsann satte de röda och vita färgerna på jultomten, något som vi som kan vår Jenny Nyström vet är en myt (och som även dök upp på tomtebilder många år innan Coca-Colas jultomte.
"Svenskättlingen Haddon Sundblom fick uppdraget från Coca-Cola att illustrera tomten. Den uppdaterade versionen kom att standardisera bilden av jultomten som stor och glad, med vitt skägg och rödvit dräkt. Innan hade jultomten avbildats som alltifrån en lång mager man till en spöklik alv", hävdar företaget i ett färskt pressmeddelande som ni ser en skärmdump av en del av här intill, tillika en utsaga vars bristande kontakt med sanningen är ganska lätt att kolla upp.
Men Coca-Cola nöjer sig inte med det, utan utropar även 2020 till 100-årsjubiléum av denna dryckesföretagets stora gåva åt folket: "I år är det hundra år sedan Coca-Cola började med sina numera ikoniska julkampanjer och skapade bilden av tomten som vi känner honom i dag", heter det i utskicket.
Det är bara det att ett stycke längre ned finner man konstaterandet att Coca-Colas tomte "användes första gången i en annons i december 1931".
Vi vet inte riktigt hur de räknar på Coca-Cola, men att ett århundrade numera devalverats till blott 89 år gör oss tämligen bekymrade.