foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/12, 2020

Odlat kött får första godkännandet

Singapore blir första landet i världen att godkänna kött som odlats i laboratorium som människoföda. Det är amerikanska företaget Eat Just som fått godkänt för sitt odlade kött, vilket hälsas som ett genombrott av den gryende industrin för kött som odlas i näringslösning från celler från djur. Men även bland marknadsanalytiker finns en vision om att det kommer att stiga fram som ett kommersiellt alternativ.
"Allteftersom 'alt-protein' tar steget från laboratoriet till produktion i industriell skala kommer kostnaderna att minska, potentiellt mot eller till och med under konventionellt kött", säger Simon Powell, aktieanalytiker på amerikanska investeringsbanken Jefferies, till Just-food.

Carlsberg rasar mot brittiska Covidregler

Tusentals pints med öl "hälls bokstavligen ned i avloppet", och bryggeriföretag tvingas stänga när efterfrågan minskar. Den salvan kommer från Carlsbergs nya brittiska joint venture Carlsberg Marston's Brewing Co, efter den brittiska regeringens senaste handlingsplan mot smittspridningen av coronaviruset. Denna går ut på att olika delar av landet får olika strikta restriktioner på en tregradig skala, och att dessa kontinuerligt ska utvärderas.
Men två av de tre graderna innebär att pubar och barer måste stänga, medan andra affärer, evenemang, hotell med mera endast måste stänga om de anses befinna sig i den högsta graden. Stora delar av landet befinner sig i den näst högsta graden, vilket till exempel innebär att alla Londons pubar och barer måste hålla stängt medan det går bra att trängas med andra kunder på Harrod's eller Marks & Spencer. Den uppdelningen saknas det konkreta bevis för att införa, säger företaget.
"Vi som bryggeriföretag förstår inte resonemanget bakom att myndigheterna uppmuntrar folk att samlas i oreglerade lokaler över julen, medan liknande folksamlingar i reglerade, säkra miljöer som pubar och restauranger fått massiva restriktioner", säger Bruce Ray, vice vd för företaget, enligt Just-drinks.
Den brittiska regeringen har beslutat dela ut stöd till de pubar som främst serverar drycker snarare än mat, men stödet är på bara 10 000 GBP per pub, och ses som ett hån av hela branschen.
"Det är ärligt talat en förolämpning mot tusentals pubar över hela Storbritannien som går på knäna", säger Emma McClarkin, vd för British Beer & Pub Association.

Brödöl till Ica

Svenska Brave Brews lanserar sitt öl – som till en tredjedel bryggs på gammalt överblivet bröd – på Ica, efter att ha testat det på ett antal Coopbutiker i Stockholm under sommaren. Därmed växer företaget även ur si egen organisation, och får ta hjälp av Comedus för försäljningen.
"Vi har hittills själva drivit försäljningen men då efterfrågan bara har vuxit har vi inte längre tid att sköta det och produktionen, samtidigt", säger Niclas Tunebro på Brave Brews till Food Supply.
Till en början kommer man att fokusera på Stockholmsområdet, både för att kunna producera tillräckligt mycket och sköta leveranserna, men man "måste även systematisera insamlingen av det bröd vi använder i produktionen", säger Niclas Tunebro.

Fiskeriet centraliserar till Stockholm

Fiskeriet Sverige, som är norska Insulas Sverigesatsning, flyttar produktion och distribution till Årsta, där man ska samarbeta med Martin & Servera. Idag har man även verksamhet i Umeå, där man kommer att behålla sitt säljkontor, men flytten sker framförallt för att kunna få ett närmare samarbete med Martin & Servera.

Fyradagarsvecka på Unilever

Unilever kan komma att införa fyradagarsvecka på samtliga anläggningar i världen. Just nu testas detta för alla anställda i Nya Zeeland, och om det faller väl ut kommer man att titta på hur det skulle kunna gälla för alla 155 000 anställda. De anställda ska få behålla löner och förmåner som tidigare, men enligt företaget förhoppningsvis arbeta mer effektivt under den arbetstid som blir kvar.
Att man startar i just Nya Zeeland beror på att det är något som landets regering uppmanat till, och som lett till bättre produktivitet för de företag som testat det.

Simris stack iväg

Simris Alg sköt i höjden på torsdagen med hela 24,42 procent till 1:08 SEK. Veg of Lund följde efter med plus 7,56 procent till 8:82 SEK, medan Mackmyra steg med 3,90 procent till 7:46 SEK och Probi steg med 3,70 procent till 434:50 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,52 procent till 3:25 SEK, före bland andra Bayn Group som föll med 4,21 procent till 8:19 SEK, Grieg Seafood som föll med 2,98 procent till 76:60 NOK, och Premium Snacks som föll med 2,84 procent till 6:85 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,44 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,52 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,11 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,07 procent.

Gomidda: Drive-In 2.0

Vanlig kommunal drive-in må ha sina fördelar, men till särskilt mycket annat än handhållen snabbmat duger den ju inte, för att inte tala om som något substitut för en trevlig middag ute på lokal. Så hur löser man problemen nu när den frbskde c-r-n-n nu griper omkring sig och stänger ner restauranger till höger och vänster?
Restaurangen "Matthias and Sea" i Tarcienne i södra Belgien har svaret. Ta med husbilen och parkera på vår parkering, så kommer vi ut med maten, och sedan kan ni sitta i lugn och ro i eran medhavda lokal och avnjuta en ännu varm måltid från oss, lyder deras besked.
Gästerna kan avnjuta till exempel hummer, gåslever och champagne, beställa maten via SMS, och sedan sitta ifred med barnen hos barnvakten därhemma, precis som om de hade gått ut för att äta, rapporterar Reuters.
Hela den belgiska restaurangnäringen är nedstängd över hela jul- och nyårshelgerna och ända fram till tjugondag Knut – ni kan ju själva föreställa er konsekvenserna – och just sjömat är något som belgarna äter i samma ymnighet som vi äter bruna bönor under långhelgerna.
Kanske något att testa här?