foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 02/12, 2020

Strejkhot mot Ikearestauranger

300 anställda vid Ikeas restauranger i Kungens Kurva, Barkarby och Västerås kommer att tas ut i strejk den 11 december, ifall Svensk Handel och Hotell- och restaurangfacket (HRF) inte lyckas komma överens innan dess.
"Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs", säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare, och påpekar att mindre än en procent av de anställda inom avtalsområdet har en heltidsanställning.
"Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher", svarar Ola Axelsson, förhandlingschef på Svensk Handel, och menar att restauranger och caféer måste kunna "erbjuda olika sysselsättningsgrader" efter de tid då kunderna verkligen kommer dit.

Polarbröd investerar ännu mer i Bredbyn

Polarbröd satsar ytterligare 14,3 miljoner SEK i sitt bageri i Bredbyn, där man ska förbättra processen på en av bagerilinjerna, så att företaget kan få upp volymerna igen efter den stora branden i Älvsbyn i augusti.
"Med detta beslut kan vi snabbare komma ut med mer Polarbröd till våra konsumenter", säger Polarbröds vd Anders E Johansson, men företaget har inte uppgett när den ökade produktionen kan komma igång.
Så sent som för knappt en månad sedan meddelade företaget att man tänkte investera 56 miljoner i samma anläggning, för att öka kapaciteten efter branden.

Bayn ska sälja i Finland

Bayn Europes produkter under varumärket Tweeks ska börja säljas i 1 000 Keskobutiker i Finland, efter en lyckad testförsäljning. Till en början blir det fem produkter som hamnar i hyllorna. Samtidigt kommer man att få sälja fler av dessa hos Coop och Ica i Sverige.

Norge sänker gränsskatterna

Norge rustar inför den dagen då gränserna öppnas igen och sänker skatterna på en rad varor som norrmännen brukar handla i Sverige. Den omstridda sockerskatten sänks, vilket påverkar både godis och läsk, liksom skatten på alkoholfria drycker. Skatten på öl och vin sänks med tio procent, och på snus med 25 procent.

Orkla handlar i UK

Orkla har köpt Gortrush Trading, ett företag i Nordirland som tillverkar ingredienser till glass. Företaget har en omsättning. storleksordningen 4,5 miljoner GP, och har kunder i hela Storbritannien och Irland. Köpesumman har inte uppgetts.

Storbråk i kakaoindustrin

Ghana och Elfenbenskusten, som tillsammans står för över två tredjedelar av världens kakao, har stoppat chokladjätten Hersheys hållbarhetsprogram för kakaoodlare i de båda länderna. Detta efter att ländernas regeringar anklagar Hershey för att ha försökt kringgå ländernas egna nya minimipriser, för att lyfta odlarna ur fattigdom.
Om Hershey inte vidtar åtgärder kan företaget helt komma att förlora sin licens att verka i Ghana och Elfenbenskusten – och det kan på sikt också komma att drabba Mars Wrigley, som anklagas för samma sak, rapporterar Confectionery News.
Enligt regeringarna har Hershey handlat 30 000 ton kakao på terminskontrakt, till de priser som gällde innan minimipriserna infördes i oktober. Hershey bekräftar att man betalar det gamla priset för kakaobönor som sålts innan minimipriserna infördes, men att man tänker betala de nya priserna för kakaobönor som sålts efter detta.
Mars Wrigley tillbakavisar "kategoriskt" anklagelserna.

Pepsi förlänger med Champions League

PepsiCo förlänger sitt sponsoravtal med fotbollens Champions League til och med säsongen 2023-2024. För första gången kommer man dessutom att använda sponsringen för att lyfta fram sina Sodastreamprodukter. Hur mycket avtalet kostat har inte uppgetts.

Veg of Lund i topp

Veg of Lund steg med 10,22 procent på onsdagen till 8:20 SEK, före bland andra Simris Alg som steg med 5,08 procent till 0:87 SEK, Carlsberg A som steg med 3,87 procent till 1 020:00 DKK, Premium Snacks som steg med 3,68 procent till 7:05 SEK, och AAK som steg med 2,60 procent till 171:95 SEK.
Andfjord Salmon minskade med 8,98 procent till 42:05 NOK, före Bayn Group som föll med 4,15 procent till 8:55 SEK, Bakkafrost som föll med 3,78 procent till 560:50 NOK, och Mowi som föll med 2,85 procent till 179:25 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,26 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,39 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,08 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,73 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,76 procent.

Gomidda: Vilken överraskning (inte)

Hallucinationer, sömnlöshet och inkontinens i flera månader. Nej, det är inte nya hemska biverkningar av den eländes c-r-n-n, utan resultatet av att ha ätit fem dagar gammal sushi från en mack.
Det drabbade åtminstone en 34-årig amerikansk kvinna, som väljer att vara anonym, efter att hon i allmänt hungrigt tillstånd kommit hem och hittat lite sushi i kylen som hon alltså köpt fem dagar tidigare, och på en bensinstation till råga på allt. Nog smakade den lite surt, men med lite soja på så gick den ner, berättar hon för medicine professorn och Youtubearen ChubbyEmu, som på sin kanal lyfter fram ovanliga sjukdomsfall.
Strax såg hon insekter som klättrade uppför väggarna och under hennes hud, kände det som om hjärtat försökte banka sig ur halsen på henne, och tyckte att det kändes som om den där fisken fortfarande simmade omkring i magen på henne. Efter ett antal läkarbesök konstaterades att hon hade en stor binnikemask i tarmarna, en av de största sorterna som kan drabba människor dessutom, och som sög åt sig all näring. Lite antimaskmedel, och vips var hon bra igen.
Medan ni funderar på klokskapen i att äta sur gammal sushi från en bensinmack konstaterar vi att det väl inte riktigt var såhär det menades med att vi alla skulle börja bära mask just nu.