foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 04/05, 2021

Matsmart lanserar eget varumärke

"By Motatos" blir namnet på matåtervinningsföretaget Matsmarts nya egna varumärke, som lanserades på tisdagen. Det blir också det första svenska EMV-serien som enbart säljs på nätet.
Till en början kommer pasta, bönor, olivolja, krossade tomater och andra produkter med längre hållbarhet, och en procent av vinsten kommer att gå till den internationella organisationen The Hunger Project.
Egenmärkesvarorna består dock inte av återvunna livsmedel, utan är till för att kunderna ska kunna komplettera sina inköp och göra en hel veckohandling hos kedjan.

Köldrekord försenar äpplen

De lägsta vårtemperaturerna på 40 år har lett till att äppelblomningen försenats i Sverige i år.
"Vi tror att blomningen i år sker runt mitten av maj, men det beror på hur snabbt värmen utvecklar sig de kommande veckorna. Västra Skåne brukar ligga något före i blomning, men det ser vi inte i år", säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.
Klimatförändringarna har gått snabbt på senare år och naturen har inte hängt med, säger han, och förklarar att företaget forskar på nya äppelsorter och odlingsmetoder för att bemöta förändringarna.
"Kanske måste vi vänja oss vid att detta varierande väderläge är det nya normala", säger han.

Var tredje butik "förbjuder" mediakontakter

Trots att yttrandefriheten är fastlagd i grundlagen i Sverige hävdar en tredjedel av Sveriges butiker att deras anställda inte få tala med media. Det visar en undersökning som Handelsnytt har gjort.
"Ofta har företag särskilda personer som ska uttala sig i media. Detta för att ge en sammanhållen bild av företaget och för att informationen ska bli korrekt. Genom en sådan policy undviker man risken för att det blir fel", säger Per Dalekant på Svensk Handel, trots att yttrandefriheten gäller alla.
Än mer allvarligt är att fem procent av butikerna öppet säger att anställda riskerar repressalier om de talar med media, något som privata arbetsgivare inte kan göra utan vidare, enligt yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke.
"Det finns begränsningar för hur mycket lojalitet man kan kräva av en anställd. Enligt Arbetsdomstolen ska åtgärderna vara i proportion till skadan. Det finns flera fall där anställda blivit av med jobbet efter att ha pratat med journalister, men där arbetsgivaren fått betala rejäla skadestånd, eftersom straffet ansetts för hårt", säger han till tidningen.
Däremot finns regler om lojalitet, att inte fara med osanning, eller att inte avslöja affärshemligheter. Men Nils Funcke tycker ändå att det ligger i arbetsgivarns eget intresse att inte lägga munkavle på personalen.
"En klok arbetsgivare ser ju till att det är högt i tak och uppmanar anställda att säga vad de tycker. En klok arbetsgivare slår inte heller ner på anställda som skriver en insändare i en tidning. Annars skapar man en tystnadskultur där anställda inte vågar ta initiativ och det är inget som är bra för produktiviteten", säger han.
FOTNOT: Du som vill lämna upplysningar till Foodwire kan göra det på red@foodwire.se. Vi garanterar alltid din anonymitet.

Greenfood bygger jättelager

Svenska växtbaserade livsmedelsföretaget Greenfood ska bygga ett 44 000 kvadratmeter stort lager i Helsingborg, som även ska fungera som "center för hållbar och hälsosam livsmedelsinnovation, produktion och distribution", som företaget uttrycker det. I detta kommer hela Greenfoods verksamhet i Helsingborg att inhysas – inköpsverksamhet, produktutveckling, förädling, produktion, paketering, lager och distribution – när det står klart 2023.
Kostnaden för investeringen har inte uppgetts.

Mathem får en ansiktslyftning

Mathem gör en total omvandling av hela sin grafiska profil. Den har redan börjat med omdesignade leveransbilar, men från och med idag ska den finnas överallt där Mathem finns. Den nya designen ska spegla företagets ambition att "ge människor friheten att leva mer", säger Johan Gertell, tf sälj- och marknadsdirektör för privatkunder.

Proviva nylanserar sig

Danone ska genomföra den "största nylanseringen på 27 år" för Proviva, där man ska lyfta fram dryckens hälsobefrämjande egenskaper. Dessutom ska man ta i beaktande hur svenskarnas matvanor förändrats på senare år – till exempel genom att många hoppar över frukosten.
"Nu vill ProViva i linje med sin nya och charmigt udda personlighet också ta frukosten till kvällen och tävla ut en unik 'Brinner', eller 'breakfast for dinner' för två", säger företaget.

Nytt fall för Frill

Frill föll på tisdagen återigen, med 7,65 procent till 1:63 SEK. Veg of Lund föll med 6,33 procent ill 9:18 SEK, medan Humble Group föll med 5,93 procent till 22:20 SEK, Optifreeze föll med 5,34 procent till 58:50 SEK, Ice Fish Farm föll med 5,30 procent till 41:10 NOK, och Lohilo föll med 4,62 procent till 41:30 SEK.
Bakkafrost steg samtidigt med 4,75 procent till 705:50 NOK, före bland andra Grieg Seafood som steg med 3,88 procent till 87:00 NOK, Mowi som steg med 3,71 procent till 215:20 NOK, och Eatgood som steg med 2,54 procent till 2:83 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,66 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,31 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,79 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,75 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,28 procent. 

Gomidda: Tummetottmat

Vilka färgstarka invektiv som kan tänkas vara lämpliga för att beskriva den, ska vi säga, frispråkige kockstjärnan Gordon Ramsays senaste kreation kan ni kanske fundera på medan vi gör vårt bästa för att beskriva den.
Det handlar om en lammrätt med murklor, vitlök, små gröna ärtor och mejram, som serveras på hans restaurang Petrus i London för det facila priset av 120 GBP per person. Och det kontroversiella? De båda lammskivorna är var och en stora (nåja) som två tummar, och det övriga kanske fem centimeter i diameter. Såsen serveras i en liten kaffekopp modell turkisk mocka, alltså snäppet över fingerborgsstorlek.
Ni kan ju tänka er reaktionerna på nätet.
"Var är resten?", "Vad blir det till huvudrätt?" eller "Jag kommer dit när jag går på diet eller inte är hungrig alls" är några av omdömena som Daily Mirror förmedlar.
Så om ni känner några superrika myror i London med omnejd kan ni ju tipsa om saken. Vi andra funderar på hur många fullvuxna människor man kan utfordra på andra håll för samma kostnad.