foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 03/05, 2021

EU öppnar för mer GMO

Det kan bli lättare att registrera nya GMO-produkter i EU. Dagens lagstiftning är för snäv, anser EU-kommissionen, som nu ska se över den. Nya GMO-produkter kan komma att bidra till en mer hållbar livsmedelsförsörjning, anser ansvariga kommissionären Stella Kyriakdes, som anser att tiden är mogen för "en öppen dialog med medborgarna, medlemsstaterna och EU-parlamentet" om saken.

Bråk om basturökt

"Äkta basturökt skinka" är en finländsk specialitet och inget annat, hävdar Finland, som registrerat varumärket i EU. Alls icke, svarar svenska Kött- och Charkföretagen, som pekar på att svenska köttföretag använt uttrycket i bortåt 15 år. Nu har den svenska regeringen efter en framstöt från köttbranschen skickat en invändning mot registreringen till EU-kommissionen, rapporterar ATL.
Om den finländska registreringen får stå kvar, hotas försäljningsvolymer om cirka 1 000 ton och 185 miljoner SEK per år, enligt den svenska sidan, och produkter som "Lönneberga basturökt skinka", "Pärsons basturökt gourmetskinka" eller "Brödernas bastukrökt skinka" skulle vara i fara.

Orkla satsar på växtbaserat

Orkla planerar att bli en av de främsta spelarna inom växtbaserade alternativa proteiner i världen, med en omsättning om tre miljarder NOK på området år 2025. Nu har företaget sjösatt en ny division för ändamålet, Orkla Alternative Proteins (OAP), med tidigare vice vd:n med inriktning på strategi för Orkla, Elin Tveito Lidman, som vd. Den ska växa både genom egen utveckling och genom "storskaliga uppköp om och när de rätta tillfällena uppstår".
"Vi är bara i början av ett massivt skifte mot alternativa proteinkällor. Vår mål är att nå alla med växtbaserade livsmedel", säger koncern-vd Jaan Ivar Semlitsch enligt Just-food.

Unilever uppvaktar aktieägarna

Unilever planerar att köpa tillbaka aktier i det egna bolaget för tre miljarder EUR. Därmed blir företaget en av de första stora koncernerna att uppvakta aktieägarna på det sättet. Samtidigt flaggar man för att det kan bli fråga om nya uppköp, rapporterar Financial Times.

Nytt ryck för Frill

Frill steg med 13,27 procent till 1:75 SEK på måndagen, före bland andra Midsona A som steg med 5,37 procent till 78:50 SEK, Harboes Bryggeri som steg med 5,14 procent till 77:80 DKK, Eatgood som steg med 4,87 procent till 2:90 SEK, och HKScan som steg med 3,85 procent till 2:43 EUR.
Sjöstrand Coffee föll med 7,00 procent till 2:39 SEK, före bland andra Probi som föll med 4,16 procent till 472:50 SEK, Simris Alg som föll med 3,16 procent till 0:95 SEK, och Atria A som föll med 3,08 procent till 11:96 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,65 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,63 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,81 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,13 procent. 

Gomidda: Såsen som gör susen

En halv kopp majonnäs, två teskedar fransk dressing, en rågad tesked allkrydda, tre teskedar inläggningsvätska från inlagd gurka, en tesked socker, en tesked lökpulver, en tesked ketchup, samt lite salt. Där har ni vad som krävs för att på egen hand blanda ihop McDonald's mytomspunna hemliga specialsås som företaget i alla år serverat med sina Big Macs.
Åtminstone enligt Redditanvändaren "u/yungbull94" (vad han heter egentligen har inte framkommit), som hemma i sin lockdown menar sig ha fått fram en fullständig Big Mac, precis som den ska smaka på hamburgarrestaurangen, rapporterar Daily MIrror.
Och det gjorde den, enligt andra användare som testat, så nu är det bara att prova därhemma och se om ni kan konkurrera med kedjan.