foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/04, 2021

Visita: Vart femte ungdomsjobb borta i besöksnäringen

Över vart femte jobb för unga, 34 000 stycken, försvann i den svenska besöksnäringen under förra året. Det visar siffror från SCB som sammanställts av branschorganisationen Visita, och som nu upprepar kravet på mer stöd och mindre restriktioner.
"Fler jobb är i farozonen, inte minst för unga, om inte utlovade och tillräckligt omfattande stöd når ut direkt och restriktionerna lättar", säger Visitas vd Jonas Siljhammar.
"Restriktionerna har slagit stenhårt mot besöksnäringen och det innebär förlorade jobb i en omfattning vi aldrig tidigare sett. Förutom alla människor som drabbas direkt av förlorat jobb riskerar det bli väldigt kostsamt för samhället", säger han.

Minskad vinst för köpsuget Midsona

Midsona minskade vinsten före skatt för första kvartalet till 43 miljoner SEK (61), efter att omsättningen ökat till 965 miljoner SEK (946).
"Midsona levererar enligt plan", säger vd Peter Åsberg, som ser nya företagsköp framför sig under året.
"Vi ser nu tecken på att förvärvsmarknaden sakta börjar öppna upp och vi har kommit in i en del processer och lovande diskussioner. Jag hoppas och tror att vi i enlighet med vår strategi kan göra ytterligare komplementförvärv i någon av våra tre regioner under 2021", säger han.

Q-Meieriene förlorade miljontvist

Norska mejeriföretaget Q-Meieriene har förlorat i första instans mot den norska staten om frågan om man måste betala tillbaka över tio miljoner NOK i statsstöd. Företaget menar dock att rätten inte tagit hänsyn till om kravet är preskriberat och överväger att överklaga.

Lidl börjar med bonus

Från och med månadsskiftet får Lidls svenska kunder bonus när de handlar hos kedjan. Registrerade köp ska ge återbäring i form av värdcheckar, för dem som är medlemmar i Lidls svenska kundklubb. På sikt tänker Lidl lansera ytterligare förmåner för sina medlemmar, men har inte gett några detaljer.

Orkla handlar bageriingredienser

Orkla köper skotska bageriingrediensföretagen Cake Décor Limited (Cake Décor) och For All Baking Limited (FAB). Köpesumman har inte uppgetts.

Uppåt för McDonald's

McDonald's-koncernen ökade vinsten före skatt för första kvartalet till 1,95 miljarder USD (1,44), efter att omsättningen ökat till 5,12 miljarder USD (4,71). Försäljningen i kedjans franchiserestauranger steg med tio procent medan den steg med sju procent i dem som kedjan driver själv. Fördelningen mellan dessa båda restaurangtyper är ungefär 60-40.

Uppåt för Match

Swedish Match ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 2,27 miljarder SEK (1,52), efter att omsättningen exklusive tobaksskatter ökat till 4,46 miljarder SEK (4,03).

Midsonas rapport sänkte aktien

Midsona A föll med 15,34 procent till 74:50 SEK och Midsona B föll med 4,05 procent till 78:20 SEK efter företagets delårsrapport på fredagen. Skåne-Möllan föll med 9,30 procent till 585:00 SEK, medan Atria A föll med 5,80 procent till 12:34 EUR och Eatgood föll med 4,64 procent till 2:67 SEK.
Simris Alg steg samtidigt med 12,77 procent till 0:98 SEK, medan Frill steg med 11,96 procent till 1:55 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade minskat med 0,71 procent när börsen stängde klockan 13:00, medan Helsingfors OMXH25 på eftermiddagen hade minskat med 0,04 procent, Köpenhamnsbörsen höll helt stängt, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,06 procent. 

Gomidda: Första april?

Vi fick titta en extra gång för att konstatera att det verkligen är sista och inte första april idag, när vi nåddes av nyheten att många av dagens unga faktiskt inte verkar veta var kött kommer ifrån.
Åtminstone om man ska tro en debatt som just nu rasar på Twitter (om man nu ska det, som sagt), och som startade med att en ung Youtubare – som vi nog ska låta vara anonym – uttryckte sin häpnad över att hen tuggat muskler när hen ätit kyckling, och inte bara skinn, som den personen trodde. Fler och fler medgav att de trodde samma sak, inte minst eftersom kycklingklubbor ju brukar ha rätt mycket skinn när de serveras, rapporterar husorganet Daily Mirror.
"De här människorna är gamla nog att köra bil, rösta, dricka alkohol, och kommer en dag att ha hand om ålderdomshemmen. Den tanken håller mig vaken om natten", kommenterar en av debattdeltagarna, medan en annan fasar för den dagen då samma ungdomar inser vad ägg är för något – och var de kommer ifrån.