foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/04, 2021

Stor svampproteinfabrik planeras

Svenska företaget Mycorena planerar en ny fabrik för storskalig produktion av svampprotein. Den ska ligga i Falkenberg och stå klar 2022, och blir då den enda av sitt slag i Skandinavien, enligt företaget.
Promyc, som proteinet heter, säljs redan idag till olika livsmedelsföretag, men nu har man vuxit ur tillverkningen som idag är på pilotnivå, och bygger en helt ny anläggning. Dessutom räknar man med att den kommer att följas av flera, både i Sverige och utomlands.

USA ska förbjuda mentolcigarretter

Mentolcigarretter och smaksatta cigarrer är på väg att bli ett minne blott i USA. På torsdagen inledde livsmedels- och läkemedelsverket FDA processen som ska leda till ett förbud av varorna, något som ses som ett sätt att minska rökandet bland barn och unga. Men också bland afroamerikaner, som anses vara en annan typisk målgrupp för tobaksvarorna.
Det är också en stämning från African American Tobacco Control Leadership Council, samt Action on Smoking and Health, som ligger bakom FDA:s beslut. Detta sedan myndigheten inte svarat på en namninsamling från 2013 om att förbjuda de båda produkttyperna.

Jämnt skägg för Ica

Ica Gruppen redovisar ett första kvartal som var i stort sett oförändrat sedan samma period förra året. Vinsten före skatt blev 1,19 miljarder SEK (1,18), medan omsättningen blev 30,60 miljarder SEK (30.37).
"En stabil start på året", konstaterar vd Per Strömberg, men lyfter samtidigt fram att det går knackigt för dotterbolaget Apoteket Hjärtat.

Uppåt för Orkla

Orkla ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 1,43 miljarder NOK (1,15), efter att omsättningen blivit i stort sett oförändrad om 11,50 miljarder NOK (11,51).
Orkla Foods minskade dock rörelsevinsten till 507 miljoner NOK (535) och omsättningen till 4,30 miljarder NOK (4,62), medan Orkla Confectionery & Snacks ökade rörelsevinsten till 241 miljoner NOK (209) och omsättningen till 1,70 miljarder NOK (1,60). Orkla Food Ingredients ökade rörelsevinsten till 80 miljoner NOK (71) medan omsättningen blev 2,55 miljarder NOK (2,57).

Sjöstrand minskade förlusten

Sjöstrand Coffee minskade förlusten före skatt för första kvartalet till drygt -343 000 SEK (-484 000), efter att omsättningen rusade i höjden till 3,98 miljoner SEK (1,38).

Oatly står för snacket online

När amerikanska analysföretaget Pulsar kartlägger vilka bolag som hörs mest i konversationer online i kategorin alternativa mejeriprodukter, så är det Oatly som dominerar. Enligt Pulsar så är det Oatly som står 35,1 procent av de här konversationerna, vilket är ett betryggande försprång mot inhemska konkurrenter som Silk (26%) och So Delicious (11,7%).

Skeden försvinner i Arla-mellanmål

Keso Cottage Cheese, Yoggi, och Arla Ko Grekisk Yoghurt – där är de tre produkterna som tillverkaren Arla ska sluta skicka med engångssked i förpackningen. Det är ett sätt att minska på plastanvändningen, enligt företaget, som också ska göra locken lättare av samma skäl.
Totalt ska detta minska plastanvändningen med ett 20-tal ton om året.

Carlsberg: Alkoholfritt kan nå 15 procent

15 procent av Carlsbergs hela omsättning kan komma att härstamma från alkoholfri öl. Det säger vd Cees 't Hart, utan att ange någon tidshorisont, till Finans.dk.
"Det är en trend som är bestående. Vi tror att det kan komma – jag vill nästan säga lätt – att fylla 10-15 procent av vår portfölj i framtiden", säger han.
Idag kommer omkring fem procent av Carlsbergs omsättning från alkoholfri öl, som företaget dessutom bara har sålt i sex år. Men eftersom man ju inte behöver betala några alkoholskatter för sådan öl, blir vinstmarginalerna på den dessutom högre: på en del marknader kan en enda alkoholfri öl inbringa lika mycket som sex alkoholhaltiga sådana.

Misstänkt bananpest i Venezuela

Den fruktade bananpesten Fusarium TR4 misstänks nu även ha spridit sig till Venezuela. En bananodling ska enligt lokal press ha drabbats, något som experter starkt misstänker efter att ha sett bilder från området, även om myndigheterna ännu inte kommenterat saken.
Bara helt nyligen kom larm om att smittan kunde ha spridit sig till Peru, något som nu även bekräftats, och sedan tidigare finns den i Colombia, dit man tidigare trott att den kunnat begränsas.

Storaffär inom kryddbranschen

Singaporebaserade Olam International har köpt det amerikanska kryddföretaget Olde Thompson för strax under en miljard USD. Olam säger nu att man siktar på en börsnotering nästa år, förmodligen på London-, Amsterdam- eller Zürichbörsen.

Fritt fall för Frill

Frill drabbades av en försenad backlash på torsdagen och föll med 20,23 procent till 1:38 SEK. Skåne-Möllan föll med 4,17 procent till 575:00 SEK, medan Salmar föll med 3,17 procent till 580:00 NOK, Swedish Match föll med 3,15 procent till 689:80 SK, och Grieg Seafood föll med 2,99 procent till 84:50 NOK.
Optifreeze steg samtidigt med 5,11 procent till 59:70 SEK, medan Carlsberg A steg med 4,73 procent till 1 440:00 DKK, Olvi A steg med 4,67 procent till 53:80 EUR, och Eatgood steg med 3,70 procent till 2:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,29 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,08 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,80 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,15 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,84 procent. 

Gomidda: Koffein efter vaccin

"Fira ditt vaccin med gratis koffein" – det är sloganen för 7-Elevens och Pressbyråns nya kampanj för att sporra äldre att vaccinera sig mot Covid-19. Alla pensionärer som vaccinerat sig kan få en gratis kopp kaffe, "en liten välkommen tillbaka-present till alla vaccinerade pensionärer som vill njuta av en härlig kaffe i vårsolen", som marknadsdirektören AnnaMaria Carnemark uttrycker det.
Om det krävs intyg på genomgången vaccination, eller möjligen räcker med det faktum att man är pensionär och vågar sig ut, har dock icke uppgivits.