foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 28/04, 2021

Dagligvarubutikerna tappar till e-handeln

I stort sett samtliga svenska dagligvarukedjor har förlorat kunder sedan årsskiftet, allt medan e-handeln fortsätter att öka kraftigt. De enda som inte tappat är Tempo och Lidl, som bara ökat något, medan exempelvis Ica Maxi förlorat tolv procent av kunderna i butik. Det visar en undersökning som tidningen Dagligvarunytt gjort tillsammans med undersökningsföretaget GFK.
"Kanalskiftet i dagligvaruhandeln är tydligt", säger Bo Engström, analytiker på GFK.
"Coronapandemin har betydande påverkan på hur konsumenterna shoppar mat. De följer troligen rekommendationerna, planerar mer och avstår en del inköp. Det gör att nästan alla butiksformat rimligen tappar sporadiska besökare", säger han till tidningen.

Sjöstrand får ny e-handelshjälp

Sjöstrand Coffee får alla sina produkter listade på e-handelssajten Tretti och på de övriga e-handelskanalerna som företaget Whiteaway driver i Norden. Det innebär även att Sjöstrand nu kan stega i på den finländska marknaden. Samarbetet inleds i juni.

Över dubbelt upp för Eatgood

Eatgoods nyemission om 10,2 miljoner SEK övertecknades med hela 255 procent. Företaget passar därför på att utnyttja möjligheten att ge ut ytterligare akter för 1,8 miljoner SEK, vilket innebär att företaget får in omkring 11,4 miljoner SEK efter att emissionskostnaderna dragits av.
Pengarna ska användas för satsningar på ökad försäljning i Sverige och USA.

Halvknackigt för Skåne-Möllan

Skåne-Möllan minskade omsättningen under första kvartalet något till 47,8 miljoner SEK (50,1). Vinsten före skatt blev oförändrad om 3,5 miljoner SEK.

Foodora och Fontana öppnar "virtuell restaurangkedja"

Foodora och Fontana öppnar en gemensam "virtuell restaurangkedja" som från och med nästa månad ska servera pizza i Stockholm och Uppsala. Idén är att ta hjälp av lokala restauranger som ska tillaga rätterna enligt en gemensam meny. Företagen flaggar för att samarbetet kan komma att breddas.

Gudruns och Tabasco har en korv ihop

Arvid Nordqvist lanserar tre nya grillkorvar i samarbete med Tabasco, tillverkaren av såsen med samma namn. Tabascosås ingår i korvarna, och båda varumärkena kommer att finnas på förpackningen.

Ica återkallar hamburgare

Ica återkallar ett parti hamburgare som sålts under kedjans eget varumärke efter att man hittat samonella i köttet.

Valio köper restauranggrossist

Valio köper finländska restauranggrossisten Heinon Tukku för en icke uppgiven summa. Tanken med förvärvet är att ta en bit av den ökande trenden med uteätande och takeaway.

Sjöstrand fick skjuts av e-handelsavtal

Sjöstrand Coffee steg med 10,04 procent till 2:52 SEK på onsdagen, efter att samarbetsavtalet med e-handelsbolaget Whiteaway blivit känt. Optifreeze steg samtidigt med 9,23 procent till 56:80 SEK, medan Eatgood steg med 5,47 procent till 2:70 SEK, Royal Unibrew steg med 4,46 procent till 772:20 DKK, och Kopparbergs steg med 3,41 procent till 200:00 SEK.
Frill fick ett litet bakslag efter tisdagens himlafärd och föll med 2,81 procent till 1:73 SEK, medan Umida föll med 1,96 procent till 7:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,04 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,67 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,76 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,04 procent.

Gomidda: Finn sex fel

Omslagspapperet på Maoams-godis åker förmodligen av snabbare än kläderna en bröllopsnatt. Det är sannolikt förklaringen till att de gulliga frukterna och bären på förpackningarna kommit undan med sitt synnerligen frigjorda liv såpass länge, trots att godiset riktar sig till barn.
Men nu under lockdown när folk har alldeles för lite att göra har Tiktokaren (nytt substantiv!) @Mitchxllt suttit och tittat närmare på bilderna, rapporterar Daily Mirror. Och si, uppenbarligen satsar de på produktutveckling eller om de nu är en variant av det där med blommor och bin.
Filmen där detta stora avslöjande förekommer har givetvis chockat hela den pryda engelsktalande världen, som nu misstänker att godiset egentligen skulle hetat "Moans" ("Stön").