foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 27/04, 2021

Frill siktar högt trots förlust

Frill Holdings omsättning för helåret sköt i höjden till 108 000 SEK (4 000), men det gjorde också förlusten, som steg till -808 000 SEK (-104 000). Företaget står dock inför stora omvälvningar och har bland annat nyligen köpt företaget Bezzt, som Frill hoppas mycket på: redan i år räknar man med en omsättning om 71 miljoner SEK, en summa som ska åttafaldigas till 2025, och den planerade rörelsevinsten om 500 000 SEK i år ska stiga till över 200 miljoner om fyra år.
"Vi följer vår plan och målsättning att bli ett ledande företag inom Functional Foods i Norden", säger vd Peter Blom.
Nyheterna fick aktien att rusa, se börsrapporten längre ned i dagens Foodwire.

Lakritsroten i rekonstruktion

Svenska godisföretaget Lakritsroten har ansökt om företagsrekonstruktion efter att ha drabbats hårt av coronakrisen. Verksamheten är dock sund i grunden, menar företaget, som nu vill satsa mer på e-handeln. Samtidigt vill man dock fortsätta att öppna nya butiker enligt tidigare affärsplan.
Företaget minskade omsättningen till 35 miljoner SEK (45) under 2020, och ökade förlusten till -5,3 miljoner SEK (-2,2).

Nya exploderande ölburkar på Systemet

Systembolaget har tvingats stoppa försäljningen av ytterligare tre sorters öl från företaget Amundsen efter att burkarna av okänd anledning kan explodera. Denna gång rör det sig om Amundsen Apocalyptic Thunder Juice NEIPA, Amundsen Chuggernaut Hazy Session IPA och Amundsen Breakfast Waffle Stout.
Så sent som förra månaden tvingades man till samma sak när det gällde Amundsen Apocalypse Hazy Session PA.

Väggen e' klar på Polarbröd

Polarbröd ska investera ytterligare 55 miljoner SEK i sitt nya bageri och huvudkontor i Älvsbyn, bland annat för utökad kylkapacitet. Dessutom ska det nya bageriet, som ersätter det gamla som brann ned till grunden i augusti, få ytterligare brandförebyggande åtgärder.
Nybygget går snabbt och redan nu är nästan alla vägg- och takelement på plats, vilket företaget ser som "en viktig milstolpe".
"Det känns väldigt bra att vi nu börjar se konturerna av vårt nya bageri. Arbetet med den första etappen går enligt plan och vi håller fast vid vår ambition att första brödkakan ska komma ur ugnen slutet av oktober", säger Anders E Johansson, vd på Polarbröd.
På bilden syns hur långt arbetet kommit nu.

Bättre än väntat för Novozymes

Novozymes ökade vinsten före skatt för första kvartalet med nio procent till 1,11 miljarder DKK. Omsättningen blev i princip oförändrad om 3,78 miljarder DKK (3,79). Siffrorna var bättre än väntat, säger företagsledningen, trots det osäkra läget just nu.

Ölfest i Norge

Norska bryggerier jublar efter att ölförsäljningen i landet rusat i höjden med 44 procent i mars, jämfört med samma period förra året, till 30 miljoner liter. Samtidigt steg läskförsäljningen med 37 procent till 62 miljoner liter
Hemester under påsken är en orsak, men "den klart viktigaste förklaringen är att gränshandeln mot Sverige föll bort", säger Erlend Vagnild Fuglum, vd för norska Bryggeri- og Drikkevareforeningen, till NTB.
De senaste tolv månaderna är ökningen för öl tolv procent till 283 miljoner liter, och 25 procent för läsk till 576 miljoner liter.

Standard för matsvinn

Nu ska det bli lättare att mäta och motverka matsvinn. Det globala standardiseringsorganet ISO ska utarbeta olika globala standarder som ska definiera och underlätta arbetet mot matsvinn, något som svenska standardiseringsorganet SIS jublar över.
"Det är inte bara aktörerna i matkedjan som har nytta av det här utan även till exempel de som jobbar med opinionsbildning och vill skapa förändringar på samhällsnivå. En tydlig standard gör att vi alla pratar om samma sak. Då blir det lättare att ta fram lösningar", säger Lorena Olivares, projektledare på SIS.

Börsfest för Frill

Frills framtidsplaner som presenterades på tisdagen skickade upp aktien med hela 42,40 procent till 1:78 SEK, efter att den tidvis under dagen varit upp med nästan 48 procent. Novozymes steg på sin rapport med 5,58 procent till 444:70 DKK, medan bland andra Premium Snacks steg med 4,76 procent till 11:00 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 3,92 procent till 9:02 SK, Optifreeze steg med 3,38 procent till 52:00 SEK, och Kopparbergs steg med 2,33 procent till 193:40 SEK.
Norcod föll med 4,74 procent till 128:60 SEK, medan Eatgood föll med 3,03 procent till 2:56 SEK och Simris Alg föll med 2,26 procent till 0.86 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,82 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,04 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,08 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,11 procent.

Gomidda: Finn ett fel

Jo, bilden är faktiskt autentisk: mataffären som publicerade den (och som vi barmhärtigt nog låter vara anonym) har bekräftat saken, och bett om ursäkt för sin religösa okunnighet.
Från muslimska kretsar rapporteras att dessa närmast skrattat ihjäl sig åt annonsen, och precis som alltid sprids den med coronavirusets hastighet både bland muslimer och kristna, ty det som en gång går ut på nätet ligger ju kvar där i evigheters evighet.
Ett konstaterande som vi för övrigt har svårt att säga amen till.