foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/04, 2021

Peckas hoppfullt trots klent kvartal

Peckas Naturodlingar ökade förlusten före skatt för första kvartalet till -6,09 miljoner SEK (-3,90), efter att omsättningen minskat till 2,30 miljoner SEK (3,93). Trots det är företaget optimistiskt inför framtiden, eftersom man under kvartalet mest sysslat med att förbereda för expansion.
"Jag tror att kvartalet som precis gick markerar en nystart för Peckas", säger vd Mattias Gemborg.
"Framtiden ser mycket ljus ut och vi avser att ta stora marknadsandelar på en ny och starkt växande marknad".

Covid kan stoppa alla jordgubbar – i Norge

Stängda gränser och därmed brist på arbetskraft på grund av coronakrisen gör nu att norska jordgubbsodlare funderar på att helt hoppa över årets säsong.
"Jag har försökt att få tag i norska arbetare, men det är få som har anmält sig. Om jag inte får tag i fler så har jag så få plockare att då tror jag att jag inte bryr mig om att plocka i år", säger jordgubbsodlaren Einar Glesne till Drammens Tidende.
"De norska är här i kanske tre, fyra dagar, och så säger de att jobbet är för tungt så att de inte orkar mer och slutar. De utländska är här för att få pengar, och tjänar bra eftersom de är effektiva", säger han.
Norska arbetsförmedlingen NAV medger att ett problem är att ackordslönerna gör att man kan tjäna mindre på att plocka jordgubbar än man får i dagersättning som arbetslös, medan oppositionspartiet Arbeiderpartiet tycker att NAV inte tar sitt ansvar för att matcha ihop ferielediga skolungdomar och arbetskraftsbehovet inom lantbruket.

Pågen testar hållbara spannmål

Pågen testar just nu 19 olika nya sorters spannmål på sina testodlingar vid Lilla Harrie Valskvarn, för att hitta sådana som ska vara bättre för miljö och klimat. Under resten av året tillkommer ytterligare ett 20-tal. Förutom att vara kväveeffektiva och kräva mindre gödning ska de nya sorterna även ge större skördar och tåla väderleken bättre utan att kräva stråförkortningsmedel.

Kopparbergs vodka till UK

Kopparbergs smaksatta vodka, som sedan tidigare finns på Systembolaget, ska nu även börja säljas i Storbritannien. Till skillnad mot i Sverige, där den bara finns i en smak, kommer den i tre olika smaker i öriket.
Kopparbergs har tillverkat starksprit sedan 2019, då man lanserade en egen gin.

Valio ska bli klimatneutralt 2035

Valio siktar på att bli klimatneutralt till år 2035. Det ska bland annat ske genom att leverantörerna halverar sina utsläpp och transporterna minskar dem med en knapp tredjedel till 2030, räknat från 2030.

"Nestlé på vitaminjakt"

Nestlé är på väg att köpa vitamintillverkaren Bountiful, erfar nyhetsbyrån Bloomberg. Säljare blir i så fall investeringsföretaget KKR, som skulle släppa ifrån sig bolaget för sex miljarder USD. Företagen har inte kommenterat.

Frill fortsatte upp

Frill steg med 10,48 procent till 1:27 SEK på måndagen, före bland andra Cloetta som steg med 3,52 procent till 27:06 SEK, Norcod som steg med 3,05 procent till 135:00 NOK, Skåne-Möllan som steg med 2,73 procent till 565:00 SEK, Optfreeze som steg med 2,67 procent till 50:00 SEK, och Kopparbergs som steg med 2,60 procent till 189:40 SEK.
Midsona A föll samtidigt med 5,68 procent till 83:00 SEK, medan Altia föll med 2,99 procent till 11:00 EUR och LMK Group (Linas Matkasse) föll med 2,17 procent till 81:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,20 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,64 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,10 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,09 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,19 procent.

Gomidda: Nu är renarna rena

Så kan vi meddela att Tjernobylkatastrofen nu är över, åtminstone i Sverige, efter 35 år. Ni som var med minns alla diskussioner om cesium och becquerel och inställda jaktsäsonger och allt vad det var på den tiden, men nu flaggar Livsmedelsverket för att man nästa år lägger ned sitt kontrollprogram för radioaktivt cesium-137 i renar. Det finns helt enkelt inte längre särskilt många renar med för mycket radioaktivitet uti sig, men trots det kommer verket att fortsätta att undersöka köttet på slakterierna. Dessutom äter de flesta av oss ändå renkött ganska sällan, menar myndigheten.
Strålande.