foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/04, 2021

Frill storhandlar

Glasstillverkaren Frill har köp företagen IQ Fuel, Kling Homie samt Nathalies Direct Trade. Dessutom har man ingått en avsiktsförklaring om att köpa företaget B8 Sverige. För de tre första bolagen har Frill fått betala sammanlagt 71,1 miljoner SEK, varav 47 miljoner ska komma från en nyemission, medan B8 Sverige kommer att kosta 47,8 miljoner SEK.

Dåligt år för Cloetta – ska boosta lösgodiset

Cloetta minskade sin vinst före skatt med en dryg tredjedel till 403 miljoner SEK (648), efter att omsättningen dalat till 5,70 miljarder SEK (6,49).
Inte oväntat är det försäljningen av lösviktsgodis som fallit till 1,17 miljarder SEK (1,78) under pandemin, och som under 2020 gick med förlust om -135 miljoner SEK. Företaget siktar därför på att ge lösgodiset en ansiktslyftning, med förstärkt fokus på hygien.

Uppåt för AAK

AAK ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 526 miljoner SEK (507), efter att omsättningen stigit till 7,61 miljarder SEK (7,46). Hittills har företaget alltså klarat sig hyfsat genom pandemin, men vd Johan Westman flaggar för att osäkerheten är fortsatt stor.
"AAK har dock en robust plattform, en god finansiell utveckling och en stabil balansräkning, och vi har under det senaste året visat hur motståndskraftig vår verksamhet är. Trots covid-19-pandemins påverkan på kort till medellång sikt ser vi ingen anledning att i nuläget justera vår uppfattning om de starka och gynnsamma underliggande långsiktiga trenderna på våra marknader", säger han.

Smiling Group till UK

Svenska Smiling Group, som tillverkar Fairtrademärkta ekologiska livsmedel, ska lanseras i Storbritannien. Där kommer man att få hjälp av en lokal distributör som bland annat tidigare arbetat med Oatly. Närmare detaljer har dock inte uppgetts.

DC säger upp 100 i Tyskland

Svinpestutbrottet i Tyskland förra året har satt stopp för export av tyskt fläskkött till länder utanför EU. Nu tvingas Danish Crown av det skälet säga upp omkring 100 anställda vid sin fabrik i Boizenburg, som man startade 2002. Där slaktas framförallt grisar från Danmark, men trots det går det inte att exportera, eftersom exportdokumenten visar att det kommer från en fabrik i Tyskland.

Toms kan öppna i Kina

Danska konfektyrföretaget Toms överväger att starta tillverkning i Kina. Detta ifall dess nya samarbete med två lokala bolag slår väl ut, rapporterar Børsen. De båda ska lansera Toms som varumärke tillsammans med den kinesiska spritsorten Baijiu, som de säljer.

Full fart för Frill

Frill drog som mest iväg med svindlade 82,65 procent under inledande handel på fredagen, efter att dess stora köprunda hade offentliggjorts. På eftermiddagen var ökningen 30,14 procent över torsdagens slutkurs och hade nått 1:14 SEK.
Sjöstrand Coffee steg med 3,70 procent till 2:24 SEK, Probi steg med 3,09 procent till 500:00 SEK, och Humble Group (Bayn) steg med 2,73 procent till 24:45 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 6,92 procent till 2:69 SEK, medan bland andra Peckas Naturodlingar föll med 6,25 procent till 8:70 SEK, Ice Fish Farm föll med 2,82 procent till 41:30 NOK, och AAK föll med 2,76 procent till 193:75 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,32 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,53 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,35 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,39 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,38 procent.

Gomidda: Istället för GB

Ni har hört om GB-glass. Men vad sägs om GT-glass?
Det är Lejonet & Björnen som sparkar igång sin nya lansering av begränsade upplagor av tillfälliga smaker med en glass med smak av Gin & Tonic.
Den baseras dessutom på gin från Lydén Distillery "som producerar gin på ett hantverksmässigt vis i Smålandsskogar (sic)", som företaget uttrycker det, och visst är Lydén säkert en hygglig och hederlig tillverkare på alla sätt och vis, men formuleringen får oss ändå att tänka i termer av "Skogsstjärnan" och diverse puttrande apparater under tysta granar och allt det där.
Alkoholhalten i glassen har inte uppgetts, men den ska säljas i den vanliga handeln, så vi får väl anta att den håller sig inom 3,5-procentsgränsen.
"Med Limited Edition vågar vi tänka helt nytt, ta ut svängarna och gå utanför vår comfort zone", säger Lejonet & Björnens glassmästare Anders Lejonbjörn (jo, han heter så), och det kan man nog i vilket fall hålla med om.