foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/04, 2021

Fritt fall för kakaopriserna

Priserna på kakao ser ut att rasa med 25 procent den kommande säsongen, meddelar regeringen i Elfenbenskusten, som står för omkring hälften av världens kakao. Nu slår Fairtrade larm och kräver att EU reglerar kakaomarknaden, eftersom prisraset annars hotar att omintetgöra arbetet för bättre levnadsvillkor för kakaobönderna i Västafrika.
Enligt Fairtrade är det nämligen inte bara coronakrisen som lett till att landet idag står med ett stort osålt lager, utan även på att uppköparna vänt sig till andra länder efter at Elfenbenskusten och Ghana förra året höjde priserna så att odlarna skulle kunna få mer betalt. De låga priserna har traditionellt hållit bönderna i fattigdom och lett till barnarbete och slaveri, och nu riskerar deras inkomster att rasa igen.
"Det krävs gemensamma spelregler för att skapa ändringar", säger Jon Walker, Senior Advisor för kakao hos Fairtrade International.
"Om inte rätten till en lön som det går att leva på kan garanteras, hur ska vi då kunna uppfylla andra mänskliga rättigheter?"

Visita rasar mot förlängda restriktioner

"Det är oförståeligt att restaurangernas serveringsstopp klockan 20.30 förlängs trots att Folkhälsomyndigheten gång på gång säger att miljön är säker. Beslutet måste omprövas och regeringen behöver presentera ett riktat stöd till drabbade företag". Det säger Visitas vd Jonas Siljhammar efter torsdagens besked om att coronarestriktionerna förlängs ytterligare en gång.
"Jag har största respekt för behovet av att minska smittan men då ska åtgärderna också baseras på just det. Folkhälsomyndighetens data visar att restauranger är en säker plats och serveringsstoppet borde lättas, inte förlängas", säger Jonas Siljhammar.

Mathem tar in dryg miljard

Mathem tar in omkring 1,1 miljarder SEK i en ny investeringsrunda, där majoritetsägaren Kinnevik står för 150 miljoner SEK, och AMF och Stena skjuter till 100 respektive 50 miljoner. Bara 400 miljoner SEK av den dryga miljarden kommer dock att komma via nyemission; resten i form av lån från P Capital Partners.

Stabilt för Axfood

Axfoodkoncernen redovisar tämligen jämntjock omsättning för första kvartalet om 13,20 miljarder SEK (13,07). Vinsten före skatt blev också relativt oförändrad om 541 miljoner SEK (516).

Optifreeze vill byta namn – och börs

Optifreeze will byta namn till "OptiCept Technologies", för att bättre reflektera verksamheterna i Optifreeze och ArcAroma, som just nu är på väg att gå samman. Förslaget från styrelsen ska behandlas på bolagsstämman.
Samtidigt vill företaget byta börs, från Nasdaq First North Growth Market, där man idag är listad, till Nasdaq Small Cap inom 12 månader. Det är något man velat göra sedan samgåendet inleddes, varför man nu vill göra verklighet av planerna.

Orkla vill få elever att hälsa på maten

"Hälsa på maten" är namnet på Orklas nya satsning som ska hjälpa skolor och förskolor att lära sig mer om mat och matlagning. Materialet har producerats  i samarbete med folkhälsovetare, pedagoger, kostchefer och kockar, och syftar bland annat till att få barn att äta en blandad kost med mer grönt.

Dagab och Matsmart bygger varsitt lager

Dagab planerar ett nytt rikslager för frukt och grönt, som ska ligga i Landskrona, där även Sydgrönt nyligen beslutat sig för att bygga. Det ska ersätta dagens frukt- och gröntlager i Helsingborg, när det sår klart nästa år, och blir dubbelt så stort som det gam.la.
Samtdigt bygger Matsmart ett nytt och automatiserat lager i Örebro om 20 000 kvadratmeter. 149 robotar ska sköta en stor del av verksamheten och byggnaden ska drivas av el från solpaneler, när det står klart nästa år. Det kommer dessutom att bli tre gånger så stort som företagets nuvarande

Drömkola från Delicato

Delicato presenterar nya kondisbiten Drömkola, bestående av havrebotten, kola och mjölkchoklad.

Axfood återkallar chokladkex

Axfood återkallar ett parti Eldorado chokladkex, efter att man funnit salmonella i dem.

Rekyl för Frill

Frill återhämtade sig på onsdagen med 5,05 procent till 0:87 SEK, slaget endast av Eatgood, som steg med 547 procent till 2:89 SEK. Grieg Seafood och Ice Fish Farm steg samtidigt med 375 respektive 3,41 procent till 83:00 respektive 42:50 NOK, och Premium Snacks steg med 2,88 procent till 10:70 SEK.
Dalsspira föll med 9,62 procent till 2:82 SEK, medan bland andra Umida föll med 4,12 procent till 7:10 SEK och Skåne-Möllan föll med 3,45 procent till 560:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,11 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,93 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,56 procent.

Gomidda: Zooper Dooper

Pseudodebatter är ju alltid lika kul, och nu nås vi av en ny, där vågorna går höga. Vad kallar man egentligen såna där... ja, vad heter de egentligen?
"Pops" är ett namn på de där isglassarna som kommer i ett papprör, som man ska klämma på allteftersom man slickar i sig glassen, så att den matas fram till munnen. Men inte 17 räcker det som beskrivande namn på svenska? Vad använder man egentligen? Finns det överhuvudtaget något namn?
På engelska verkar det inte vara mycket bättre, för på Twitter diskuteras nu alltså för fullt vad man ska kalla de-där-vad-de-nu-heter, särskilt nu när försäljningssäsongen närmar sig. "Freezies" föreslår någon, "popsicles" – som ju egentligen bara betyder vanlig isglass – säger andra, medan några kommer med "icy poles" eller "ice stick", och "Zooper Dooper" är ett vanligt förslag från twittrare i Australien, rapporterar Daily Mirror.
Men detta sätter alltså myror i huvudet på oss på redaktionen: vad är egentligen ett lämpligt namn på svenska? Någon som vill starta en egen debatt om saken?