foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/03, 2020

LI positivt till avtalsförslag

"Det är ett bra förslag som OpO presenterat men tyvärr finns det en del yttre omständigheter som helt kan komma att omkullkasta resultatet av avtalsförhandlingarna i sista stund, såsom den eskalerande spridningen av Coronaviruset". Det säger Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen (LI), när nu även den organisationen lämnat sitt svar till medlarbudet från de opolitiska ordförandena (OpO) som facken besvarade på tisdagen.
"Om Coronaviruset utvecklas till en fullskalig epidemi eller pandemi kommer det att slå hårt mot livsmedelsproducenterna i Sverige, vilket redan på ganska kort sikt kan leda till såväl omfattande varsel och personalneddragningar som att sjukskrivningarna i princip skulle omöjliggöra en ordnad produktion. Det är nu viktigt att alla vi avtalsparter – både fackföreningar och arbetsgivare – tar ett gemensamt ansvar för landet, de anställda och företagen i det rådande läget. Vi behöver stabilitet men samtidigt vara beredda på att det nya avtalet kan komma att präglas av den pågående krissituationen", säger Henrik van Rijswijk.

Midsona ska bli miljövänligare

Senast 2025 ska Midsonas konsumentförpackningar i plast vara tillverkade av 100 procent återvunnet material. Alla Midsonas leverantörer ska då även vara klassificerade enligt hållbara riktlinjer för upphandling samt riskklassificerade, medan 90 procent av företagets avfall ska återvinnas. Fem år senare ska alla Midsonas transporter vara fossilfria. Det är innebörden i nya klimatmål som företaget nu ställer upp. Företaget har baserat dessa på FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling.

Hernö Gin dubblar kapaciteten

Hernö Gin i Härnösand fördubblar sin kapacitet med hjälp av en ny destillationspanna, efter att efterfrågan stadigt ökat. Till investeringen på en dryg miljon SEK bidrar Region Västernorrland med 30 procent.

Arvid Nordquist gör kaffeöl med Fuller's

Arvid Nordquist lanserar tillsammans med brittiska bryggeriföretaget Fuller's ett nytt öl med inspiration av svensk kaffekultur. "Fuller’s & Friends Kaffekultur" beskrivs som en "fyllig ale i klassisk brittisk stil" med "toner av rostat kaffe och mörk choklad".

McDonald's bygger (om) sportbar

McDonald's i Karlshamn ska bli sportbar i hamburgerkedjans regi. På det sättet vill man uppmärksamma barns och ungdomars idrottande – vilket franchisetagaren Glenn Sevestedt redan gör genom att sponsra 18 barn- och ungdomsföreningar. Nu tar kedjan steget fullt ut och gör en "McSportsbar" av restaurangen, skriver Resumé, där det blir de lokala klubbarnas bilder och troféer som hamna på väggarna istället för de stora världsstjärnornas.

Uppåt för Royal Unibrew

Danska Royal Unibrew ökade vinsten före skatt för helåret 2019 till 1,46 miljarder DKK (1,33), efter att omsättningen ökat till 11,02 miljarder DKK (10,81).

Fortsatt stökigt på börserna

Coronakrisen fortsatte att slå mot livsmedelsbranschen även på onsdagen, där Peckas Naturodlingar drabbades hårdast med en nedgång om 11,96 procent till 9:20 SEK. Royal Unibrew föll med 8,80 procent till 475:90 DKK, medan Rootfruit föll med 8,67 procent till 6:85 SEK, Veg of Lund föll med 8,11 procent till 6:12 SEK, Mowi föll med 6,55 procent till 179:75 NOK, Austevoll föll med 6,38 procent till 78:55 NOK, Lerøy Seafood föll med 5,72 procent till 55:66 NOK, och Umida föll med 4,35 procent till 2:20 SEK.
Simris Alg stod för en av få ökningar med plus 5,72 procent till 1;76 SEK, före Sjöstrand Coffee som steg med 2,56 procent till 0:60 SEK och Dalsspira som steg med 2,19 procent till 3:74 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,24 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,81 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,80 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 3,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,06 procent.

Gomidda: Envar sin egen Karate Kid

Säg, är det möjligen någon som minns begreppet "Wax on, wax off" från filmen Karate Kid (den ursprungliga, från 1984)? Det gör i alla fall Arla, som tar detta som avstamp för sin nya reklamkampanj för Kvibille Cheddar – som kommer i en ny variant utan just vax på osten.
I reklamfilmen får ostmästaren själv framträda som karatemästaren Mr. Miyagi, och bjuder på Kvibille Cheddar med antingen just vax på eller vax av, rapporterar Resumé; däremot blir det inga kampsportsscener, kanske vi ska tillägga.
Dock har reklammakarna ännu inte lärt sig uttala "Kvibille" (som ska uttalas "Kvibble", inte "Kviiii-bille") eller "Cheddar" (som ska uttalas "Tjedduh" och inte "Skäddarrr"), vilket får oss att utbrista i ett riktigt kung fy. Det var judo väldigt, liksom.