foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 21/04, 2021

Maten räcker inte – regnskogar kan bli jordbruksmark

EU och USA kan inte längre förse världsmarknaden med tillräckligt med lantbruksråvaror. Samtidigt har Kina ökat sin import, allt medan konstgödsel och bekämpningsmedel förbjuds, vilket lett till att världsmarknadspriserna på flera råvaror skjutit i höjden. Nu finns det en risk att regnskogar i Sydamerika och Asien kommer att huggas ned för att bli till jordbruksmark, varnar marknadsanalytikern Palle Jakobsen på Agrocom.
"Samtidigt förbereder den nya regeringen i USA sig för att öka produktonen av biodiesel gjord av bland annat sojaolja. Därmed reducerar både EU och USA exportpotentialen i en situation där Kina och resten av Asien behöver importera ständigt större mängder jordbruksvaror", säger han till den danska tidningen Finans.
Bland annat är priserna på palmolja just nu de högsta någonsin.

Köttjätte köper vegojätte

Brasilianska köttjätten JBS, ett av världens största livsmedelsföretag, köper Europas tredje största tillverkare av vegetariska livsmedel, nederländska Vivera, för 341 miljoner EUR. På köpet får JBS ingångar på vegomarknaderna i 25 länder i Europa, tre fabriker, samt tillgång till Viveras forsknings- och utvecklingsavdelning, efter att köpet godkänts av konkurrensmyndigheterna.

Mycket onyttigt i skolfiken

Bara var tionde svensk skol erbjuder eleverna frukt utöver skolluncherna. Däremot finns det gott om godis, läsk och kakor att köpa i skolornas kafeterior. Det visar en undersökning av matutbudet på högstadie- och gymnasieskolor i Sverige som gjorts av Livsmedelsverket.
Sverige är det enda EU-land som inte deltar i EU:s skolfruktsprogram, "men det kan vara aktuellt att ompröva det beslutet nu", säger Emelie Eriksson, projektledare för Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, vid Livsmedelsverket. Myndigheten har även inlett samtal med Skolverket, Skolinspektionen och Sveriges Elevkårer om vad man kan göra åt saken.

Måns Zelmerlöws cava ska ut i Europa

Artisten och programledaren Måns Zelmerlövs Hola MZ Cava ska nu lanseras ute i Europa, efter att på bara ett par månader ha blivit en framgång på Systembolaget. Den kommer att säljas via webbshop, men inte i fysisk butik.

Matleveranser med drönare testas i UK

Brittiska företaget Sees.ai ska testa leveranser av livsmedel med hjälp av drönare efter att Storbritanniens luftfartsverk CAA godkänt trafiken. Farkosterna måste hålla sig på en flyghöjd om lägre än 150 fot (knappt 48 meter) och stå under ständig uppsikt av en observatör på marken – men denne behöver inte själv styra drönaren, utan måste bara kunna kommunicera med operatören vid behov.
Detta öppnar för mer långväga leveranser, eftersom operatören inte själv behöver ha visuell kontakt med drönarna, något som företagets vd John McKenna betecknar som "en tydlig milstolpe". Dessutom kan det bana väg för liknande beslut i Europa, och företag som Unilever ligger redan i startgroparna, rapporterar Food Navigator. När och var testerna ske genomföras ha dock inte uppgetts.

Det kivas på Chivas

1 600 anställda på Pernod Ricards skotska whiskydivision Chivas Brothers – som bland annat även tillverkar Ballantine's, Genlivet, och Royal Salute – kan komma att gå ut i strejk efter att löneförhandlingarna strandat, rapporterar The Spirits Business. En sådan strejk skulle i så fall kunna bryta ut i mitten av nästa månad. Fram tills dess ska de anställda rösta om huruvida de vill gå ut i strejk.

Heineken ska bli klimatneutralt

Heineken blir det senaste i raden av företag inom livsmedels-- och dryckesbranschen som beslutat sig för att bli klimatneutralt. Senast 2030 ska detta ha uppnåtts inom den egna verksamheten, och senaste 2040 nom hela värdekedjan. Bland annat satsar man på att bl mer energieffektiv och att gå över till förnybara bränslen.

Nytt fall för Frill

Frill föll på onsdagen med 4,61 procent till 0:83 SEK, före bland andra Dalsspira som föll med 3,85 procent till 3:00 SEK, Humble Group (f d Bayn) som föll med 2,84 procent till 23:95 SEK, Norcod som föll med 2,31 procent till 127:00 NOK, och Eatgood som föll med 2,14 procent till 2:74 SEK.
Premium Snacks steg samtidigt med 6,86 procent till 10:90 SEK, före bland andra Optifreeze som steg med 5,71 procent till 48:10 SEK, Umida B steg med 4,30 procent till 7:28 SEK, Carlsberg B steg med 3,06 procent till 1 078:50 DKK, och Altia steg med 2,55 procent till 11:24 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,03 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,14 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,28 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,57 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,55 procent.

Gomidda: Varken skakad eller rörd

Envar sin egen James Bond, dock icke med någon dryck som ska skakas och inte röras om. Istället är det bara att plocka fram en flaska No. 3 Vesper Martini ur frysen (vilken påbjuds som förvaringsplats), hälla upp ett glas av 007:s andra favoritdrink, och därefter försöka se så agentaktig ut som möjligt hemma i pandemikarantänen.
Det är brittiska No. 3 Gin som alltså lanserar en färdigblandad variant av drycken Vesper Martini, den som den världsberömde agenten ju namngav efter agentkollegan Vesper Lynd, och som intas lika mycket i filmerna som den mer kända "Vodka Martini – shaken, not stirred". Vill man gå ett steg längre kan man dessutom lära sig hur man själv blandar sin egen Vesper via en QR-kod på flaskan, rapporterar The Spirits Business.
Nu är det bara resten av agentskolan som fattas – som till exempel den här – och sedan är det bara att ge sig ut med smokingen och Walther PPK:n.