foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 20/04, 2021

Bayn/Humbles Tweek till Amazon

Svenska godisföretaget Humble, f d Bayn Group, har fått sitt godisvarumärke Tweek listat på näthandelsgiganten Amazon. Redan denna månad finns det tillgänglig i Storbritannien, och senare i vår lanseras det i Tyskland, Frankrike, Holland och Spanien.

Oatly kan listas även i Hong Kong

Svenska havredrycksföretaget Oatly lämnade på måndagen in den formella ansökan om notering på Nasdaqbörsen – och avslöjade i den vevan att man även funderar på en notering i Hong Kong. Det skulle ske inom de närmaste två åren i samarbete med det kinesiska statskontrollerade konglomeratet China Resources, som idag äger omkring 30 procent av Oatly, omtalar Financial Times.

Grönland vill ha fisken för sig själv

Fisken i grönländska vatten ska fångas av grönländare. Kvoterna som idag fiskas av fiskare från EU ska i framtidien tillfalla grönländarna. Det är är en av punkterna i regeringsförklaringen från den nya regeringskoalitionen på Grönland, som bildades i fredags efter det grönländska valet tidigare denna månad, rapporterar Ritzau.
Fisket utgör den ojämförligt största delen av Grönlands export, men trots det kommer det att behövas en större fiskeflotta än dagens om man ska kunna ta över kvoterna från EU. Dessutom tecknade den förra regeringen så sent som i januari ett sexårigt fiskeavtal med EU, där landet kompenseras med 100 miljoner EUR – samt full tullfrihet med EU, något som alltså riskerar att försvinna.

Dubbel medlemsökning för KF

KF fördubblade antalet nya medlemmar under förra året till över 198 000 stycken. Bland annat tros detta bero på att kedjan etablerat sig i en rad av Nettos gamla butiker, vilket gett nya marknader.
"Många av de nya kunderna har blivit medlemmar", säger ordföranden Leif Linde till Dagligvarunytt.
Enligt tidningen är dessutom 65 procent av de ya medlemmarna under 40 år, varav drygt 20 procent är under 25 år, något som kedjan ser som ett resultat av till exempel satsningar på ekologiskt, veganskt, hållbarhet och digitalisering – men också av att unga hjälpt äldre att handla under pandemin.
"Yngre som kanske normalt handlar hos konkurrenter har fått upp ögonen för att Coop har fräscha butiker, ett tilltalande sortiment och konkurrenskraftiga priser", säger Leif Linde.
Vid årsskiftet hade KF drygt 3,7 miljoner medlemmar.

Barnabrist väntas slå mot AAK

Barnafödandet i världen rasar – och det väntas slå mot AAK. Den prognosen gör investmentbanken Barclays i en ny analys som Bloomberg News läst. Trenden har visserligen varit nedåtgående sedan 1970-talet, men enligt nya undersökningar närmar den sig nu en gräns där det inte längre föds så många barn som behövs för att befolkningen ska öka, och i länder som Spanien, Italien eller Japan kan befolkningen komma att halveras till 2100.
Därför kommer AAK att tvingas minska sin exponering mot produkter riktade till barn, och kan räkna med lägre volymtillväxt, menar Barclays, som rekommenderar investerare att inte köpa för mycket aktier i bolaget.

Norrmejerier skruvar upp klimatarbetet

Norrmejerier förbinder sig nu att sätta klimatmål i linje med Parisavtalet, där målet är att hålla den globala uppvärmningen väl under två grader. Det ska ske genom att företaget nu ska ta fram vetenskapligt baserade klimatmål på fem respektive tio till femton år, som ska granskas och godkännas av det internationella samarbetet Science Based Targets initiative (SBTi).
"Vår verksamhet inkluderar allt från jordbruk och produktion till kyllagring och transporter. Genom att sätta vetenskapligt baserade klimatmål kan Norrmejerier arbeta ännu mer systematiskt med hållbarhet", säger hållbarhetsdirektören Anna-Karin Karlsson.

S-märkesgodis får syskon

Candy People lanserar "S-Märke Chews", den första utvidgningen av godiset sedan det lanserades 1956. De kommer i form av sura och salta fruktkolor från serien.

Minskad vinst för hoppfyllt Coca-Cola

Coca-Cola-koncernen minskade sin vinst före skatt för första kvartalet med åtta procent till 2,76 miljarder USD, efter att omsättningen stigit med fem procent till 9,02 miljarder USD. Trots det ser vd-styrelseordförande James Quincey siffrorna som "lovande tecken på att en bredare återhämtning finns på horisonten": i mars var till exempel försäljningsvolymerna tillbaka på nivåerna från före pandemin.
"Vi är välpositionerade inför återhämtningen allteftersom den utspelar sig", säger James Quincey.

AAK föll på framtidsvarning

Barclays varning att AAK kan drabbas av fallande födelsetal i världen sänkte aktien med 2,01 procent till 197:53 SEK på tisdagen. Det var dock långt efter bland andra Eatgood, som föll med 8,09 procent till 2:84 SEK, Optifreeze, som föll med 5,73 procent till 45:25 SEK, Premium Snacks, som föll med 6,42 procent till 10:20 SEK, Lohilo, som föll med 4,40 procent till 443:50 SEK, och Carlsberg A, som föll med 4,05 procent till 1 420:00 DKK.
Mowi steg med 2,40 procent till 208:90 SEK, före bland andra Simris Alg som steg med 1,38 procent till 0:88 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 2,29 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,94 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,46 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 2,11 procent.

Gomidda: Vakthunden som kissar öl

Bara för att man kan uppfinna något, så betyder det inte att man ska. Sedär en utsaga vars sanning vi påminns om vid beskedet om vakthundsroboten som fåtts att kissa öl.
Det handlar om "Spot" ("Pricken"), en robot i form av en vakthund som konstruerats av Boston Dynamics med polis och militär som främsta målgrupp, och som till exempel kan beväpnas på ett helt annat sätt än vad en vanlig hund kan.
Men nu har Youtubaren (nytt substantiv!) och uppfinnaren Michael Reeves – som ser ut som om han vore lillebrorsa till "Radar" i TV-serien Mash – fått tag på ett exemplar, och programmerat om den så att den kan leta upp en tom plastmugg på golvet och urinera rumstempererad – eller varför inte pissljummen – IPA-öl uti den.
En hund som går på muggen, bokstavligt talat, men som siktar ungefär lika dåligt som sina manliga tvåbenta vänner, ty denna "PissBot" träffar bara rätt i 35 procent av försöken, säger Michael Reeves, vars ansträngningar kan beskådas på https://www.youtube.com/watch?v=tqsy9Wtr1qE
Vilka sammanblandningar och misstag som dessutom kan komma att bli följden efter ett par stadiga bärs vågar vi inte ens tänka på: risken är stor att det blir någon som får på pälsen.