foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/04, 2021

Handels vädjar om hjälp till gränshandeln

"Krisen i gränshandeln är akut. Det behövs mer riktade stöd och åtgärder för att vi skall rida ut krisen och för att våra jobb skall finnas kvar när gränsen öppnar", skriver Handels avdelning 2 i Trollhättan i en debattartikel i Handelsnytt, där man vädjar om mer statligt stöd till den hår drabbade gränshandeln. Denna har drabbats oproportionerligt hårt av coronakrisen, menar avdelningen, på sätt som inte resten av landet har.
"I vår avdelning och Strömstad såg vi hur allt omkullkastades när norska gränsen stängdes. Över en natt förlorade gränshandeln nästan hela sin omsättning och de köpcenter och handelsplatser som brukar omsätta miljardbelopp ekade plötsligt tomma. Till följd av krisen i handeln har närmare 1 500 personer blivit uppsagda eller korttidspermitterade. Strömstad är nu den kommun där arbetslösheten ökat allra mest på ett år", skriver avdelningen.

Klart med Bayns namnbyte

Bayn Group heter från och med idag Humble Group, efter att den extra bolagsstämman förra veckan röstat igenom namnbytet.
"Humble är en grupp entreprenörer som är ödmjuka ("humble", red. anm.) inför den enorma FMCG-marknaden (snabbrörliga konsumentvaror) och dess behov att förändras", förklarar vd Simon Petrén.
"I takt med att vi har kommunicerat ut den större visionen och våra långsiktiga planer för koncernen, är det ett namn som blir alltmer viktigt och relevant för den som grupp vi vill bygga", säger han.

Bayn/Humble storhandlar

Bayn Group, från och med idag Humble, ska köpa företagen Grahns Konfektyr, Kryddhuset i Ljung, Performance R Us, Nordic Sports Nutrition samt Viterna. Totalt kommer detta att kosta företaget 78,5 miljoner SEK, varv 41,2 miljoner betalas kontant och resten i nyemitterade aktier. Samtidigt köper företaget även två nya produktionslokaler för sammanlagt 36,9 miljoner SEK.

Ny stororder för Eatgood

Eatgood har fått en ny stororder från USA, värd tre miljoner SEK. Det är distributören HB Specialty Foods som beställt Lightfryugnar från det svenska företaget.
"Vi är riktigt glada över att det börjar lätta avseende Covid-19 och att vi ser en tydlig rörelse på marknaden, med optimism, i och med denna ordern", säger vd Henrik Önnermark.

Sydgrönt skaffar nytt kyllager

Ett tiotal nya arbetstillfällen blir resultatet när Sydgrönt i november flyttar in i ett nytt kyllager i Landskrona. Detta ligger på området Kronan, där Sydgrönt bland annat får Santa Maria, Oatly och tyska livsmedelslogistikföretaget Nagel Group som grannar. Närmare detaljer om vad flytten kostar respektive inbringar har dock inte uppgetts.

Jämför matpriserna i mobilen

Kapa matkostnaderna med mellan en femtedel och hälften – det är vad svenska företaget Foodrunner tror kommer att bli resultatet av "Sveriges första prisjämförelseapp för mat i butik", som man just står i begreppp att lansera. Med hjälp av denna ska man kunna göra sin shoppinglista och sedan kunna se var matvarorna blir billigast att köpa. Samtidigt, framhåller företaget, erbjuder appen en möjlighet för dagligvaruhandlarna att nå ut med sina erbjudanden.

Alkoholfri öl går som tåget i Norge

Dagens marknadsandel om 5,6 procent kommer att fördubblas till 2025. Det tror norska bryggeriföretaget Ringnes blir den utveckling som alkoholfri öl står inför i landet. Framförallt är det unga som är mer hälsomedvetna än sina föräldrar och som föredrar att ha kontroll som driver på utvecklingen, säger kommunikationsdirektören Johanna Ellefsen Rostad till Dagligvarehandelen.

Snabbmatskedjor håller stängt när danska restauranger öppnar

På onsdag får restaurangerna i Danmark öppna mer eller mindre som vanligt igen – men snabbmatskedjorna kommer att fortsätta att hålla stängt för sittande gäster inomhus. Orsaken är att villkoret för att restaurangerna ska få öppna är att gästerna beställer bord en halvtimme i förväg, och det har kedjor som McDonald's eller Burger King inga resurser till, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

1,5 miljoner: Förbjud djur i bur

En och en halv miljon medborgare i olika EU-länder kräver nu ett totalförbud mot att hålla djur i bur inom lantbruket. Det är resultatet av en namninsamling som djurrättsorganisationen Compassion in World Farming (CIWF) har gjort.
Saken har blivit föremål för en hearing i EU-parlamentet, och EU-kommissionen lovar nu att lägga fram förslag om saken om två år, efter att ha granskat de nuvarande reglerna.
Enligt CIWF lever 300 miljoner djur. bur inom lantbruket i EU idag.

Nytt ryck för Eatgood efter order

Eatgoods nya USA-order skickade upp aktien med 21,94 procent till 2:89 SEK på måndagen, före bland andra Norcod som steg med 4,28 procent till 131:60 NOK, Apetit som steg med 3,79 procent till 13:70 EUR, Altia som steg med 2,86 procent till 10:80 EUR, och Simris Alg som steg med 2,08 procent till 0:88 SEK.
Bayn Groups första handelsdag under namnet Humble blev en betydligt mer ödmjuk händelse: aktien föll med 6,23 procent till 25:60 SEK, före bland andra Premium Snacks som föll med 4,39 procent till 10:90 SEK, Andfjord Salmon som föll med 4,27 procent till 49:30 NOK, och LMK Group (Linas Matkasse) som föll med 2,20 procent till 80:20 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 1,02 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,46 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,79 procent

Gomidda: Vetenskapsman grillad av köttföretag

Neil deGrasse Tyson är ett namn som ni säkert känner igen – en av dessa vetenskapsmän som blivit världskändisar genom faktaprogram på TV. Fast nu har han slaktats av amerikanska köttföretaget Steak-umm, av alla.
Detta efter att Neil deGrasse Tyson på söndagen twittrade till vetenskapens lov. "Fördelen med Vetenskapen (sic) är att den är sann, vare sig man tror på den eller inte", löd hans lovsång. Alls icke, invände Steak-umms twitterkonto: "vetenskapen är en ständigt förfinande process i sökandet efter sanningen, inte någon dogm", skrev företaget, som oroar sig för att Neil deGrasse Tysons utsaga snarast undergräver tilltron till vetenskapen i en tid med alternativa fakta och allt vad det brukar heta.
Nu utbröt en av den där sortens animerade debatter som så ofta sker på Twitter, där påfallande många höll med köttföretaget, samt givetvis en och annan som kom med oöversättliga kommentarer som "What's the beef here?".
Nåja. Är det nu så att Neil deGrasse Tyson trillar ned från sin upphöjda position, så finns det säkert ett och annat köttföretag som kan tänka sig att anlita honom. Till exempel Tyson Foods.