foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/04, 2021

Simris behöver pengar

Simris Alg behöver expandera i år, men har inte råd. Det bedömer bolaget efter att ha tittat närmare på situationen.
"Det kommer krävas ytterligare kapitaltillskott utöver försäljningsintäkter under 2021. Finansieringen kommer vara en fråga för den tillträdande styrelsen", säger företaget, som nyligen inlett satsningar bland annat på kosmetika och hudvård utöver kosttillskott.
Hur mycket pengar som saknats har inte specificerats.

Handels vill skärpa tonen mot SD

Efter det infekterade bråket mellan Handelsanställdas förbund och en förtroendevald som samtidigt var aktiv för Sverigedemokraterna, föreslår nu Handels förbundsstyrelse en stadgeändring som tydligare ska visa att partes politik strider mot fackförbudets värderingar. Dessutom vill man avskaffa möjligheten till skiljeförfarande i sådana tvister, så att förbundsrådets beslut inte ska kunna överklagas till någon instans utanför Handels, rapporterar Handelsnytt. Däremot vill styrelsen att LO centralt ska utse skiljemän som representerar medlemsförbundet när det behövs inför varje kongressperiod.

Eatgood förlänger i Nordamerika

Eatgood har förlängt sitt distributörsavtal för Nordamerika med HB Specialty Foods på icke uppgiven framtid. Detta efter att samarbetet varit framgångsrikt det senaste året.

Namninsamling mot Linas kyckling

10 000 namnunderskrifter mot slaktkycklingar i bur lämnades över till Linas Matkasse på torsdagen av Djurens Rätt. Organsationen har tidigare riktat kritik mot att Linas Markasse använder kycklingar som fötts upp i bur, till skillnad mot vad flera andra matkasseföretag gör.
"Kycklingar som får vara utomhus får möjlighet att andas frisk luft, mer plats att röra sig på och känna något annat än avföring under sina fötter. Som Sveriges största matkasseföretag har Linas Matkasse möjlighet att ge kycklingarna detta och vi hoppas att de vill lyssna på konsumenternas vädjan", säger Francesca Vilches, enhetschef Djurvänlig konsumtion på Djurens Rätt.

Miljonavtal för Peckas

Peckas Naturodlingar har tecknat avtal om leverans av ett semiakvaponiskt system, Peckas Instore, till ICA Maxi Birsta i Sundsvall. Ordern är värd omkring 1,6 miljoner SEK och ska levereras i januari.

Martin & Servera satsar mot matsvinn

Martin & Servera lanserar en ny digital plattform, som ska halvera matsvinnet inom företaget. "Rädda Mat" heter den, och ska göra det möjligt även för dem som inte handlar från företaget att köpa matvaror på utförsäljning.
"Vi ska halvera svinnet i vår egen verksamhet till 2025 och det här är en av många åtgärder som vi gör för att nå det målet", säger Kristina Ossmark, kommunikations- och hållbarhetsdirektör.

Tip Top-glass blir godis

Kultglassen Tip Top blir nu godis i form av "Tip Top Bites" från Candy People. Företaget har tidigare lanserat ett antal olika glassar från GB som godis; detta blir den åttonde i samarbetet.

Semper återkallar barnmat

Semper återkallar Potatis och lax med örter från 1 år efter att dessa fått fel innehållsförteckning.

Leksands återkallar knäckebröd

Leksands Knäckebröd återkallar flera sorters knäckebröd, efter att man hittat förhöjda halter av mögelgift i det.

Kanadensiskt drag för Absolut

Absolut Vodka ger ett nytt bidrag till dragshowkulturen i Toronto med hjälp av dokumentären "Underneath the Empire", där kanadensiska dragshowprofilen Scarlet Bobo berättar om dragshowtävlingen Absolut Empire's Ball, som spritmärket sponsrar. Absolut framhåller att man blev första alkoholvarumärket att stödja LGBTQ+personers rättigheter offentligt för 40 år sedan.

Minskad vinst för Fazer

Fazerkoncernen minskade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 41,8 miljoner EUR (51,6), efter att omsättningen ökat något till 1,101 miljarder EUR (1,097). Företaget ser dock siffrorna som goda med tanke på coronakrisen, som präglade förra året.
Verksamheten i Sverige är dock fortfarande otillfredsställande, trots att försäljningen ökat och kostnadskontrollerna skärpts.

Ökad vinst för Pepsi

Pepsico ökade sin vinst före skatt för första kvartalet till 2,17 miljarder USD (1,71), efter att omsättningen stigit till 14,82 miljarder USD (13,88).

Eatgood steg på USA-avtal

Eatgood blev fredagens vinnare i branschen efter sitt förlängda distributörsavtal i USA, och steg med 7,73 procent till 2:37 SEK. Peckas Naturodlingar steg med 6,00 procent till 9:54 SEK, medan Lohilo steg med 5,64 procent till 45:90 SEK och Kesko B steg med 4,19 procent till 25:64 EUR.
Smiris Alg föll med 5,05 procent till 0:87 SEK, medan Bayn Group föll med 4,88 procent till 27:30 SEK och Chr. Hansen föll med 4,04 procent till 555:20 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,67 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,59 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,95 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,55 procent.

Gomidda: Landet som flödar av mjölk

Gula Floden och Blå Floden i Kina har vi ju hört talas om, liksom Vita Nilen och Blå Nilen samt diverse varianter av Svartån. Men Vita Dulais?
Det var åtminstone vad invånarna i Llanwrda (försök uttala det om ni kan) i södra Wales råkade ut för i veckan, då floden Dulais därstädes plötsligt var vit som snö. Förklaringen var dock inte konstigare än att en mjölkbil kört av vägen och spillt ut innehållet – ett okänt antal liter – i floden, rapporterar Sky News.
Så nu fattas tydligen bara flödande honung också, för att Wales ska kunna jämföra sig med Kanaans land.