foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/04, 2021

4 000 jordbruk borta på fyra år

Tusen svenska jordbruksföretag om året har lagt ned sedan 2016, en minskning med nästan sju procent. Det visar en ny undersökning från Jordbruksverket. Värst drabbade är mjölkgårdarna, som minskat med omkring 20 procent under perioden, men nedgången syns över hela linjen (se bild härintill från SJV), och framförallt är det de mellanstora jordbruken som strukit med.
Förra året fanns knappt 59 000 jordbruksföretag i Sverige.

Finax får ny kvarn

Abdon Food, som står bakom varumärken som Finax, Abdon Mills, Ramlösa Kvarn och Björnekulla, ska bygga en ny kvarn i Västerås. Därmed kommer man att ha "två kvarnar strategiskt placerade i Sveriges största odlingsområden", säger vd Hans Holmstedt.
Ett 20-tal nya jobb kommer att bli resultatet.

Eatgood till UK

Svenska foodtechföretaget Eatgood har tecknat ett långsiktigt distributörsavtal för Storbritannien med lokala partnern Cuisine Equipment. I samband med det har Eatgood också fått en första beställning värd 300 000 SEK.

Vegofärs med skinksmak

Orklar lanserar en ny vegansk Anamma-färs med smak av rök skinka. Det blir enligt företaget den första i sitt slag på marknaden, och är baserad på sojaprotein.

MER får papperssugrör

Fruktdrycken MER får sugrör av papper istället för plast till sina småförpackningar. Samtidigt passar tillverkaren Coca-Cola på att ge 50-centiliterskartongerna en allmän ansiktslyftning, samt utöka MER-familjen med nya varianten Sockerfri Lingon – den sistnämnda dock enbart på PET-flaska.

Zeta skippar konservburkarna

Di Luca & Di Luca skrotar nu konservburkarna och ersätter dem med kartongförpackningar. Dessa ska enligt företaget innebära en halvering av koldioxidavtrycket, och kapa metallförbrukningen med 92 ton per år.

Brownie kokos & kaffe – ny smak från Marabous kunder

Marabou släpper nya chokladkakan Brownie Kokos & Kaffe. Den är en av de tre smaker som vaskats fram efter att företaget förra året bett sina kunder komma med förslag. Först ut av dem var den med popcorn, crunchy corn och havssalt, och den tredje – ännu hemlig – kommer också senare i år.

Sjoko Loco chockar i Norge

Ända sedan 60-talet har norrmännen ätit Sjokade och Nugatti från numera Orkla-ägda Stabburet när resten av världen ätit Nutella. Men nu utmanas de båda choklad- respektive nougatpåläggen av konkurrenten Synnøves egen variant Sjoko Loco – som dessutom har kraftigt minskat sockerinnehåll – och det med besked.
25 ton av det nya pålägget skickades ut när det nya chokladpålägget lanserades tidigare i år, men det är redan slut, och nu arbetar Synnøve för högtryck för att producera mer.
"Här blev vi lite tagna på sängen för att uttrycka det milt", säger Kåre Gunnar Westerman, "Synnøves egen Willy Wonka", som företaget nu utnämnt honom till.
"Försäljningen i butik är över all förväntan. Väldigt gøy att så många har tryckt denna till sitt bröst", säger han.
Synnøve har nu fått blodad tand och utlovar flera nyheter framöver.

Eatgood steg på UK-order

Eatgood blev dagens vinnare i branschen, efter nya insteget i Storbritannien, och steg med 6,80 procent till 2:20 SEK. Carlsberg A följde efter med plus 6,77 procent till 1 420:00 DKK, medan Premium Snacks steg med 4,55 procent till 11:50 SEK och Frill steg med 2,78 procent till 0:81 SEK.
Scandinavian Tobacco föll samtidigt med 4,13 procent till 120:80 DKK, medan Optifreeze föll med 3,77 procent till 49:75 SEK och Sjöstrand Coffee föll med 3,48 procent till 2:22 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,76 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,87 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,03 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,60 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,74 procent.

Gomidda: Mördarcroissanterna anfaller

Det sitter något farligt uppe i trädet! Den har suttit där i flera dagar! Kan det vara en okänd rovfågel?? Folk vågar inte ha fönstren öppna – tänk om den kommer in! Ungefär så löd skräckslagna samtal djurvårdsorganisationen KTOZ i polska Krakow i veckan.
Utryckning blev det, med de ondaste aningar. Men djurexperterna kunde snabbt konstatera att denna hotande nya best icke alls var någon flygande Yeti eller möjligen rovfåglarnas Bigfoot – utan en helt vanlig och ofarlig croissant, som av någon outgrundlig anledning hamnat däruppe, rapporterar BBC.
Ni bildade läsare drar er nu förstås omedelbart till minnes den apokryfiska sägnen om hur croissanterna – så benämnda då de ser ut som en nymåne, croissant de lune på franska – kom till i åminnelse av frankiska styrkors seger över Umayyadkalifatet vid slaget vid Tours år 732, eller möjligen diverse västeuropeiska styrkors seger över Ottomanska riket utanför Wien år 1632; croissanten skulle då i båda fallen ha formgivits efter den islamiska halvmånen. Den muslimska fastemånaden Ramadan inleddes ju i förrgår, så med lite allmäneuropeisk islamskräck i åtanke går det ju att sy ihop någon kvasipsykologisk teori om att här lurar någon undermedveten rädsla för människor med annan tro än den egna eller hur det nu blir. Men det där får ni försöka få ihop själva.