foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 14/04, 2021

"Grieg behöver miljardbelopp"

Norska fiskjätten Grieg Seafood behöver förmodligen mellan en och två miljarder NOK i tillskott via nyemission, annars är pengarna slut efter sommaren. Det skriver investmentbanken Carnegie i en ny analys. Investerare bör helt undvika aktien tills dess att det är klart med finansieringen, varnar Carnegie, som sätter aktiens riktkurs till 60 NOK, vilket bara är drygt tre fjärdedelar av dagens.
Rapporten fick aktien att rasa på börsen.

Kavlis vd avgår

Kavlis vd Gerhard Bley avgår efter elva år på posten. Han kommer dock att sitta kvar tills en efterträdare rekryterats, varefter han kommer att "fokusera på utveckling av den ideella organisationen Kontempel som han har varit med och grundat", som företaget beskriver det.

"Netto Noll" är vilseledande – men Arla vägrar ändra

"Netto Noll" – som används av Arla – är alldeles för oprecist och otydligt. Det anser Konsumentverket, som går till storms mot olika företags klimatpåståenden.
"När sådana påståenden används utan en kvalificering riskerar de att vilseleda konsumenten om produktens miljömässiga egenskaper. Genomsnittskonsumenten kan inte förväntas förstå vad de innebär och kan inte heller fatta ett välgrundat affärsbeslut mot bakgrund av endast de påståendena", skriver verket i en ny promemoria.
Konsumentverket har inte utfärdat något vite eller liknande mot företag som använder påståenden som "klimatneutral, klimatkompenserad, netto noll och andra liknande påståenden", som verket skriver, och nämner inte heller Arla vid namn. "Netto Noll" är dock ett uttryck som starkt förknippas med just Arla, och som företaget tidigare kritiserats av just Konsumentverket för.
Arla säger dock till Resumé att man inte tänker ändra formuleringen.

Ökat förtroende för livsmedelsindustrin under pandemin

89 procent av svenskarna hade stort förtroende för svensk livsmedelsindustri före pandemin – idag är siffran uppe i 91 procent. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsföretagen (LI), som konstaterar att detta är den högsta siffran sedan mätningarna började 2013, då siffran bara var 63 procent. Enligt LI har förtroendet ökat när svenskarna sett att industrin lyckats hålla uppe produktionen trots hamstring och oro för matbrist.

Grönsaker steg kraftigt

Priset på grönsaker steg med 3,12 procent mellan februari och mars i år. Tillsammans med ökningen av priserna på oljor och fetter (+2,15 procent) var detta den enda stora ökningen inom livsmedelspriserna, som totalt steg med 0,63 procent, enligt nya siffror från SCB.
Det var i sin tur dock högre än den totala svenska inflationen: mellan februari och mars steg konsumentpriserna exklusive räntor (KPIF) med 0,2 procent.

Bayn vill byta namn

Svenska godisföretaget Bayn Group vill byta namn till Humble Group. Det beslutade företagets extra bolagsstämma på onsdagen, och ska nu ansöka om godkännande för namnet hos Bolagsverket.

Icas framtidsmöte: växtbaserat, skalbart och gärna lokalt

Under onsdagseftermiddagen ägde Icas framtidsmöte rum: en livesänd presentation av koncernens framtidsrapport, som i år handlar mycket om växtbaserat, skalbart och gärna lokalproducerat.
Framtidsmötet är en proffsig tillställning som modereras av TV- och matprofilen Lisa Lemke, och med Oscar Zia, Pia Johansson och andra sidekicks för att skapa ytterligare stjärnglans.
Koncernchefen Per Strömberg inledde alltihop, bland annat med att berätta om Icas arbete med klimatavtrycket – som minskar med 76% på 15 år. Och klimatfrågan löper som en knallröd tråd genom hela evenemanget. Ica vill satsa på att främja lokala ekosystem, man vill jobba med öppen innovation och hjälpa små leverantörer att skala upp – allra helst om de utvecklar produkter som kan minska klimatavtrycket.
Bland de case som presenterades under framtidsmötet var det också precis denna inriktning som dominerade. Från skånska Vidinge Grönt och Hällestad Svamp, via Karlssons Chark i Härryda och deras satsning på Peas of Heaven, vidare till Stockeld Dreamery, som raggat ihop 35 miljoner SEK i riskkapital för att utveckla en vegansk ost, som man hoppas kunna ha på marknaden inom tre veckor. Fast så får man inte kalla den, menar grundaren Sorosh Tavakoli:
”V-ordet är förbjudet i vårt bolag.”
Det Stockeld utvecklar är en ost, helt enkelt. Men den är såklart gjord på andra ingredienser än en traditionell ost. Och Stockeld är inte ensamma om att klura på nya produkter: trots pandemikrisen, är antalet patentansökningar högre än någonsin inom livsmedelssektorn. Ica säger desstom att man vill nå fler, och den som vill komma i kontakt kan helt enkelt höra av sig via icavaxa@ica.se.

Nya miljoner till Jensens Bøfhus

Krisdrabbade restaurangkedjan Jensens Bøfhus får 14 miljoner DKK i tillskott från ägarna för att hjälpa förtaget att överleva. Coronakrisen har inneburit ytterligare sten på börda för kedjan, som nu behöver pengarna till den dagliga driften, rapporterar Fødevarewatch.
Så sent som i januari i år fick ägarna skjuta till 50 miljoner DKK till kedjan.

Mesostsuccé för Tine – i Sydkorea

Norska mejeridominanten Tine har redan nu nått sitt mål för export av mesost till Sydkorea för hela 2021. 28 ton hoppades an kunna sälja i år, efter att ha kunnat sälja 18 ton förra året, men redan nu har man alltså lyckas nå det målet, rapporterar Dagens Næringsliv.
"Vi ser att coronasituationen har medfört att konsumenterna vill ha mat med lång historik, och Norge är samtidigt ett land med högt förtroende när det gäller livsmedel", säger Tines kommunikationsrådgivare Olav Håland till tidningen.
Nu siktar man på att sälja fler produkter till landet, samtidigt som det blir en utmaning att få produktionskapaciteten att hänga med.

Finsk ekoexport skjuter i höjden

Finlands export av ekologiska livsmedel har fördubblats på bara två år, från mellan 25 och 30 miljoner EUR 2018 till 60 miljoner EUR år 2020. Det visar siffror från den finländska organisationen Pro Luomu. Nu tror man att summan kan vara uppe i 100 miljoner EUR år 2025. Sverige, Tyskland, Danmark och Norge är de största kunderna, men exporten går även till USA, Kina, Japan och andra länder i Asien, rapporterar YLE.

Grieg rasade efter rapport

Grieg Seafood rasade med 11,32 procent på onsdagen, efter Carnegies varning att aktien bara bör vara värd omkring 60 NOK. Priset stabiliserades dock på eftermiddagen på 77:95 NOK.
Eatgood föll samtidigt med 5,07 procent till 2:06 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 3,72 procent till 41:40 NOK och Norway Royal Salmon föll med 3,09 procent till 200:60 NOK.
Bayn Group steg samtidigt med 11,38 procent till 27:90 SEK, medan Dalsspira steg med 4,03 procent till 3:10 SEK, Frill steg med 2,60 procent till 0:79 SEK, och Midsona A steg med 2,27 procent till 90:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,85 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,12 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,69 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,12 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,50 procent.

Gomidda: Unhappy meal

Nej, det blev inget vidare glatt mål mat för den stackars sjuårige pojken som skulle bjudas på ett Happy Meal av sin mamma i Skottland i helgen. Ty när Nicola Doherty i Grangemouth såg sonen öppna förpackningen, låg däri endast en skiva ost och några skvättar ketchup. Inget mer.
Gråt och tandagnisslan utbröt förstås, och den ursinniga modern tillbringade "evigheter" med att försöka få kontakt med sin lokala UberEats, som levererat burgaren, förklarar hon för Daily Record. Till slut uppsökte pojkens far det lokala UberEatskontoret, och räckte över den i stort sett tomma kartongen med instruktioner om hur platschefen bäst kunde använda denna.
Efter alla sorger och bedrövelser fick de dock en Happy Meal i ersättning, men då var skadan redan skedd. Nicola Doherty föreslår nu att företaget uppdaterar sin meny med artikeln "Tom låda med en ostskiva och fyra skvättar ketchup", men det är tveksamt om denna skulle bli någon storsäljare.