foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 13/04, 2021

Match varslar 50

Swedish Match varslar minst 50 personer vid fabriken i Kungälv om uppsägning. Orsaken är att företaget byggt ut sin kapacitet i USA så pass att Kungälvsfabriken inte längre behöver leverera dit, rapporterar Kungälvs-Posten. Nästan 40 av de varslade är fastanställda.

Stopp för köttskatt i Norge

Det blir ingen skatt på kött i Norge, något som har diskuterats i landet i snart ett årtionde. Det står klart sedan en majoritet i Stortinget bestående av Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet och Senterpartiet enats bakom ett förslag där regeringen får i uppdrag att "slå fast att ökad beskattning av norsk köttproduktion inte ska genomföras som en del av klimatpolitiken", rapporterar NTB.
Regeringen har visserligen inte föreslagit någon köttskatt i den klimatplan som nu behandlas i Stortinget, men de tre partierna, som samtliga står utanför regeringskoalitionen, vill undanröja alla tvivel om vad som gäller.

Mjölkpaket ska hjälpa bin

Arla sjösätter en ny kampanj på sina mjölkförpackningar med information om hur man kan underlätta för bin att trivas, mot bakgrund av den stora bidöd som observerats i flera år. Bland annat tipsar man om hur just använda mjölkförpackningar kan förvandlas till utomhusblomkrukor där man kan odla blommor som bina speciellt gillar. Arla konstaterar att även mejerinäringen är beroende av att det finns bi som pollinerar det som så småningom ska bli foder åt djuren, samtidigt som djuren själva gynnar bina genom att beta.

Läckberg gör en GW

Deckarförfattaren Camilla Läckberg gör som kollega Leif GW Persson och lanserar en egen serie viner. Dessa kommer som bag-in-box i tre olika varianter, rött, vitt och rosé, från vinproducenten Poderi dal Nespoli i Emilia-Romagna i norra Italien, och får namnen "Mr Red", "Mrs White" respektive "Miss Rosé".

Tyskt godisbolag nafsar på Cloetta

Tyska godisbolagets Katjes Groups investeringsdel Katjes International har köpt omkring 2,1 procent av svenska Cloetta. Katjes Group, som är en av Tysklands tre största godistillverkare, har tidigare inte ägt några aktier i det svenska företaget.

Äppel- och päronkris i Frankrike

Det är inte bara vinodlare som drabbats av den senaste tidens frost i Frankrike: nu slår branschorganisationen Interfel larm om att äppel- och päronodlingar i hela landet drabbats. Årets kyliga väder har varit "en mycket större prövning än vanligt", säger generalsekreteraren Daniel Sauvaitre, och talar om "stora förluster".
Omfattningen av skördeskadorna är ännu okänd, men ny kyla väntas denna vecka, och först om en månad går det att överblicka hur läget ser ut, men redan nu har landets regering signalerat att det kommer stödåtgärder tll de drabbade.

Skärpta regler för skräpmatsreklam i Tyskland

Tyskland skärper reglerna för skräpmatsreklam riktad till barn. Det sker genom att den tyska reklambranschens organisation ZAW nu inför mer restriktioner efter att landet lagstiftat som saken. Bland annat höjs åldersgränsen för vilka som ska räknas som barn i det här sammanhanget från 12 till 14 år.

Nu kommer Beyond Meats Europalanseringar

Nu kommer resultatet av den satsning i Europa som köttersättningsföretaget Beyond Meat inledde förra året. Under våren ska produkterna ut i tusentals butiker, bland annat hos jättar som Sainsburys och Kaufland. Företaget hoppas kunna rida på den trend mot mer vegoalternativ som råder.

Skåne-Möllan till väders

Skåne-Möllan ökade med 9,26 procent till 590:00 SEK på tisdagen, medan Premium Snacks steg med 784 procent till 11:00 SEK, Bayn Group steg med 7,08 procent till 24:95 SEK, LMK Group (Linas Matkasse) steg med 3,63 procent till 79:60 SEK, och Grieg Seafood steg med 2,93 procent till 87:90 NOK.
Eatgood föll samtidigt med 8,12 procent till 2:15 SEK, medan Frill föll med 5,41 procent till 0:77 SEK, Norcod föll med 2,88 procent till 128:00 NOK, och Kesko A föll med 2,35 procent till 22:85 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,54 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,50 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,08 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,72 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,15 procent.

Gomidda: Något i hästväg

När nu deckardrottningen Camilla Läckberg följer deckarkungen med mera Leif GW Persson i spåren och lanserar egna viner, vågar vi inte tänka på vad detta kommer att leda till för sorts pajkastning mellan de två. Ännu har vi ju inte glömt hur Leif GW Persson kallade Camilla Läckbergs böcker för något som man skulle kunna läsa i tidningen Min Häst, så blir det nu liknande jämförelser när det gäller vinerna?
Fast Camilla Läckberg vet ju i och för sig hur man ger igen: när polisprofessorn fällde den domen över hennes verk, ordnade hon helt sonika en prenumeration på just Min Häst till Leif GW Persson c/o Rikspolisstyrelsen.
"Hans barnbarn hade mycket glädje av den. Han tyckte att det där var rätt roligt, har han erkänt", har Camilla Läckberg berättat i TV-programmet Min Sanning.
Så vad det än blir för ny holmgång, anar vi att det blir något i hästväg.