foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/04, 2021

50 av 60 gränshandelsanställda sägs upp

Maximat i Töcksfors och Charlottenberg säger upp 50 av sina 60 anställda. Det står klart idag efter att det varsel som lades för sex månader sedan nu träder i kraft, då pandemin fortsätter och gränsen mot Norge förblir stängd.
"En liten 'nödorganisation' har förhandlats fram, men stora delar av personalstyrkan kommer att tvingas avsluta sina anställningar den 17 maj", säger Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp som äger de båda stormarknaderna, till Dagligvarunytt.
"Det här känns fruktansvärt, när vi satt i höstas och lade varslen trodde vi ändå inte att det skulle behöva gå så här långt", säger han, men tvingas nu konstatera att hela den en gång så gigantiska gränshandeln mot Norge nu tappat 90-95 procent av sin omsättning.
I Norge har det kommit signaler om att de som vaccinerats ska få resa fritt, men ännu är det inget som lett till något konkret.

Handels vill sluta automatiskt höja avgiften

Handelsanställdas förbund vill avskaffa dagens automatiska höjningar av medlemsavgiften. Istället föreslås Handels förbundsråd få besluta om avgifterna varje år efter förslag från förbundsstyrelsen, skriver Handelsnytt. Förslaget om detta ska behandlas på fackförbundets kongress nästa månad.

Gott & Blandat med hälften frukt

Cloetta lanserar Gott & Blandat Äkta Fruktgodis, ett nytt godis där hälften av innehållet utgörs av frukt. Det blir det första godiset någonsin som gör det, enligt företaget, som också framhåller att godiset är både gelatinfritt och veganskt och endast innehåller naturliga färgämnen och smaker.

Q-meieriene krävs på tio miljoner av staten

Norska Q-meieriene krävs på uppskattningsvis tio miljoner NOK i felaktigt utbetalt distributionsstöd av norska staten. Det vägrar företaget att betala, och därför möts nu parterna i Oslos tingsrätt, rapporterar Nationen.
Stödet betalades ut mellan 2004 och 2016, men i efterhand har det visat sig att detta stred mot EES-avtalet, som Norge har med EU. Därför kräver staten tillbaka stöd för åren 2010 till 2016, men Q-meieriene hänvisar till preskriptionstiden på tre år.

DC ökar andelen danskt

Danish Crown tänker ersätta tio procent av det importerade nötkött man använder med danskt. Det sker sedan de danska mjölkproducenterna gemensamt beslutat stoppa avlivning av kalvar direkt vid födseln, vilket innebär att minst 15 000 extra vuxna slaktdjur kommer att komma ut på marknaden. Framförallt ska det extra köttet hamna i premiumprodukter.

Klimatmärkning sprider sig på kontinenten

Eco-Score – en märkning där man lätt kan se ett livsmedels klimatavtryck (se bild) – börjar bli allt vanligare ute i Europa. Den utvecklades ursprungligen i Frankrike av ett konsortium av foodtechföretag, men dagligvarujättarna Colruyt och Lidl har nu tagit den vidare till Belgien respektive Tyskland, rapporterar Food Navigator. Båda kedjorna framhåller att det finns en efterfrågan på lättöverskådlig information om olika livsmedels klimatavtryck, och den franska märkningen har enligt expertisen alla möjligheter att bli norm.

Keskos vd skippar pensioneringen

Keskos vd Mikko Helander kommer inte att gå i pension 2023 som planerat, då han fyller 63 år. Istället har han kommit överens med styrelsen om att få sitt kontrakt förlängt, oklart hur länge. Mikko Helander har varit vd sedan 2015.

Bakslag för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee föll med 3,63 procent till 2:39 SEK på måndagen, efter fredagens stora uppgång. Optifreeze föll dock mest, med 4,56 procent till 52:30 SEK, medan Skåne-Möllan föll med 4,42 procent till 540:00 SEK, Midsona A föll med 3,89 procent till 86:50 SEK, och Altia föll med 3,47 procent till 10:58 EUR.
Probi steg samtidigt med 4,24 procent till 479:50 SEK, medan Simris Alg steg med 2,66 procent till 0:89 SEK och Mackmyra steg med 2,26 procent till 7:24 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,81 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,72 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,14 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,58 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,07 procent.

Gomidda: Här ska bakelsen ligga

"Här ska staden ligga!" utropade enligt legenden Gustaf II Adolf när han fastställde var rikets numera näst största stad skulle placeras, och vars stadsprivilegier han senare utfärdade den 4 juni 1621. Den snabbtänkte inser att Göteborg därmed fyller 400 år två dagar före nationaldagen i år, och hur skulle man bättre fira detta än med hjälp av en särskild bakelse?
Det tycker åtminstone Göteborgs Stad och dess projektgrupp för firandet, som från början hade tänkt bjuda alla göteborgare på tårta. Men riktigt så roligt skulle det inte bli, visade det sig när man tog en titt på budgeten, så nu har man utsett den Officiella Jubiléumsbakelsen – komponerad av studerande och lärare på yrkeshögskoleutbildningen ”Bagare och konditor” på Yrgo – och uppmanar stadens alla konditorier att baka densamma för kung och fosterstad eller vad man nu ska säga.
Den som vill testa själv kan göra sig en mördegsbotten med mazarinfyllning samt toppa den med passionscurd och passionsmousse enligt bilden härintill, och under avnjutandet fundera över riktigt vad ingredienserna ska symbolisera. Passion för hemstaden has det definitivt i Götet, men ska mördegsbottnen möjligen symbolisera de ostadiga markförhållandena runt Göta Älvsmynningen?
Så många frågor, så få svar.