foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/04, 2021

Rekordorder för Sjöstrand i Norge

Svenska foodtechföretaget Sjöstrand Coffee har fått en rekordorder från Norge, värd tre miljoner SEK. Det är norska Home Brands som beställt varor från hela Sjöstrands sortiment, meddelar företaget.

Nya återförsäljare för Eatgood i USA

Svenska foodtechföretaget Eatgood har tecknat avtal med ytterligare tre återförsäljare i USA. Dessa täcker in sammanlagt åtta delstater, vilket innebär att Eatgood nu har representation i fler än hälften av delstaterna i USA,

Gnista Spirits till USA

Svenska Gnista Spirits ska lansera sin alkoholfria sprit i USA. Det sker med hjälp av The Zero Proof, en amerikansk informationstjänst om alkoholfria drycker, ett samarbete som redan lett till fler förbeställningar än vad företaget klarat av att leverera. 17 april släpps dock första omgången över hela landet.

Axfood överväger obemannade butiker

Axfood överväger att öppna egna obemannade butiker, efter att utmanarna Lifvs, Automat och 24 Food haft framgångar med sådana och Coop och Ica testat egna varianter.
"Obemannade butiker skulle kunna vara ett komplement till befintliga butiker exempelvis genom förlängda öppettider", säger Carl Stenbeck, strategi- och affärsutvecklingschef på Axfood, till Dagligvarunytt.
"Vi följer trenden men ser fortfarande vissa utmaningar kring affärsmodellen med helt obemannade butiker", säger han.
Idag finns ett 50-tal obemannade butiker i Sverige, efter att den första öppnade 2016.

"Kullados" måste byta namn

"Kullados" är för likt "calvados", åtminstone när namnet används för en alkoholdryck. Det har Förvaltningsdomstolen kommit fram till, och kräver därför att Kullabygdens Musteri byter namn på fruktspriten med det namnet, efter att en fransk intresseorganisation klagat på namnet, rapporterar Helsingborgs Dagblad.
Företaget menar att "dos" ska uppfattas som "en dos av Kullabygden", en argumentation som Förvaltningsdomstolen inte accepterar, samtidigt som den konstaterar att "calvados" är ett skyddat varunamn i EU.

Bananpesten kan ha spridit sig till Peru

Trots att det tills nu sett ut som om den fruktade bananpesten inte spridit sig längre än till vissa regioner i Colombia, efter att den tog sig till Sydamerika 2019, har den nu även konstaterats i Peru. Ett möjligt fall av TR4 har upptäckts på en odling om ett halvt hektar i Sullana i norra Peru, och undersöks nu närmare på laboratorium, rapporterar Fruitnet. Under tiden har åtgärder mot vidare spridning börjat vidtas, och en varning har gått ut i hela landet.

WWF-rapport: Mindre kött bra för klimatet

Veganers och vegetarianers matvanor har lägre klimatpåverkan än köttätarnas. Det är resultatet av en ny analys som Världsnaturfonden WWF har gjort, där man studerat tyskarnas genomsnittliga konsumtion mellan 2015 och 2018. Enligt studien skulle redan en halvering av köttkonsumtionen i Tyskland kapa landets koldioxidutsläpp med 27 procent eller 56 miljoner ton, rapporterar DPA, medan siffran skulle stiga till 100 miljoner ton om alla tyskar slutade äta kött. WWF uppmanar nu Tysklands regering att överväga en ny skatt på kött.

Franska viner hotas av frost

Vinodlare i östra Frankrike försöker nu desperat rädda sin skörd efter ovanligt kallt aprilväder genom att tända tusentals stora eldar mellan vinrankorna på odlingarna.
"Skörden kan bli förstörd på bara några nätter", säger Laurent Pinson, vinodlare i Chablisregionen, till Reuters.
"Och får vi ingen skörd så säljer vi inget och då blir konsumenterna utan vin", säger han.
Odlarna är oroliga för att klimatförändringarna ska leda till att kalla vårar blir vanligare i området, vilket skulle slå hårt mot ekonomin – och vinförsörjningen.

Foodtechfeber på börsen

Eatgood rusade med hela 49,48 procent på börsen, efter beskedet på fredagen om nya distributörer i USA. På sena eftermiddagen hade den första yran lagt sig, men uppgången var ändå 21,65 procent mot torsdagens slutkurs till 2:26 SEK. Sjöstrand Coffee upplevde något liknande: nyheten om rekordordern från Norge skickade upp aktien med 20,48 procent till en början, och på eftermiddagen var uppgången 18,10 procent till 2:44 SEK.
Skåne-Möllan steg samtidigt med 6,60 procent till 565:00 SEK, medan Midsona A steg med 5,88 procent till 86:50 SEK, Chr. Hansen steg med 4,67 procent till 609:60 DKK, och Simris Alg steg med 4,10 procent till 0:86 SEK.
Frill föll med 5,09 procent till 0:82 SEK, medan Veg of Lund föll med 4,42 procent till 9:86 SEK och Peckas Naturodlingar föll med 3,80 procent till 9:12 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,45 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,93 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,05 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,24 procent.

Gomidda: Konsten att såga av sin egen gren

"Avskaffa konsumtionssamhället!" Det är innebörden i en motion från Handelsanställdas förbunds Stockholmsavdelning till fackförbundets nästa kongress i januari nästa år. Handels nuvarande klimatarbete är inte tillräckligt, menar avdelningen, utan hela näringar som bomulls- och köttindustrin måste läggas ned, menar motionärerna.
"Det finns inga jobb på en död planet", heter det i motionen, samtidigt som avdelningen helst vill se ett samhälle "där jobb inte är något som krävs för överlevnad", rapporterar Handelsnytt.
Förbundsstyrelsen vill dock inte gå riktigt så långt, utan svarar att "Handels verkar med kraft för hållbar konsumtion, inte konsumtionsstopp".
Nog för att motionärernas önskan om en levande planet är lovvärd. Men om handelsanställda vill avskaffa handeln, sågar man då inte av den gren man själv sitter på?