foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/04, 2021

Ketchupeffekt för ketchupen

Kraft Heinz tvingas nu öka tillverkningen av ketchup med hela 25 procent efter att efterfrågan ökat markant under coronapandemin. I takt med att fler äter hemma eller äter snabbmat har priserna på ketchup stigit med 13 procent då tillgången inte hängt med efterfrågan, vilket i sin tur ökat kostnaderna för snabbmatskedjorna, rapporterar Wall Street Journal.

Ica Maxi och Bergendahls tappar kunder

Ica Maxi-butikerna och Bergendahls har tappart fler än var tionde kund mellan december och februari. Det visar nya siffror från GFK – och trenden har dessutom pågått sedan förra mätperioden. Under den senaste minskade andelen hushåll som handlat på någon Ica Maxi-butik ellr hos någon av Bergendahls butiker med tolv procent vardera, medan Coop Supermarket tappade elva procent, och Tempo och Ica Kvantum tappade tio procent vardera, rapporterar Dagligvarunytt.
Förutom en liten ökning för Axfood är det annars tydligt att det är e-handeln som tar kunderna: denna steg med hela 41 procent under perioden.

Covidrestriktioner förlängs till 2 maj

Serveringarna i Sverige måste hålla stängt efter 20:30 och butiker måste se till att folk handlar ensamma – den ordningen förlängs nu till 2 maj.
"Läget i hälso- och sjukvården gör att restriktionerna måste ligga kvar. De underlättar för människor att hålla avstånd till varandra", säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Foodora skaffar egen grossist

Råvaror och livsmedel blir nästa steg för Foodora, som nu börjar samarbeta md grossisten Out of Home för ändamålet. Tjänsten riktar sig till en början till restauranger, men Out of Home levererar också till Foodoras egna butiker.

Axfood satsar på Hemköp och Tempo

Axfood satsar på Hemköps och Tempos gemensamma supportkontor, för att hjälpa kedjorna att öka konkurrenskraften. De båda ökade omsättningen med runt 13 procent vardera förra året, och nu behövs mer understöd, något som handlarna själva länge efterfrågat.
"Vi skräddarsyr stödet till varje butik efter förutsättningarna på den lokala marknaden, säger Simone Margulies, vd fö Hemköp och Tempo, till Dagligvarunytt.

Bryggmästarbråket över – Åbro ger sig

Det blir ingen fortsättning på varumärkesbråket mellan Åbro och bryggpuben Bryggmästarn i Boden. Åbro ger upp striden mot bolaget och avslutar processen, rapporterar Affärer i Norr.
Åbro försökte i slutet av förra sommaren stoppa Bryggmästarns varumärkesregistrering, eftersom man själv registrerat varumärket Bryggmästaren.

Alkoholfri öl med citron från Carlsberg

Carlsberg laserar nya alkoholfria ölet Pripps Radler, som smaksatts med citronlemonad.

Norska matbutiker tjänar på svensk gränshandelskris

Omsättningen i norska dagligvarubutiker steg med 18 procent under förra året, enligt siffror från norska Statistisk Sentralbyrå (SSB). Uppgången sätts i direkt samband med coronapandemin, som ju stängt gränserna och skurit av den stora gränshandeln i Sverige, men också med att fler äter mat hemma istället för ute. I gränsområdena mot Sverige är ökningen över 40 procent, rapporterar NTB.

Återstuds för Dalsspira

Dalsspira tog revansch för onsdagens nedgång och steg med 7,33 procent till 3:22 SEK på torsdagen. Eatgood steg med 4,62 procent till 1:93 SEK, Biogaia steg med 3,37 procent till 429:50 SEK, Novozymes steg med 2,97 procent till 405:20 DKK, och Bayn Group och Chr. Hansen steg med 2,26 procent vardera till 23:85 SEK respektive 582:40 DKK.
Simris Alg föll samtidigt med 4,60 procent till 0:83 SEK, medan
Midsona A föll med 4,21 procent till 91:00 SEK, Sjöstrand Coffee föll med 4,11 procent till 2:10 SEK, och Kesko B föll med 2,97 procent till 25:46 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,43 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,17 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,81 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,25 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,41 procent.

Gomidda: Flingor med räkor

Frukostflingor med räkor låter ungefär lika gott som torsk med jordgubbar och majonnäs, men det var ändå vad författaren och TV-producenten Jensen Karp i Los Angeles säger sig ha fått i tallriken när han skulle ta sig en portion Cinnamon Toast Crunch.
Tillverkaren har pudlat och bett om mer information, men hävdade sedan att det rörde sig om hopklumpat socker och kanel, för var skulle räkorna egentligen ha kommit ifrån?
Men bilderna som han lagt upp på sociala media visar vad som väldigt, väldigt mycket ser ut som just halvätna räkor, och vidare utgrävningar i paketet har även uppenbarat något som ser ut som tandtråd – huruvida den förefaller begagnad eller inte går dock icke att utröna. Dessutom finns där svarta klumpar som onekligen påminner om råttbajs, rapporterar Huffington Post.
Jensen Karp har nu skickat de misstänkta räkorna på DNA-analys, så det återstår att se vem som har rätt. Företaget har varit tämligen sparsamt med kommentarer, och det kan man ju förstå.