foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 07/04, 2021

O'Learys köper Harrys

Restaurangkedjan O'Learys köper konkurrenten Harrys från huvudägaren Christoffer Lundström med familj för en icke uppgiven summa.
Harrys, som idag har ett 20-tal restauranger i Sverige, har dragits med ekonomiska problem under en tid och genomgick en företagsrekonstruktion för ett år sedan, då kedjan fick sina skulder kapade med 40 procent, medan O'Learys, som betalar för köpet ur egen kassa, har över 110 restauranger på olika håll i världen. Planen är nu att ha 300 restauranger runt om i Europa år 2025.

Fallskärmsfejd i Heineken

5,5 miljoner EUR i fallskärm samt ytterligare knappt 2,5 miljoner EUR i lön, bonus och pension – samt fortsatta aktieförmåner, trots att han lämnat bolaget – till förre vd:n Jean-François van Boxmeer blev för mycket både för aktieägarna i Heineken och för nederländsk lag.
Inte nog med att bolaget i samma årsredovisning som man redogör för de guldkantade avtalet också meddelar att man avsatt sju miljoner EUR till böter för att man därmed brutit mot nederländsk lag: aktieägarna uppmanas nu att rösta emot utbetalningarna vid bolagsstämman den 22 april. Rådgivningsföretaget Glass Lewis kallar miljonrullningen "oerhörd" och "orimlig".
"Med tanke på de besparingsåtgärder som företaget åtagit sig för att rädda likviditeten, och de dåliga rörelse- och finansiella resultaten som meddelades förra året, tycker vi att en mer
modest inställning till ersättningar på chefsnivå hade varit lämpligare", säger Glass Lewis enligt Financial Times.
Heineken försvarar utbetalningarna med att Jean-François van Boxmeer bidragit så starkt till koncernen under sina 35 år i bolaget att man var beredd att öppet bryta mot de nederländska reglerna, som begränsar fallskärmsavtalen till motsvarande ett års ordinarie lön.

Dansk tobak hamnar under disk

Från och med denna månad måste danska butiker som säljer tobaksvaror ha dessa undanstoppade bakom disken, och inte längre synliga i affären. Omkring 7 000 försäljningsställen påverkas av den nya regeln, som är till för att få färre barn och ungdomar att börja röka, och några av de stora kedjorna har redan stoppat undan tobaken med gott resultat.
"Siffror från Coop visar att dold tobak ha fått cigarrettförsäljningen att gå ned med tio procent", säger Mette Lolk Hanak på cancerbekämpningsorganisationen Kræftens Bekæmpelse till nyhetsbyrån Ritzau.
Nästa år måste tobakstillverkarna även byta till neutrala förpackningar med enfärgat utseende.

Padel sätter spår i livsmedelsbranschen

Padel är en sport som på kort tid har slagit igenom på bred front i Sverige, och nu börjar den även lämna avtryck i livsmedelsindustrin. Först ut att rida på padelvågen blir Probrands, som lanserar padeldrycken Probrands Paquito Energy.
"Paquito" står för Paquito Navarro, en av världens bästa padelspelare, som drycken lanseras i samarbete med. Den beskrivs som "en funktionell dryck framtagen med just padel i åtanke, som både släcker törst, ger en extra energikick och förser kroppen med elektrolyter och en rad vitaminer".

Beans in Cup köper företag

Svenska Beans in Cup, som sysslar med kaffe på arbetsplatser, köper Coffee House i Borås samt InCup i Uppsala. "Målet med förvärven är att etablera sig som en ännu starkare aktör inom segmentet kaffe på jobbet", enligt Beans in Cup, som inte avslöjat köpesumman.

Eatgood steg

Eatgood steg mest i branschen på onsdagen, med 5,75 procent till 1:84 SEK, före bland andra Grieg Seafood som steg med 3,78 procent till 89:25 NOK, Midsona A som steg med 3,51 procent till 86:00 SEK, och Scandi Standard som steg med 2,98 procent till 65:60 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 3,23 procent till 3:00 SEK, medan Umida föll med 3,06 procent till 6:98 SEK, Bayn Group föll med 2,50 procent till 23:40 SEK, och Cloetta föll med 2,43 procent till 25:70 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,13 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,47 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,98 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,52 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,27 procent.

Gomidda: McPaj

Så kommer äntligen avslöjandet – svaret på varför McDonald's glassmaskiner alltid verkar vara trasiga, när man är sugen på en McFlurry. Och nej, det är inte för att de anställda är för lata för att rengöra den, som envisa rykten hävdar.
Det är brittiske kvartskändisen Jack McDermott, eller "PieFace" som han heter ute på nätet, som i poddsändningen "Happy Hour" berättar om sin tid som anställd på hamburgerkedjan och därvid avslöjar det där om glassmaskinerna.
De är helt enkelt så dyra att restaurangerna bara brukar ha råd med en enda, och då blir det ju också så att den går varm. Detta är inget bra tillstånd för en glassmaskin, så med jämna mellanrum tvingas personalen helt enkelt låta maskinen kyla ned sig igen till glassvänlig temperatur. Fast i gengäld tar detta bara en kvart eller så, säger han, så man får anta att det räcker med att ha lite tålamod.
Den som väntar på något gott... har tråkigt.