foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 06/04, 2021

Ökad export, minskad export av livsmedel

Svensk export av livsmedel och jordbruksprodukter, exklusive fisk, steg med sex procent under 2020 räknat i värde till 58 miljarder SEK. Samtidigt minskade importen med en procent till 113 miljarder SEK, visar siffror från Jordbruksverket.
Exporten ökade för en rad olika livsmedel, allt från råvaror och halvfabrikat till färdig mat, medan värdet på framförallt kött och spannmål minskat. Jordbruksverket ser siffrorna som en följd av coronapandemin, som framförallt påverkat importen.

Ingen tvekan för Tweek i Kina

Bayn Groups godisvarumärke Tweek har gått över förväntan, och nu har godiset listats på "ett större antal taxfree-butiker" hos Travel Retail i Kina. Till en början ska Bayn leverera motsvarande två 20-fotscontainrar, men räknar med att kunna leverera 25 gånger den mängden varje år. Dessutom hoppas man att den framgångsrika testförsäljningen i landet ska ge fler ingångar "och potentiellt mångdubbla volymen under kommande år".

Eatgood till Mexico

Svenska foodtechföretaget Eatgood har fått en ny distributör i Mexiko, Odisa Equipa. Det är ett företag som verkar över hela landet, med allt från återförsäljning till design av hela restaurangkök.

Lantmännen samarbetar närmare med Svenskmärkning

Kungsörnen, AXA, GoGreen och Korvbrödsbagarn finns bland de varumärken som kommer att få tydligare ursprungsmärkning under året. Det är en konsekvens av att Lantmännen nu fördjupar sitt samarbete med företaget Svenskmärkning, som står bakom märkningen "Från Sverige".  På så sätt vill Lantmännen göra det lättare för kunderna att välja svenskt, vilket allt fler konsumenter också vill, förklarar man.

Estrellas chips klimatmärks

Estrellas chips Grill, Saltade, och Sourcream & Onion ska märkas upp med hur stort klimatavtryck dessa har. Förutom totalt antal koldioxidekvivalenter kommer märkningen också att visa hur mycket olika delar i kedjan – råvaror, kryddor, produktion, transporter, och förpackningar – bidragit till dessa.

"Matchsnacks" från Estrella

Estrella lanserar nya Matchsnacks Sourcream & Chili, med tydlig fotbollsprofil, och Halloumichips med lite chili.

Vildsvinsköttbullar från Svenskt Gårdsvilt

Svenskt Gårdsvilt lanserar Vildsvinsköttbullar, med baktanken att det ska bli lättare att kunna äta viltkött.

Ny Gøl kryddsalami

Danish Crown lanserar en ny Gøl kryddsalami i Sverige, rullad i peppar och vitlök och såld i en förpackning som går att återförsluta.

Chiquita vill kapa koldioxiden

Chiquita tänker kapa sina koldioxidutsläpp med 30 procent till 2030, genom nya programmet "30BY30" som ska övervakas av oberoende Science Based Target Initiative (SBTI). Bland annat ska målet uppnås genom att företaget går över till mer sol- och vindkraft, ersätter diesel med biobränslen eller elfordon, och minskar på kväveutsläpp från gödningsmedel.

Midsona föll

Midsona A föll med 6,25 procent till 82:50 SEK på tisdagen, före bland andra Skåne-Möllan som föll med 3,64 procent till 530:00 SEK och Bakkafrost som föll med 1,62 procent till 666:50 NOK.
Sjöstrand Coffee steg med 4,31 procent till 2:18 SEK, medan Dalsspira steg med 4,23 procent till 2:96 SEK, Orkla steg med 3,44 procent till 86:72 NOK, Frill steg med 3,34 procent till 0:87 SEK, Veg of Lund steg med 3,31 procent till 10:00 SEK, och Carlsberg B steg med 2,91 procent till 1 003:00 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,01 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,28 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,24 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,22 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,75 procent.

Gomidda: Nytt från ostkusten

Riktigt vad de okända gärningspersonerna vill uppnå funderar just nu hela samhället Fangfoss i brittiska Yorkshire (på brittiska ostkusten) på, där ett antal bilar smetats ned med ost.
Framförallt är det på vindrutorna som denna mejeriprodukt applicerats, något som fått lokala företrädare att förklara att detta är "så okaraktäristiskt för lokalbefolkningens vanliga beteende att vi hoppas att det var en isolerad händelse utförd av någon från någon annanstans", rapporterar Daily Mirror.
Att dessa ystra, för att icke säga ystade ynglingar eller vilka det nu är som e' dam skyldiga kommer utsocknes ifrån är alltså lika självklart som att de kan räkna med en avhyvling ifall de åker fast, men då krävs förstås att alla gouda krafter hjälper till att lösa detta huvudbrie.