foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 01/04, 2021

Prispress på potatis

Inköpspriserna på svensk klass 1 matpotatis har rasat med över en femtedel jämfört med samma period förra året – och nu hotas många bönder av att inte få ekonomin att gå ihop.
"Det är oroväckande eftersom svensk potatisodling står inför väldigt mycket investeringar i form av kyllager, bättre dränering och utbyggnad av bevattningskapaciteten, säger Lars Danielsson, potatisrådgivare på Tuber-ad i Brandstorp, till ATL.
Förra året drevs priset visserligen upp av hamstring i den första coronapandemivågens spår, men sedan dess har efterfrågan faktisk ökat – medan priset fallit från 2:90 till 2:25 SEK per kilo för gul fast potatis.
"Trenden påverkas troligen av att vi fortfarande äter hemma i större utsträckning", säger Anna Ekström, försäljningsdirektör på marknadsinstitutet NielsenIQ, till tidningen.
Förklaringen till att priserna ändå faller tros vara att det finns gott om billig klass 2-potatis att köpa, samt att många butiker haft säljkampanjer för just potatis till nedsatt pris inför påsken, och startat dessa ovanligt tidigt i år.

Orkla gör miljardköp inom kryddor

Orkla köper 67,8 procent av indiska kryddföretaget Eastern Condiments Private Limited via MTR Foods för omkring 2,4 miljarder NOK. Eastern Condiments och MTR Foods slås därmed samman under det närmaste dryga året, då Orkla kommer att få totalt nio fabriker i sex indiska delstater.

Glad Påsk!

Foodwire önskar alla läsare en Glad Påsk! Vi återkommer igen tisdagen den 6 april.

Mackmyra vann reklamstrid – trots allt

Ett och ett halvt år efter att svenska whiskeyföretaget Mackmyra fälldes för sin reklam, för att den innehöll för inbjudande bilder, så frias företaget nu efter att ha överklagat till Patent- och marknadsöverdomstolen. Den instansen har kommit fram till att den så kallade bildregeln i den svenska alkohollagen strider mot EU-rätten. Beslutet kan visserligen överklagas till Högsta domstolen, men redan nu firar företaget beskedet som en seger.
"Det är glädjande att inte bara Mackmyra utan hela branschen genom den här domen får klarhet kring bildregelns oförenligehet med EU-rätten. Därigenom får alla vi, ofta små- och medelstora bolag, större möjlighet till något jämnare villkor i den hårda konkurrensen med stora internationella företag från andra länder med regelverk som ofta är avsevärt mer generösa", säger vd Johan Larsson.

Ny gränshandel planeras – trots nedgången

Trots att den svenska gränshandeln med Norge rasat med omkring 90 procent på grund av restriktionerna under pandemin, satsar tre norska investerare på en ny, 110 000 kvadratmeter stor handelsplats inriktad på just sådan i Hemavan. De tre har köpt upp mark i närheten av skidanläggningen i kommunen, och räknar med byggstart om ett år samt invigning om två.
"Det finns en tid efter coronapandemin och där vill vi satsa," säger Steinar Falch Bergh, en av det tre, till Västerbottens-Kuriren.

Äggkaos delar branschen

Trots att det visserligen inte väntas någon brist på ägg till påsk, rasar debatten om hur utbrotten av fågelinfluensa bemötts inom äggbranschen. I fokus står det faktum att några få stora gårdar drabbats av smittan, vilket fått stora konsekvenser för tillgången.
"Jag är förundrad över att Svenska Ägg inte ser några risker i det. De verkar bekymmerslösa och då tar man inte ansvar för sin näring menar jag", säger äggproducenten Michael Liedberg i Vara till ATL.
"Det är inte storleken som gör att man drabbas det är viruset", svarar Marie Löneskog Hogstadius, verksamhetsledare för Svenska Ägg.
"När det gäller frågan om risker överlåter jag det tyckandet till myndigheterna" förklarar hon.

"Philip Morris på väg köpa AG Snus"

Tobaksjätten Philip Morris International (PMI) planerar att köpa danska snus- och nikotinportionsföretaget AG Snus., som bland annat konkurrerar med Swedish Matchs Zyn. Det uppger danska Fyens Stiftstidende. PMI har idag ingen egen närvaro på området, men har tidigare pratat om att lansera en egen produkt.
PMI har tidigare pekats ut som tänkbar köpare av just Swedish Match, men köper man konkurrenten minskar sannolikheten för något sådant i motsvarande grad.

Gainomax Tropical Summer återkommer

Midsona återlanserar Gainomax Tropical Summer i begränsad upplaga, efter att förra årets utgåva blivit en framgång.

Zeta firar 50 med skinka

Di Luca & Di Luca firar varumärket Zetas 50-årsjubiléum med "en riktig kärleksskinka", som företaget kallar den. Zeta San Valentino heter denna och är en lufttorkad skinka från norra Italien.

Kommentar: April, april - eller inte?

Trots att det idag är första april väljer Foodwire att inte hitta på något eget aprilskämt. Chefredaktör Stellan Löfving förklarar varför.
Första april, årets stora skojardag. På Foodwires redaktion har vi under flera års tid diskuterat aprilskämtens vara eller icke vara. Vi har hittat på rätt många under våra drygt 20 år i etern, men på senare år har det varit med allt större tvekan.
Debatten om fejkade nyheter och mediernas trovärdighet har varit intensiv, och i ljuset av det känns det enkelt och självklart att avstå från aprilskämtandet. Däremot kan vi gärna redovisa några mer eller mindre lyckade skämt från andra aktörer – eftersom vi tydligt berättar att det handlar om just aprilskämt.
Själv blev jag blåst av min dotter redan vid frukostbordet.
"Vilken fin dag", sa hon medan hon knaprade på sina frukostflingor. Och sedan, bara nån halvminut senare, med ett pokerfejs som hade fått Lady Gaga att kvida av avund:
"Men, det regnar ju."
Själv var jag djupt försjunken i Dagens Nyheters mobilapp och hade inte garden uppe, utan vred nacken halvt ur led för att spana efter regndroppar från den klarblå himlen. Det 16-åriga pokerfejset rörde inte en min, medan jag vantroget bligade genom fönstret och utbrast:
"Va? Men… nej, det gör det väl inte?"
"April, april."
Det var väldigt roligt. Prefekt levererat. Ett harmlöst och perfekt aprilskämt. Jag ler för mig själv när jag återvänder till Dagens Nyheter – som slutade med aprilskämten 2017.
Stellan Löfving, chefredaktör

Frill steg på kort handelsdag

Frill blev det svenska bolag i branschen som steg mest på börsen, som i Sverige stängde redan klockan 13:00 idag, med en uppgång om 4,75 procent till 0:84 SEK. I Finland fortsatte dock handeln som normalt, där Raisio blev mest framgångsrik i branschen i Norden med plus 7,02 procent till 4:19 EUR, samtidigt som Optifreeze steg med 4,34 procent till 55:30 SEK.
Premium Snacks föll med 2,83 procent till 10:30 SEK, medan Sjöstrand Coffee föll med 2,34 procent till 2:09 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade vid stängningsdags ökat med 0,44 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,76 procent, och Köpenhamns- och Oslobörserna höll stängt. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,92 procent.

Gomidda: April, april – ändå

Vi på Foodwire kommer som sagt inte med något aprilskämt i år, men ni i branschen har varit desto mer uppfinningsrika på området. Till exempel nåddes vi redan på morgonen av "nyheten" att Carlsberg lanserar öl på kaffekapsel, som man bara behöver sätta in i kapselmaskinen, och vips få man sig en skummande öl till frukost – ett aningen grymt skämt för oss morgontrötta, kan man tycka, som gott hade kunnat tänka oss en sådan. Löfbergs, å sin sida, uppger sig lansera färdigbryggt kaffe på bag-in-box, bara att värma, medan Ica bjuder på kallkokt potatis – och Lejonet & Björnen bjuder på baconglass "av äkta råvaror".
Korvbrödsbagaren meddelar att årets Nobelmiddag kommer att ställas in, eller snarare ut, på grund av pandemin: istället för supé i Blå Hallen ska kungapar och pristagare och andra högdjur bjudas på korvgrillning utomhus med tillhörande promenad, en umgängesform som ju blivit det nya normala under restriktionerna.
Den nyhet som vi dock mest hoppas är ett aprilskämt är den om Mars Wrigley UK, som medelst artificiell intelligens och maskininlärning sorterat fram den ultimata efterrätten efter att ha sållat igenom britternas alla favoritrecept och dito smaker. Resultat: En bakelse gjord på Maltesers och Marmite.
Bläääähhhh.