foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 31/03, 2021

Löfven: "Håll kvastlängds avstånd"

Handla ensam i påsk, håll inga stora kalas och gå inte på krogen på kvällen för den håller stängt. Så lyder regeringens kärva coronabesked inför storhelgen efter att smittspridningen envist bitit sig kvar på fortsatt hög nivå. De restriktioner som finns idag förlängs till maj, vilket bland annat innebär att restauranger måste hålla stängt efter klockan 20:30, och att högst 500 personer åt gången får vara inne i butikerna.
"Till alla påskkärringar säger vi: Håll kvastlängds avstånd", sammanfattade statsminister Stefan Löfven läget vid en pressträff.

100 nya jobb när Dafgårds vegosatsar

Dafgårds investerar 300 miljoner SEK i en helt ny fabrik i Källby, som helt ska fokusera på vegansk chark, och som kommer att innebära 100 nya arbetstillfällen. 4 000 kvadratmeter kommer anläggningen att ligga på, när den startar produktionen om knappt ett år.
"Det har aldrig varit en mer spännande utveckling i Källby, våra satsningar på god klimatsmart mat utmanar en traditionell bransch", förklarar personalchefen Eva Nyberg, som berättar att nyanställningarna redan börjat och kommer att ta fart. höst.
Företaget beskriver storsatsningen på veganskt som ett sätt att "skynda på omställningen till en hållbar livsmedelsproduktion".
"Framtiden är redan här", säger vice vd Magnus Dafgård.

Oatly startar tillverkning i Singapore

Svenska havredrycksföretaget Oatly ska starta tillverkning i Singapore i samarbete med lokala företaget Yeo Hiap Seng. Det blir företagets första tillverkningsanläggning utanför Europa och Nordamerika, och ska framförallt sikta på den kinesiska marknaden. 30 miljoner USD vardera investeras av de båda företagen i en ny fabrik i stadsstaten, som även kommer att få stöd av Singapores myndigheter för utländska investeringar respektive nystartade bolag, och som kommer att ha en kapacitet om 60 miljoner liter om året.

Apotekarnes Påskmust redan slut

Redan innan påsken har inletts har Carlsberg helt sålt slut på Apotekarnes Påskmust, efter att man för första gången någonsin har levererat mer än åtta miljoner av drycken liter till dagligvaruhandeln.
"Nu när påskhelgen är runt hörnet kan vi konstatera att vi inte har en droppe kvar på lagret i Falkenberg och att försäljningen slår nytt rekord", säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.
Försäljningen av påskmust i Sverige har mer än fördubblats på 15 år till över tio miljoner liter de senaste åren, en marknad som Apotekarnes Påskmust haft över 70 procent av. Dessutom har efterfrågan på sockerfri påskmust ökat kraftigt.

Längre frist för Simris

Simris Alg får till första september på sig att komma in med kompletteringar till sin ansökan för godkännande av nya livsmedel i EU, istället för den tidsfrist som skulle löpt ut i maj. Det sker för att företaget ska kunna inkomma med en så komplett ansökan som möjligt till EU:s livsmedelsmyndighet EFSA. Ännu finns dock inga prognoser om när ansökan kan komma att bli godkänd.

Löfbergs öppnar café – på McDonald's

"McCafé" blir namnet när Löfbergs och McDonald's nu öppnar en hel caféhörna på McDonald's i Alingsås. Löfbergs är sedan tidigare kaffeleverantör till kedjan, men nu testar de båda företagen alltså att ta ett steg till, med baristor och allt.
"Om gästerna är lika entusiastiska som vi över baristakaffet så kommer ännu fler restauranger att satsa på McCafé i framtiden", säger Joachim Knudsen, vd på McDonald´s Sverige.

Slut för ickecypriotisk halloumi

Heter en ost halloumi så måste den vara helt producerad på Cypern och innehålla minst 51 procent get- eller fårmjölk. Det är innebörden i den skyddsbeteckning som EU nu utfärdat för osten.
Sedan tidigare finns ett varumärkesskydd för halloumi, men eftersom ön är delad och ena halvan inte är med i EU, har striktare skydd låtit vänta på sig. Nu har EU beslutat att det inte nödvändigtvis är staten Cypern som osten måste komma ifrån, utan själva ön, vilket gör att man kunnat lösa frågan genom att även innefatta hellimost från den turkiska sidan av ön.

Fortsatt fall för Linas

Linas Matkasse/LMK Group fortsatte sin nedgång på onsdagen, med 3,51 procent till 79:99 SEK. Mest föll dock Frill som gick ned med 4,31 procent till 0:80 SEK, medan Ice Fish Farm föll med 3,69 procent till 43:10 NOK, Sjöstrand Coffee föll med 3,60 procent till 2:14 SEK, och Lohilo Foods föll med 2,35 procent till 43:60 SEK.
Norcod steg mest, med 3,10 procent till 133:00 NOK, medan Simris Alg steg med 2,57 procent till 0:88 SEK och HKScan steg med 2,46 procent till 2:29 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,57 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,45 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,15 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,26 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,08 procent.

Gomidda: Äntligen svar!

Hos Foodwire får ni svar på det mesta – nu även på den ständigt brännande frågan Varför Är Det Så Svårt Att Styra Kundvagnen Ute På Parkeringen?
Nåja, det är nu ingen egen research som vi har att komma med, utan det är podcasten "Science with Dr. Karl" som besvarat en lyssnarfråga om just den saken. Så länge lyssnaren höll sig inne i butiken gick det bra, men så fort han kom ut på parkeringsplatsen fick kundvagnen liksom ett eget liv och drog iväg åt alla håll utom dit han ville ha den, ett öde som nog de flesta av oss känner igen.
Men Dr Karl har som sagt svaret. Allt handlar om vinkeln – noga räknat markens dito. Ty inne på affären är golvet vanligtvis och förhoppningsvis mer eller mindre plant, men så kan man ju inte ha det på parkeringen, för då rinner aldrig regnvatten och annat slabb undan. Istället ska en parkering med självaktning helst ha ett fall på sådär en halv grad eller så – för lite för att ens den vingligaste av kunder ska kunna uppfatta den, men alldeles tillräckligt både för att både regnvatten och kundvagnshjulens castervinklar (googla på det, ni) ska reagera.
Hur man ska kompensera för saken annat än att sicksacka sig fram i de mest otroliga vinklar har däremot vetenskapen ännu inget svar på.