foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 30/03, 2021

Svenskarna ogillar matmonopol

Tre stora kedjor kontrollerar ver 90 procent av livsmedelsmarknaden. Så ska det inte vara, anser sex av tio svenskar enligt en ny undersökning från United Minds på uppdrag av Livsmedelsföretagen (LI). Så många är det nämligen som anser att den stora koncentrationen till några få jättar gör att de kan utnyttja sina leverantörer, och att den hindrar nya aktörer att ta sig in. 51 procent vill lagstifta om strängare regler mellan dagligvarukedjorna och livsmedelsindustrin.
"Dagligvaruhandelns oligopol är inte bara ett bekymmer för tusentals svenska lantbrukare och livsmedelsproducenter men också för hela det svenska folket", säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
"Vi har i åratal försökt förmå handeln att på frivillig väg sluta utnyttja sin maktposition gentemot leverantörerna men utan att lyckas. Enligt våra medlemsföretag har det till och med blivit värre under pandemin", säger han.

Ännu en stororder för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee får sin tredje stora order på kort tid. Denna gång är det brittiska Grind som beställt espressomaskiner för 930 000 SEK.

Mångmiljonregn över Oumph

Svenska köttersättningsvarumärket Oumph och dess nya ägare Livekindly Collective har fått in ytterligare 335 miljoner USD i investeringar. Därmed har företaget under det senaste året tagit in mer än en halv miljard USD i nya pengar. Dessa ska användas till att stega in på nya marknader – USA och Kina finns i skottgluggen – samt till produktutveckling och till förtagets allmänna tillväxt.

Fiskestöden ska förenklas

Färre stöd och färre inblandade myndigheter, men också mindre krav i de stöd som blir kvar – allt för att minska på pappersarbetet och handläggningstiderna. Det är vad jordbruksverket vill se i det nya havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram för 2021–2027 som verket nu lägger förslag till. Dagens 36 olika stöd ska bli 22, och fokus ska ligga på småskaligt fiske, vattenbruk och miljöförbättrande insatser. 
Det nya programmet ska enligt planerna börja gälla i december.

Vd-byte på Veg

Cecilia Lindwall blir ny vd för Veg of Lund från och med i sommar. Hon har lång erfarenhet av ledande positioner inom livsmedelsindustrin, närmast som marknadschef på Skånemejerier och dessförinnan på motsvarande roller på bland annat Orkla Foods och Mars Nordic. Hon efterträder Thomas Olander, som dock kommer att kvarstanna i bolagets styrelse.

Fortsatt svagt intresse för Linas

Nej, Linas Matkasses/LMK Groups debut på börsen blev ingen direkt raket. Visserligen gjorde aktien ett nytt litet ryck under tisdagsförmiddagen, och steg med 1,34 procent, men på eftermiddagen var aktien istället mer eller mindre oförändrad jämfört med måndagens slutkurs och låg på 82:51 SEK.
Istället blev det Sjöstrand Coffee som steg mest, efter företagets tredje stora order på kort tid, med 5,42 procent till 2:14 SEK, medan Lohilo steg med 5,06 procent till 44:65 SEK, Carlsberg A steg med 4,31 procent till 1 210:00 DKK, Ice Fish Farm steg med 3,82 procent till 44:75 NOK, och Veg of Lund steg med 2,35 procent till 9:60 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,54 procent till 2:90 SEK, medan Eatgood föll med 2,82 procent till 1:73 SEK och Frill föll med 2,11 procent till 0:84 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,06 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,07 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,07 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,10 procent.

Gomidda: Korpen flyger

Nu när amerikanska Costco står och knackar på dörren till den svenska marknaden kanske det kan vara läge att notera att kedjans matvaror är populära även bland våra bevingade (o)vänner. I Alaska har detta gått så långt att korparna helt sonika snor maten från de mänskliga kunderna.
Matt Lewallen berättar till exempel för Anchorage Daily News hur en korp svepte in och snodde revbensspjäll ur hans kundvagn, just som han stod och lassade in matvarorna i sin bil utanför en an Anchorages Costcoaffärer.
"Jag gick bokstavligen tio steg bort och vände mig om; två korpar kom omedelbart ned och ryckte ut ett ur paketet, slet åt sig det och flög iväg med det", säger han.
Tamara Josey i samma stad säger att korparna är väldigt "kalkylerande", och har själv sett korpar kretsade som gamar över hennes veckohandling.
Biologerna menar att detta är helt naturligt för just korpar, som samlas i trakten i stora flockar under vintrarna i jakt på mat. Matt Lewallen ser däremot saken som ett uttryck för sinister, organiserad brottslighet.
"De vet vad de håller på med; det är inte första gången. De är väldigt feta så jag tror att de har ett helt system här", säger han.
Och inte lär det hjälpa med Þungur hnífur heller.