foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 29/03, 2021

Mer tjafs i butikerna

Långtifrån alla har förstått det där md social distansering och coronarestiktioner, och detta leder ofta till bråk i affärerna. Nästan varannan butiksanställd säger att detta tilltagit det senaste året, enligt en enkät som Dagligvarunytt har gjort. Protester, argumentation och till och med skrik möter butikspersonal som upplyser om restriktionerna, trots att de är skyldiga att göra det.
"Bristande förståelse hos delar av allmänheten beträffande allas ansvar för att minska smittspridningen", kallar Länsstyrelsen i Dalarna, som samordnar tillsynsarbetet i hela landet, det hela i en rapport till regeringen. Med andra ord: Folk vägrar fatta att de ska handla ensamma och hålla avstånd.
"Vissa kunder har ingen förståelse alls och andra följer anvisningarna, det är väldigt olika", säger Katharina Arvidsson, som driver Ica Maxi i Västervik, till tidningen.
"Det kan handla om enkelriktade in- och utgångar och kunder som vill gå ut där det är spärrat för att det blir närmare till deras parkerade bil", berättar hon.
"Stök i butiken sliter", konstaterar Handelsanställdas förbundsordförande Linda Palmetzhofer.
"Medarbetarna är inte anställda för att vara någon slags ordningsvakter, men tvingas ofta ta den rollen", säger hon, efter att facket fått in många rapporter om problemet.
"Det handlar om en 'pandemitrötthet', många håller på att krokna", säger hon.

Lösgodis hoppas på påskcomeback

Lösgodisbranschen har drabbats hårt av pandemin. Men Livsmedelsverket har gått ut och sagt att Covid-19 inte kan smitta via lösgodis, och branschen ser redan tecken på att kunderna är på väg tillbaka lagom till årets stora godishögtid, påsken.
"Vi har ju sålt mycket mer i mars i år än i mars i fjol", säger Lars Pålsson, vd för Scandi Candy, till TT.
"Det var katastrofalt (i maj och juni i fjol), Det var katastrofalt, vi blev av med ordrar på 780 000 på två dagar. De bara ströks", säger han.
"Totalt sett är marknaden ner cirka 25–30 procent i volym på lösvikt, men det har ju faktiskt återhämtat sig lite. Det går år rätt håll, det har svängt i början av året", säger Per Henérius, försäljningsdirektör på Aroma, medan Bubs hoppas på att dess nya färdigpackad godis ska kunna stå för återhämtningen.

Bättre matberedskap utreds

Senast sista april ska Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) berätta för regeringen hur svensk livsmedelsberedskap ska byggas upp de närmaste åren. Bland det som myndigheterna ska titta närmare på är hur man hanterar brist på olika livsmedel, mot bakgrund av erfarenheterna från coronapandemin.
"Först och främst behöver vi hjälpa till att beskriva olika tänkbara sårbara faktorer i verksamheterna, såsom elförsörjning och transporter. Myndigheterna behöver veta hur systemet fungerar och vad som krävs för att stärka upp kedjan", säger Martin Andersson, näringspolitiskt ansvarig på Svensk Dagligvaruhandel, till Dagligvarunytt.
Exakt hur en ökad beredskap ska se ut är dock ännu oklart. Stora beredskapslager som under kalla krigets dagar kostar pengar, och vissa tillverkare kan inte gynnas på bekostnad av andra. Samtidigt visar erfarenheterna att dagens livsmedelsindustri är mer flexibel än man kanske kunde tro.
"Vi behöver bygga upp en livsmedelsberedskap på de styrkor vi har. Det enda vi vet är att nästa kris inte kommer att se ut exakt så här", säger Martin Andersson.

Nick's gör om rubbet

Nya förpackningar, ny grafik – och nya recept: när svenska Nick's nu gör om sortimentet går man grundligt tillväga. Lust och glädje och god smak ska stå i fokus, medan tråkstämpeln ska tvättas bort.
"Vi har sedan lanseringen av varumärket tagit ett tydligt ställningstagande mot socker och på grund av det har många konsumenter associerat oss med hälsa och inte smak", förklarar Nick's marknadsdirektör Hanna Granebring.
De nya produkterna kommer ut lagom till påsk.

Paulig klarar sig bra

Paulig ökade sin vinst för helåret till 66,7 miljoner EUR (51,6), efter att omsättningen dalat något till 919,5 miljoner EUR (921,4). Rörelseresultatet steg till 88,3 miljoner EUR (75,4), vilket vd Rolf Ladau ser som "en betydande förbättring".
"(Den) är driven av en stark operativ verksamhetsdrift, en ny effektiv verksamhetsmodell och intressebolaget Fuchs Groups bidrag till det konsoliderade resultatet", förklarar han.

Probi till Kina

Probi får nya möjligheter att nå ut med sina probiotiska produkter i Kina genom ett nytt avtal med kinesiska Sinopharm. Det företgaet ska lansera tre probiotiska produkter i landet, där probiotikan väntas växa med över tio procent de närmaste fem åren.

Nya Kissflaskor från Umida

Umida lanserar ytterligare två produkter i samarbete med rockbandet Kiss. Det får nu se sitt namn på en gin och en dyrare mörk rom, som lanseras framåt sommaren.

Bengt Baron dyker iväg från AAK

Livsmedelsveteranen Bengt Baron har meddelat att han avböjer omval till AAK:s styrelse, inför bolagsstämman den 7 maj. Övriga stämman föreslås bli oförändrad.

Linafeber på börsen kom av sig

Linas Matkasse (LMK Group), som hade sin första handelsdag på måndagen, rusade först i höjden – men det var en uppgång som kom av sig.
Aktieerbjudandet med teckningskursen 79:50 SEK inför börsnoteringen blev kraftigt övertecknat, handeln inleddes på 80:25 SEK – och aktien steg snabbt med över 27 procent till toppnoteringen 102:00 SEK. Framåt eftermiddagen var uppgången däremot mer modesta 2,95 procent över öppningskursen, till 82:62 SEK.
Midsona A
steg samtidigt med 5,06 procent till 93:50 SEK, medan Optifreeze steg med 5,05 procent till 52:00 SEK, Umida steg med 5,01 procent till 7:12 SEK, och Chr. Hansen steg med 4,81 procent till 575:00 DKK.
Dalsspira föll samtidigt med 6,15 procent till 2:90 SEK, medan Arcus föll med 4,16 procent till 43:80 NOK, och Eatgood föll med 3,79 procent till 1:78 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,76 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,22 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,02 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,59 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,06 procent.

Gomidda: Korven den har två

Att allting har en ända och korven den har två är kanske något som den man i 30-årsåldern borde ha tänkt på när han begick inbrott i Schwelm i västra Tyskland för nio år sedan. Nu är nämligen jakten på honom till ända med hjälp av just ett sådant livsmedel.
Tjuven passade nämligen på att ta sig ett bett av nyssnämnda charkvara under inbrottets gång, men den föll uppenbarligen honom icke på läppen, för han lämnade kvar den halvätna vurren på brottsplatsen. DNA-spår säkrades därmed, och nu nästan ett decennium senare har polisen i Frankrike varskott sina tyska kolleger om att man har en matchande träff på en person som varit inblandad. våldsbrott där, rapporterar AP.
Därmed är inbrottet uppklarat, men vad hjälper det, för inbrottet i Tyskland har hunnit preskriberas, så det är inte tal om att utlämna mannen. Men det wursta är åtminstone över.