foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 26/03, 2021

Påskäggen räddade trots allt

Trots alla varningar om risk för brist på ägg i påsk ser det nu ut som om att tillgången kommer att klara sig, trots fågelinfluensans härjningar, som slagit hårt mot fågelindustrin.
”Ägg har lång hållbarhet jämfört med andra färskvaror – 28 dagar. De ägg som finns ute i butikerna nu levererades innan de här senaste utbrotten”, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, till Dagligvarunytt.
Efter påsk ser det däremot mer osäkert ut, enligt de stora dagligvarukedjorna, som därför kommer att få ställa in kampanjer för ägg, så att kunderna inte ska handla för mycket. Samtidigt syns ingen omedelbar lösning på fågelinfluensan till, eftersom den är luftburen och därmed svår att stoppa.

Handeln annonserar tillsammans: ”Handla ensam i påsk”

Ica, Coop, Axfood, City Gross och Lidl gör gemensam sak inför påsken och vädjar till kunderna att komma ensamma och handla, för att minska smittspridningen. Till sin hjälp har man tagit influencers som Ellen Bergström, Carin Da Silva och Frida ”Goda grejer” Lund, som ska hjälpa till att sprida budskapet, samtidigt som Svensk Dagligvaruhandel lanserar en annonskampanj i helgen med samma uppmaning.   

Bayn till 10 000 nya butiker

Bayn Group har fått varor listade på sammanlagt 10 000 nya butiker – 5 000 vardera i Ryssland och USA. Det rör sig om varor som säljs under varumärket The Humble Co., bland annat tuggummi och barnprodukter.

Arlas Sverigechef byter till Tyskland

Patrik Hansson, Sverigechef på Arla, blir ny Tysklandschef för samma företag istället, efter fem år på posten. Han efterträds av Kai Gyllenström, idag vd för Arla Foods Finland, för vilken post ingen ersättare ännu finns. Chefsrockaden genomförs den första juni. 

Karsten Slotte lämnar Scandi Standard

Livsmedelsveteranen Karsten Slotte har meddelat att han inte ställer upp för omval till Scandi Standards styrelse. Företaget kommer inte att ersätta honom, utan minskar antalet styrelseledamöter till sex personer istället. 

Dalsspira tar in 1,5 miljoner

Dalsspira tar in 1,5 miljoner SEK i en riktad nyemission till investeraren Per Lönn. Pengarna ska gå till att stärka rörelsekapitalet, som "dränerats" av pandemin, enligt företaget.

HKScan startar klimatråd

HKScan bjuder in representanter för sina leverantörer till ett nytt klimatråd, där man ska dryfta hur företaget ska kunna uppnå en klimatneutral värdekedjan till 2040. Forumet ska vara en plats för kompetens- och informationsutbyte, säger företaget, men fungerar också som en tydlig signal om att man menar allvar med klimatarbetet. 

Plopp Chokladboll från Cloetta

Cloetta släpper nya Plopp Chokladboll, ”en toffee-fylld chokladbit med en spännande smakupplevelse av mjölkchoklad, chokladboll och kokos”, som företaget uttrycker det.

Lidlbombaren: Fortsatt dödläge

Den 66-årige pensionär som gripits misstänkt för brevbomberna mot Capri-Sonne, Lidl och Hipp i Tyskland vägrar ännu efter fem veckor i häkte att säga något. Polisen har ingen annan misstänkt utan fortsätter utredningen med 66-åringen frihetsberövad.
För ett par veckor sedan utfästes en belöning om 5 000 EUR till den som kan komma med upplysningar om den person som syns på bilderna från en övervakningskamera på ett postkontor i Ulm, och som lämnar in vad som antas vara brevbomberna. 66-åringen antas vara den personen, men detta har hittills inte kunnat bekräftas.

Dalsspira steg

Dalsspira steg med 6,19 procent till 3:09 SEK på fredagen, före bland andra Frill som steg med 6,04 procent till 0:81 SEK, Bayn Group som steg med 5,93 procent till 24:10 SEK, Umida som steg med 4,63 procent till 6:78 SEK, Norcod steg med 4,49 procent till 128:00 NOK, och Peckas Naturodlingar steg med 4,00 procent till 9:88 SEK.
Eatgood föll med 5,87 procent till 1:85 SEK, före Midsona A som föll med 5,32 procent till 89:00 SEK, och Chr. Hansen som föll med 2,49 procent till 548:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,18 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,85 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,37 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 1,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,56 procent.

Gomidda: Mera kött!

Vegotrenden tilltar ständigt i styrka, debatten om köttets klimatpåverkan kokar lika konstant som den om köttets påverkan på människans hälsa, utveckligen av alternativ går för högtryck, och länder, grupper, partier och debattörer pratar om olika former av skatter på kött. Till exempel det norska miljöpartiet MDG, som just nu debatterar en sådan i samband med att man jobbar på ett nytt partiprogram.
Det har fått Norges lantbruksminister Olaug Bollestad att gå ut och helt avfärda talet att det äts för mycket kött i landet.
"I snitt äter vi norrmän idag ungefär så mycket kött som kostråden anbefaller. För de allra flesta av oss kommer kött att förbli en naturlig del i en sund och hållbar norsk kosthållning, också i framtiden", skriver hon i ett debattinlägg i tidningen Nationen.
Nu ska det dock sägas att det i stort sett bara är kött som kan produceras på lantbruken i stora delar av Norge, och om köttkonsumtionen skulle halveras, vilket MDG vill se redan till 2030, skulle många bönder helt tvingas lägga ned och landet öka importen, som hon påpekar. Så helt mot strömmen är ministern inte trots allt ändå.