foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 25/03, 2021

Fågelinfluensan hotar matförsörjningen

Om fågelinfluensan fortsätter att härja som hittills, kommer livsmedelsförsörjningen i Sverige att börja hotas. Det skriver Jordbruksverket i en rapport till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, rapporterar Food Monitor. Ännu har inte försörjningen påverkats, skriver Jordbruksverket, men viruset är mycket smittsamt och väntas finnas kvar i månader framöver, samtidigt som de företag som drabbats går på knäna på grund av allt extraarbete som et utbrott kräver.
Sedan tidigare har det kommit varningar om att det kan bli brist på ägg i Sverige till påsk.

Ny stor matfabrik i Stockholm

Bosphorus Matkluster öppnar den närmaste tiden en ny stor anläggning i Botkyrka söder om Stockholm om cirka 5 600 kvadratmeter. 110 miljoner SEK har denna kostat, och byggs efter att företaget sett en kraftig försäljningsökning på senare år. I den nya fabriken kommer man även att kunna bedriva egen produktutveckling med egna labbanalyser, rapporterar Food Supply.

Förpackningsmässa ställs in

Årets Scanpack-mässa, som skulle ha hållits i oktober, flyttas nu fram ett år. Det meddelar mässledningen efter att ha sett över situationen, rapporterar Packnews. Någon form av event kommer dock att hållas där man kan följa de restriktioner som råder då, men exakt hur detta kommer att se ut är inte bestämt ännu.

Ungdomar gillar svenskt jordbruk

Nästan 70 procent av svenska 15-24-åringar tycker att det är viktigt att värna om det svenska jordbruket. Nästan 60 procent tycker dessutom att Sverige ska vara självförsörjande på livsmedel. Det visar en ny undersökning från företaget Ungdomsbarometern, som frågat 1 128 ungdomar mellan 15 och 24 år i en digital undersökning mellan 6 oktober och 5 november 2020.
Siffrorna ökar dessutom: på bara fyra år har andelen unga som försöker välja så mycket svenskproducerat som möjligt stigit från 15 till 40 procent.

ChopChop kommer till bilen

Restaurangkedjan ChopChop Asian Express börjar nu med servering direkt till bilen, för bilburna kunder över hela landet där restaurangerna finns. Precis som bland annat Biltema gör sedan tidigare kommer ChopChop Asian Express att markera upp några dedikerade parkeringsrutor dit personalen så småningom kommer ut med det man har beställt. Metoden har redan testats i Rotebro och Eskilstuna med gott resultat.

Ben & Jerry's öppnar första svenska fullsortmentsbaren

Glassikonen Ben & Jerry's öppnar nu den första egna glassbaren i Sverige där samtliga företagets produkter finns. Det blir i Lund från månadsskiftet, på en plats där ägaren Jörgen Segerhag redan driver en annan glassbar sedan i somras, rapporterar Sydsvenskan. Ben & Jerry's har sedan tidigare egna glassbarer i Sverige med begränsat sortiment, men glassförsäljningen har skjutit i höjden under pandemin och bäddat för ett bredare utbud.

Sjöstrand steg

Sjöstrand Coffee steg med 7,69 procent till 1:96 SEK på torsdagen, före bland andra Umida som steg med 4,18 procent till 6:48 SEK, Midsona A som steg med 3,85 procent till 94:50 SEK, och Frill som steg med 2,94 procent till 0:77 SEK.
Midsona B föll samtidigt med 5,98 procent till 80:20 SEK, medan Dalsspira föll med 5,21 procent till 2:91 SEK, Norcod föll med 5,04 procent till 122:50 NOK, Bayn Group föll med 3,99 procent ill 22:85 SEK, och Peckas Naturodlingar föll med 3,46 procent till 9:50 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,65 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,26 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,28 procent.

Gomidda: Inte ärtsoppans fel

Såhär på en torsdag ska vi ge ett litet glatt besked till er som tillverkar ärtsoppa – och ett lika dystert till alla andra: Det behöver inte vara ärtsoppans fel att den ökända gasproduktionen kommer igång.
Och inte heller bönornas, eller andra livsmedel med liknande effekt på den mänskliga matsmältningsapparaten. Det kan nämligen lika gärna vara binnikemask.
Den slutsatsen drar vi efter att en 67-årig man i Thailand fått en 18 meter lång binnikemask borttagen ur tarmsystemet, efter att ha sökt läkarvård för att han fes så förskräckligt, och dessutom hade rejält ont i magen. Ett litet prov på hans slutprodukter påvisade över två dussin maskägg, varpå han fick avmaskningsmedel – och, skriver LADbible, vårt husorgan, kanske onödigt detaljrikt, samt med bildbevis – så kom hela långa masken ut den naturliga vägen.
Mannen skickades hem med en förmaning om att inte äta råbiff igen, vilket var upphovet till hela händelsen, medan läkarna kunde konstatera att detta var den längsta i sitt slag som skådats i landet på 50 år.
Nog för att vi alla ska hålla masken såhär i coronatider, men det här kanske är att gå till överdrift.