foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 24/03, 2021

Arla storsatsar i Götene

Arla planerar att investera 95 miljoner SEK i sitt mejeri i Götene under året. Pengarna ska bland annat gå till att öka produktionskapaciteten för smör och matfett.
"Vi vill försäkra oss om att svenska hushåll inte ska behöva gå en dag utan Bregott på frukostborden", säger Marika Lifbom, senior mejerichef på anläggningen.
Dessutom kan företaget komma att investera ännu mer i anläggningen på sikt.

Arla betalar mer

Arla höjer sitt avräkningspris till bönderna med 0:146 SEK per kilo till 3:658 SEK för konventionell mjölk och 4:385 SEK för ekologisk mjölk. Enligt företaget sker detta efter att efterfrågan på helmjölkspulver från Kina ökat kraftigt samtidigt som produktionen i Europa minskat, vilket drivit upp priserna.

18-procentig minskning av räkkvoter

Norge och EU har kommit överens om en 18-procentig minskning av fiskekvoterna för räkor till 7 166 ton för i år. Det sker för att följa rekommendationerna från internationella havsforskningsrådet ICES, rapporterar NTB.

Västerbottensost tar upp kampen med italienarna

Västerbottensost ska lanseras även i mindre bitar med längre lagringstid för matlagning. Den marknaden domineras idag av italiens hårdost som parmesan och liknande, något som tillverkaren Norrmejerier nu vill ändra på.
"Västerbottensost Matlagningsbitar passar med sin smak utmärkt att riva över pastan eller toppa helgens potatisgratäng", förklarar Lina Jonsson, Product Manager Västerbottensost.

Candlemass näst i tur för Umida

Efter hårdrocksband som Motörhead och Kiss blir det nu svenska doommetalbandet Candlemass som får en egen alkoholdryck med hjälp av Umida. I Candlemass fall blir det i form av shots, som redan sedan förra året funnits på Garlic & Shots i Stockholm där gitarristen Mats "Mappe" Björkman är delägare, men som nu även kommer till Systembolaget.

Bayn vände upp

Bayn Group vände uppåt igen på onsdagen och steg med 5,08 procent till 23:80 SEK, före Umida som steg med 4,36 procent till 6:22 SEK och Eatgood som steg med 3.49 procent till 1:93 SEK.
Lohilo föll samtidigt med 2,94 procent till 41:30 SEK, medan Frill föll med 2,90 procent till 0:74 SEK och Mackmyra som föll med 1,95 procent till 7:04 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,76 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,55 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,48 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,54 procent.

Gomidda: Är man bara alkoholist, så...

Ett par lastpallar med starköl, vin och sprit, eller nästan en kubikmeter alkoholvaror – det var vad tre män från Småland stoppades med i tullen i Helsingborg för tre år sedan, när deras kombibil med släp genomsöktes. Men nu har männen frikänts från misstankarna för alkoholsmuggling med mera och fått tillbaka hela lasset.
Anledning: En av männen hävdade att han är gravt alkoholiserad, så dryckerna var för personligt bruk.
Mannen hävdade i tingsrätten att han dricker omkring två flaskor 50-procentig sprit och 10–15 öl per dygn, rapporterar Kvällsposten, vilket skulle innebära att dryckerna skulle så att säga hålla honom flytande i ett par månader eller så, om vi räknat rätt.
Helsingborgs tingsrätt godtog den förklaringen, så nu vet man ju vad som krävs för fri import: medtag valfri alkis eller läkarintyg om eget missbruk när det skas och handlas i Tyskland.