foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 23/03, 2021

Klart: Costco till Sverige

Nu är det bekräftat: amerikanska lågprisvaruhuskedjan Costco, som bland väldigt mycket annat även säljer livsmedel, ska etablera sig i Sverige. Först ut blir Arninge utanför Stockholm, där kedjan enligt planerna ska öppna sitt första varuhus i hela Skandinavien nästa höst. 13 000 kvadratmeter får kedjan till sitt förfogande där, och kommer bland annat att konkurrera med grannar som Coop och Lidl, rapporterar Dagens Industri.

Brexit satte stopp för brittiska livsmedel

Storbritanniens export av livsmedel till EU rasade med över 75 procent i januari, enligt branschorganisationen Food and Drink Federation (FDF). Störst nedgång skedde i exporten till Irland, som tidigare varit Storbritanniens största exportmarknad för livsmedel, rapporterar TT. FDF pekar framförallt på de nya handelshindren som Brexit inneburit som orsak till nedgången.

SJV: Staten måste göra mer för hållbara livsmedel

Bollen ligger hos regeringen och myndigheterna. Ungefär så kan man sammanfatta den nya rapport om hur svenska livsmedel ska bl mer hållbara, som Jordbruksverket publicerat.
"Det behövs tydligare myndighetsansvar", konstaterar rapporten rent ut, men pekar också på att regeringen och myndigheterna behöver samordna arbetet mer och se till att de hållbara lösningar som redan finns också används. Styrning och uppföljning av hållbarheten i livsmedelssystemen måste även förbättras, och Sverige behöver även verka för mer hållbarhet på EU-nivå, konstaterar rapporten, som i sin helhet kan läsas här.

Aqua Nobel skippar PET

Mineralvattenföretaget Aqua Nobel i Mörarp slopar PET-flaskor under året. Istället ska man enbart sälja vattnet på Tetra Prismaförpackningar från Tetra Pak.
"Vi vill kunna fokusera all energi på våra hållbara kartongförpackningar, som ligger helt rätt i tiden och i linje med våra mål och värden", säger vd Robin Wingårdh enligt Packnews.

Findus ägare vill minska klimatavtryck

Nomad Foods, som bland annat äger Findus, blir partner med Världsnaturfonden WWF i arbetet med att minska på klimatavtrycket. Till en början tänker man satsa på att utveckla naturvänliga lantbruksmetoder, och på att mäta hur den biologiska mångfalden ser ut på lantbruken för att kunna se var insatser behövs.

Paulig vill binda kol

Paulig blir ny utvecklingspartner till Svensk Kolinlagring, ett företag som arbetar med tekniker för att binda mer kol i marken inom lantbruket än vad som släpps ut där, för att minska på klimatpåverkan.
"Vi behöver utforska alla klimatsmarta jordbruksmetoder för att minska våra utsläpp och begränsa den globala temperaturökningen", säger Pauligs hållbarhets- och PR-chef Lea Rankinen.
Företaget har självt som mål att halvera utsläppen i hela sin värdkedja till 2030.

Tareq Taylors färdigmat till Coop

Kockstjärnan Tareq Taylors färdiglagade mat börjar nu säljas på Coop över hela landet. Sedan tidigare finns den även att köpa på Ica.

Felix släpper vegoalternativ

Felix frusna pyttipanna kommer nu i en vegetarisk variant, en av fyra vegetariska nyheter under det varumärket. De andra tre blir Felix Veggie Ost- & Vegobaconpaj, Felix Veggie Vegofärspaj, samt Felix Veggie Indisk Palak Bowl.
 Svenskarna är pigga på att testa vegetariska färdigrätter och vi vet att smak är avgörande för att vi ska få till ett klimatsmart och mer växtbaserat skifte i vår vardagsmat. Växtbaserade varianter på våra omtyckta klassiker känns därför klockrent", säger Thomas Sjöberg, Marknadschef Felix på Orkla Foods Sverige.

Bakslag för Sjöstrand

Sjöstrand Coffees uppgång vändes i bakslag på tisdagen, med en nedgång om 8,66 procent till 1:85 SEK. Lohilo följde efter med minus 4,73 procent till 42:30 SEK, medan Midsona A föll med 3,68 procent till 91:50 SEK, Probi föll med 3,30 procent till 439:00 SEK, Bayn Group föll med 2,76 procent till 22:90 SEK, och Arcus föll med 2,40 procent till 44:80 NOK.
Peckas Naturodlingar steg samtidigt med 5,81 procent till 9:84 SEK, medan Skåne-Möllan steg med 4,81 procent till 545:00 SEK, Scandinavian Tobacco Group steg med 2,61 procent till 125:70 DKK, och Biogaia steg med 2,35 procent till 413:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,15 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,29 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 0,90 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 1,17 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,11 procent.

Gomidda: Gordon goes veg

"Hej allihopa, det är Gordon. Jag har en bekännelse. Efter att ha lagat mat i tre decennier och efter hundratusentals timmar bakom spisen, tänker jag bli vegan".
Detta chockbesked levererade kockstjärnan Gordon Ramsay i ett nytt inlägg på TikTok nyligen till sina 22 miljoner följare, varpå han visade hur man kan göra sig en vegansk stek med hjälp av en aubergine.
Fast den köttälskande delen av världsgastronomin kan andas ut. Ty i slutet av filmklippet förtydligar den vanligtvis grovkornige Gordon Ramsay att han bara blivit vegan över lunchen, rapporterar Daily Mirror. Efter tillagad och uppäten auberginestek är det följaktligen tillbaka till det normala, och råa biffar kan fortsätta att genomkorsa luften under svavelosande haranger närhelst hans adepter klantat sig med anrättningen.