foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/03, 2020

Regeringen vill stoppa näthandel med alkohol

"Man kan inte agera som att man är ett systembolag när man inte är det", säger socialminister Lena Hallengren (S), som motivering till att regeringen nu tänker stoppa den omdiskuterade handeln med alkohol via internet. Tidigare har ju just Systembolaget stämt både två av de största handlarna, Winefinder och nu senast Vivino, och nu får man alltså eldunderstöd av regeringen.
"För mig är det väldigt viktigt att vi vidtar åtgärder som gör att vi säkrar upp det svenska alkoholmonopolet och Systembolagets försäljningsmonopol av alkohol", säger Lena Hallengren till Dagens Nyheter, men har ännu inget svar på exakt hur det ska gå till.
Näthandel med alkohol blev tillåten 2007 då EU-domstolen slog fast att ett förbud stred mot EU:s fria rörlighet av varor.

Avtalsrörelsen: Medlarnas bud besvarat

Livs, Unionen, GS och IF Metall är beredda att överge kravet på ett ettårigt avtal, bara löneökningarna är "de rätta". Det är innebörden i det svar som facken lämnade på tisdagen på det förslag som skissats upp av de opartiska ordförandena (OPO), som fungerar som medlare. Dessutom kräver facken att arbetsgivarna fortfarande sätter av mer pengar till deltidspension/flexpension samt satsar på lågavlönade.
Samtidigt har Industriarbetsgivarna svarat ja åp förslaget, med reservationen att ett treårigt avtal kräver "en betydlig nedväxling av löneökningstakten", som förhandlingschefen Per Widolf uttrycker det. Dessutom har röster börjat höjas, främst från arbetsgivarsidan, för att coronakrisen kan förändra förutsättningarna drastiskt.

Minskad vinst för Norrmejerier

Norrmejerier minskade sin vinst före skatt för helåret till 3,35 miljoner SEK (6,94), efter att omsättningen ökade till 2,08 miljarder SEK (1,96). Företaget har drabbats av problem eftersom utrustningen börjar bli gammal, pulverförsäljningen har gått knackigt och folk i allmänhet dricker mindre mjölk.
"2019 var ett år med många tunga utmaningar", konstaterar vd Anders Fredriksson.

Mackmyras vd avgår

Mackmyras vd Magnus Dandanell avgår efter 21 år på posten och blir istället affärsutvecklare på företaget. Han efterträds av Johan Larsson, med ett förflutet bland annat från modebranschen.

Corona stänger svenska Danone

Danones svenska säljkontor i Solna stänger tillfälligt efter en av de 85 anställda på kontoret smittats av coronavirus, rapporterar Dagens Industri. Hela kontoret kommer nu att städas och desinficeras.

Tulip Food Company blir Danish Crown Foods Sweden

Tulip Food Company byter namn till Danish Crown Foods Sweden, vilket ska "tydliggöra att företaget är en del av den danska koncernen som nu inleder en satsning på att bli en av de mest hållbara köttproducenterna år 2030", enligt företaget självt.
"Köttindustrin som bransch behöver bli bättre när det gäller hållbarhetsfrågor och som en av Europas största köttproducenter vill vi leda vägen. Vår vision är att vår köttproduktion skall vara helt klimatneutral 2050", säger nye vd:n Fredrik Andersson.

Ica gör miljardköp

Ica Fastigheter köper den fastighet i Västerås där man har ett lager för omkring en miljard SEK. Orsaken är att man vill investera mer i fastigheten.

Ica återkallar rökt sojakorv

Ica återkallar ett parti rökt sojakorv som sålts under kedjans egna varumärke eftersom den kan innehålla listeria. 

Amazon: "Redan signat flera kunder"

E-handelsjätten Amazon rullar nu in i dagligvruhandeln på allvar, vilket vi skrev om häromveckan. Vi har också berört hur detta kan påverka framtiden i branschen. Dessa nyheter kom för mindre än två veckor sedan, men redan nu är Amazon ute med ett fullfjädrat erbjudande, och till Reuters säger man att man redan har flera kunder som tecknat sig. Man vill dock inte avslöja vilka kunder det handlar om.

Börsåterhämtning gick livsmedelsbranschen förbi

Börserna återhämtade sig en del på tisdagen efter måndagens svåra ras, men det var en återhämtningen som till största delen gick livsmedelsrelaterade aktier på de nordiska börserna förbi. Chr. Hansen steg mest, med 3,33 procent till 486:90 DKK, före bland andra Lerøy Seafood med plus 2,96 procent till 59:04 NOK, SalMar med plus 2,62 procent till 430:30 NOK och Austevoll med plus 2,13 procent till 83:90 NOK, men de riktiga spektakulära uppgångarna uteblev.
Midsona A rasade samtidigt med 15,45 procent till 37:20 SEK, före Optifreeze med minus 6,67 procent till 22:40 SEK, Veg of Lund med minus 6,20 procent till 6:66 SEK Peckas Naturodlingar med minus 5,86 procent till 1045 SEK, Carlsberg A med minus 4,76 procent till 800:00 DKK, Simris Alg med minus 4,60 procent till 1:66 SEK, Probi med minus 4,20 procent till 196:40 SEK, och Carlsberg B med minus 3,50 procent till 799:60 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,21 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 1,42 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,46 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,49 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,10 procent.

Gomidda: KFC utan kyckling

Att snabbmatskedjan KFC fick byta namn från Kentucky Fried Chicken för att det de serverar skulle innehålla så lite kyckling är en gammal seglivad myt som inte är sann – men i Nederländerna blir det det i åtminstone en vecka. Där håller man denna vecka "Nationell vecka utan kött," och för att bejaka denna har KFC i Rotterdam beslutat att helt sonika byta ut all kyckling mot Quorn denna vecka.
"Det är samma KFC-meny som folk känner till och älskar – fast bara köttfri", säger en talesperson för kedjan till Food Navigator.
Initiativet applåderas förstås av olika vegorörelser, samt givetvis även Quorn, som dock säger att man inte direkt räknar med att behöva öka produktionen för denna sakens skull. Återstår därmed att se om det i fortsättningen blir KFQ?