foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 22/03, 2021

Många blandar ihop datummärkningarna

Två tredjedelar av svenskarna tor att även "Sista förbrukningsdag" betyder att maten kan ätas även efter det datumet, precis som med "Bäst före"-datum. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket. Samtidigt har 86 procent koll på att mat som verkar ok går att äta även efter "Bäst före"-datumet, vilket antyder att konsumenterna helt enkelt blandar ihop de båda märkningarna.
Undersökningen visar även att de flesta har det för varmt i sina kylskåp: nästan hälften har sex grader varmt eller mer i kylskåpet, medan bara 39 procent har de tre till fem grader som rekommenderas för att maten ska hålla sig längre.

Matsmart tar in 350 miljoner

Matsmart tar in 350 miljoner SEK från bland andra nya investerarna SEB Private Equity och Gullspång Re:food Invest. Det sker efter att företagets satsning i Tyskland gått bättre än väntat, och därmed snabbat på företagets planer för expansion utomlands. Företaget ser nu nya marknader framför sig, men har ännu inte berättat vilka fler länder man vill satsa på.

Eatgood tar in tio miljoner

Eatgood tar in omkring tio miljoner SEK i en företrädesemission, med chans till ytterligare 1,8 miljoner om emissionen skulle bli övertecknad. Pengarna ska bland annat gå till att utöka säljorganisationen i Sverige och eventuellt i USA, samt satsa på försäljningen mot sjöfarten.
"EatGoods utveckling har bromsats kraftigt under coronapandemin då i stort sett alla restauranger runt om i världen drabbats extra hårt. Det har medfört att investeringsviljan inte varit speciellt stor", säger företaget, som nu vill kunna casha in på de ingångar man arbetat upp sedan tidigare.

Dubbelvinst för Sjöstrand

Sjöstrand Coffee har fått en ny order på kaffekapslar från Island, värd 380 000 SEK, vilket är en stor summa för det svenska foodtechföretaget. Samtidigt har en tidigare order från Home Brand i Norge utökats från 550 000 till 880 000 SEK sedan efterfrågan där blivit större än väntat.

Paketdrama på Icabutik

Nationella bombskyddet fick rycka ut till Ica Supermarket i Bunkeflostrand på lördagen och ta hand om ett paket som plötsligt börjat läcka en okänd frätande vätska. Tre anställda i butiken fick föras till sjukhus för observation efter att ha andats in ångorna, men klarade sig utan skador.
Polisen har nu tagit kontakt både med avsändaren och mottagaren av paketet, men vad det var för ämne eller varför den skickades per post har ännu inte framkommit. Butiken öppnade igen på söndagen.

Vägkrogskedja satsar på hämtmat

Vägkrogskedjan Rasta lanserar en egen app med vars hjälp kunderna ska kunna förbeställa och hämta sin mat, istället för att gå in och äta på restaurangen. På det sättet vill kedjan hjälpa kunderna att handla utan att behöva bryta mot restriktionerna eller utsättas för smittorisk, samtidigt som man även riktar sig mot dem som har bråttom.

Absolut reboot

Absolut Vodka gör en nystart för sin globala marknadsföring efter att varumärke börjat stagnera på senare år. Det ska ske genom att företaget byter huvudreklambyrå till Ogilvy, som därmed nu blir den som ska förnya vodkamärkets en gång banbrytande marknadsföring. Sedan tidigare har The Absolut Company även byggt upp en helt egen kreativ avdelning.

Sjöstrand steg på storordrar

SJöstrand Coffee steg med 15,27 procent till 2:00 på måndagen, efter att nyheterna om dess två stora ordrar blivit kända. Företaget steg även med över sju procent i fredags, vilket antyder att nyheterna redan kan ha läckt ut då. Andfjord Salmon steg samtidigt med 7,63 procent till 55:75 NOK, medan Umida steg med 3,64 procent till 5:70 SEK, Norcod steg med 3,63 procent till 128:50 NOK, och Arcus steg med 2,23 procent till 45:90 NOK.
Eatgood föll samtidigt med 10,71 procent till 1:88 SEK, före Frill som föll med 5,82 procent till 0:74 SEK, Dalsspira föll med 4,79 procent till 2:98 SEK, Altia föll med 4,51 procent till 11:02 EUR, Bayn Group föll med 4,25 procent till 23:65 SEK, Premium Snacks föll med 3,64 procent tll 10:60 SEK, och Veg of Lund föll med 3,33 procent till 9:28 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,21 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,03 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,70 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,32 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,09 procent.

Gomidda: Ostkebab i gatuspisen

Varför ha ett spett med kött som man skär strimlor av till kebaben, när man kan ha ett lika stort spett med ost? Det menar David och Charlett Tscheike i Düsseldorf, som sedan förra veckan kör omkring med en foodtruck (eller gatuspis som ni läsare ju bestämde för några år sedan att det ska heta) med jus denna innovation. Precis som på kebabbaren så står kocken med sitt svärd och karvar strimlor ur denna både vegetariska och laktosfria 20-kilosost, som sedan används istället för kött i anrättningen.
För säkerhets skull har även hela gatuspisen byggts och målats om i akt och mening att få den att se ut som en gigantisk gul ost, rapporterar tidningen Bild, som dock gått bet på att försöka få klarhet i exakt vad det är för ost, som gatuköket köpt in från ysteriet Ruegg i Schweiz. Detta vaktas som vilken schweizisk bankhemlighet som helst, konstaterar tidningen, som dock noterar att den inte gnisslar mellan tänderna som halloumi brukar göra.
Sedär, Inte visste vi att Düsseldorf låg i Osttyskland.