foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 19/03, 2021

Var fjärde är rädd för matbrist

Fler än var fjärde svensk är oroliga för att det kan komma att bli brist på mat i Sverige i en krissituation. Var femte har dessutom börjat bygga upp större förråd av mat därhemma. Det visar en ny undersökning som gjorts av Novus på uppdrag av Pågen.
"I spåren av pandemin har en ny utmaning blottats som handlar om att kunna säkra tillgången till livsmedel även i kristider", konstaterar Pågens vd Anders Carlsson Jerndal.
Hälften av svenskarna vll dessutom handla mer närodlat, och över 40 procent vill prioritera svenska livsmedel, enligt undersökningen.
"Här behöver vi i livsmedelsbranschen arbeta både förebyggande och i nära samarbete med myndigheter, kommuner, regering och civilsamhälle för att främja ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk som är en grundbult i svensk livsmedelsförsörjning", fortsätter Anders Carlsson Jerndal.

Skulderna tornar upp sig för jättefiskodlingsbolag

Samtidigt som alla tillstånd för den nya stora planerade laxodlingen i Sotenäs drar ut på tiden, tornar skulderna upp sig för bolaget Quality Salmon som tänker bygga den. Redan i slutet av förra året gick konsultbolaget Sweco till Kronofogdemyndigheten med två olika krav på sammanlagt 2,8 miljoner SEK för tjänster som utförts, och på fredagen blev det känt att även redovisningsbyrån Ernst & Young fått gå samma väg för att driva in betalningen för en faktura om 75 000 SEK.
"Det har ju inte varit så att det är de de som ska finansiera själva projektet, utan det är de som ska bereda idéer och få in de olika aktörer som ska vara i området", säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) till Sveriges Radio Väst, som svar på frågan om bolaget inte borde kollats upp bättre.
Quality Salmon har inte kommenterat saken.

Planer för jättefiskodling till sommaren

I början av juli räknar Sotenäs kommun med att kunna visa upp kartor och beskrivningar över den planerade jättelika laxodling, som är på gång i området. Men inte förrän nästa år kan en detaljplan vara klar, efter att allmänheten har fått säga sitt – och först därefter kan det bli klart för byggstart, rapporterar Sveriges Radio Väst.
Företaget bakom odlingen, Quality Salmon, hade helst velat vara igång med bygget redan nu, och har tidigare kritiserat den svenska byråkratin och hotat att flytta odlingen någon annanstans. Nu säger man emellertid till radiokanalen att man planerar byggstart "någon gång under 2022".

Coca-Cola säljer svenskt kaffe

Coca-Cola European Partners säljer nu sin verksamhet med kaffe på arbetsplatsen till svenska företaget Convini, som arbetar med obemannade måltidsbutiker och kaffelösningar på arbetsplatser. Affären omfattar omkring 500 företagskunder över hela landet, som Convini nu kommer att serva istället – dock fortfarande med Coca-Colas kaffesortiment – från 15 april.
Köpesumman har inte uppgets.

Klart för fiske i Nordsjön

EU, Norge och Storbritannien har nu kommit överens om fisket i sex zoner i Nordsjön efter Storbritanniens utträde ur EU. Avtalet rör fångstkvoterna för i år, och omfattar torsk, kolja, rödspätta, vitling, sill och gråsej, rapporterar Reuters.

Kronfågel satsar på grill

Kronfågel lanserar ett grillsortiment med  kryddmarinerade produkter, som också ska vara klimatvänliga och hälsosamma. Fyra nya fågelbaserade varianter står på menyn, bland annat en med inspiration från Japan.

Matföretag ryter till om burägg

Flera stora internationella livsmedelskoncerner, som Nestlé, Ikea, Mondelez, Unilever, Barilla och Ferrero, kräver nu att EU en gång för alla förbjuder att värphöns hålls i burar. Många har redan slutat sälja burägg eller planerar att göra det, men trots att frågan diskuterats på EU-nivå i ett par decennier, så finns fortfarande möjligheten att. hålla höns i bur, en policy som nu ska ses över, rapporterar Just-food.

Bakslag för Frill

Efter gårdagens mer eller mindre omotiverade kursrally för Frill kom bakslaget på fredagen, med ett fall om 24,40 procent till 0:75 SEK. Spekulationer som förekommit om att aktien skulle kunna nå upp till två kronor har därmed tills vidare lagts till handlingarna. Simris Alg föll samtidigt med 2,80 procent till 0:83 SEK, Mackmyra föll med 2,78 procent till 7:00 SEK, och HKScan föll med 2,51 procent till 2:14 EUR.
Istället steg Premium Snacks med 10,55 procent till 11:00 SEK, medan Sjöstrand Coffee steg med 7,59 procent till 1:70 SEK, Kesko B steg med 3,70 procent till 24:10 EUR och Kesko A steg med 2,75 procent till 22:40 EUR.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,53 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,40 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,11 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,6 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,17 procent.

Gomidda: Otålig öl

Så nås vi av meddelandet att Systembolaget tvingas säljstoppa ett parti Amundsen Apocalypse Hazy Session IPA-öl, efter att bukarna helt enkelt sprängts. Eller som Bolaget uttrycker det i ett pressmeddelande på den nya svengelska som alltfler svänger sig med: "toppen på ett antal burkar har flugit av".
Riktigt var toppen sitter på en burk vet vi inte riktigt heller, men förmodar att det alltså handlar om att ölen inte har tålamod nog att vänta till fredagskvällens eventuella nöjen, utan knör sig ut redan nu.
Apocalypse IPA var namnet, sade Bill och Bull.