foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 18/03, 2021

Frill-rykten orsakade börsrally

Frill ryktas vara på väg att presentera en ny stor kund – det var innebörden i obekräftade uppgifter på torsdagen, som var tillräckligt trovärdiga för att skicka upp aktien spikrakt i skyn strax före lunch. Som mest hade aktien ökat med 35 procent, innan en avmattning började synas under eftermiddagen.
Frllls vd Peter Blom förnekar dock bestämt att något är i görningen.
"När vi har något klart så kommer vi att kommunicera det till marknaden, det är så det fungerar", säger han till Foodwire.

Fortsatt mindre kött på tallrikarna

Svenskarna minskade sin köttkonsumtion med nästan fem procent förra året till 78,6 kilo per person. Det visar nya siffror från Jordbruksverket. Svensk köttkonsumtion har minskat stadigt sedan 2016; nedgången sedan dess ligger på över elva procent.

Novax köper ingrediensbolag

Axel Johnsons investeringsbolag har köpt majoriteten av brittiska ingrediensföretaget Ulrick & Short. Företaget kommer dock att fortsätta att verka som självständigt bolag. Köpesumman har inte uppgetts.

Växtbaserad mozzarella från Valio

Valio lanserar "Oddlygood Veggie Grated Mozzarella", n växtbaserad, riven variant av osten.

Netto tar över Tescos polska butiker

Netto må ha lämnat Sverige men fördubblar nu i gengäld i Polen, där man tar över Tescos 300 butiker för 1,5 miljarder DKK. Det sker efter att de polska konkurrensmyndigheterna nu godkänt affären, rapporterar Dagligvarunytt. Totalt har Netto därmed 1 400 butiker i Danmark, Tyskland och Polen.

Biogaia gör en AAK

Biogaia följer AAK i spåren och satsar på att investera i tillväxtbolag som man på sikt kan ha nytta av, I Biogaias fall sker det via det nystartade bolaget BioGaia Invest (BGI), med 150 miljoner SEK till sitt förfogande, och som ska "skapa ett omgivande ekosystem som bidrar till Biogaias tillväxt", som företaget uttrycker det.
Redan nu har BGI investerat 10,,5 respektve 11,5 miljoner SEK i företagen Boneprox och Skinome, som arbetar med projekt för att upptäcka benskörhet respektive med produkter för hudvård.
"Vi tror starkt på att BioGaia kommer dra nytta av den dynamiska miljön och den expertis inom ny teknik och innovationer som dessa företag kommer att ge", säger Biogaias vd Isabelle Ducellier.

Frill ohotad börsvinnare

Trots en början till avmattning av det oväntade börsrycket under torsdagen förblev Frill ohotad vinnare i branschen med en ökning om 33,53 procent på eftermiddagen till 0:90 SEK. Umida steg med mer beskedliga 4,96 procent till 5:50 SEK, Lohilo steg med 3,15 procent till 44:20 SEK, Norcod steg med 2,94 procent till 122:50 NOK, och Kesko B steg med 2,57 procent till 23:18 EUR.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 3,13 procent till 9:30 SEK, medan Midsona A föll med 2,82 procent till 86:00 SEK och Salmon Evolution föll med 2,29 procent till 6:31 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,31 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,13 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,21 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,01 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,66 procent.

Gomidda: Gigjobb på ett bräde

Handeln och ett och annat ytterligare livsmedelsrelaterat företag har ju fått klä skott för osäkra anställningsvillkor, sms-jobb, precisionsbemanning och allt vad det nu brukar heta. Följaktligen förväntar vi oss att i fikarummen snart få se det nya brädspelet "Springvikarierna", som faktiskt snart kommer på marknaden, och där den vinner som först klarar att betala hyra, mat och busskort utan att bränna ut sig.
Det låter som ett svart skämt, och det är det också, fast spelet kommer verkligen att existera med stöd från LO, ABF och Arbetarrörelsens kulturfond, rapporterar Handelsnytt. Bakom spelet står läraren Felix Falk, som gör spel på fritiden, och som började fundera på saken efter att ha läst Handels och Leopard förlags antologi "Lösa Förbindelser", som ta upp problemen på den nya arbetsmarknaden.
"Jag började tänka på vad det är för mekanismer som gör att vi konkurrerar om villkor och timmar på det här sättet. Jag insåg att det fungerade väldigt väl med hur brädspel är ofta är uppbyggda", säger Felix Falk till tidningen.
450 spel – med illustrationer av satirtecknaren Max Gustafson – har beställts av LO-förbunden, som vill använda dem i sin studieverksamhet, men med hjälp av en Kickstarterkampanj hoppas Felix Falk kunna nå ut längre med sitt spel.
"Vi vill gärna ha fler historier från framförallt lagerjobb och restaurang! Både för inspiration till bilder och händelsekort i spelet", säger han.
Förhoppningsvis får han därmed även in en slant till hyra, mat och busskort utan att själv bränna ut sig.