foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 17/03, 2021

En femtedel av restaurangförsäljningen har försvunnit

20 procent av den totala svenska restaurangförsäljningen försvann under förra året. Det motsvarar ett tapp om 26 miljarder SEK, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB). Framförallt drabbades trafiknära restauranger, följt av nöjesrestauranger och personalrestauranger.
Totalt sålde restaurangerna för 104 miljarder SEK, varav en dryg femtedel kom från försäljning av alkohol, rapporterar TT.

Svenska dagligvarukedjor får stramare regler

Svenska dagligvarukedjor ska inte på egen hand få ändra i ingångna avtal, neka skriftliga överenskommelser, eller kräva att få insyn i sina leverantörers affärshemligheter. Det är något av innehållet i det lagförslag som regeringen lade fram på tisdagen för att implementera det nya EU-direktivet om otillbörliga handelsmetoder i livsmedelskedjan (UTP-direktivet).
Förslaget välkomnas av Livsmedelsföretagen (LI), som länge drivit på för en förändring.
"Vi har i många år försökt komma åt de här metoderna med samtal och uppförandekoder men det har inte räckt", säger vd Björn Hellman.
"Lagstiftning är en bra början på arbetet med att en gång för alla få slut på otillbörliga affärsmetoder i livsmedelsbranschen", tror han, och välkomnar att UTP-direktivet förenklats och anpassats efter svenska förhållanden, vilket "kommer att stärka tusentals företag inom primärproduktion och livsmedelsförädling i hela landet och bidra till att målen i den nationella livsmedelsstrategin uppnås".
Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 november.

Linas börjar handlas 29 mars

29 mars blir första handelsdag för Linas Matkasse på First North-börsen, i form av ägarbolaget LMK Group. Det framgår av företagets prospekt inför börsintroduktionen, som släpptes på tisdagskvällen. Från och med idag kan man dock teckna sig för aktier till priset 79:50 SEK.
Samtidigt genomför företaget en nyemission om 250 miljoner SEK, medan nuvarande aktieägare säljer aktier för lika mycket, vilket gör att företaget värderas till 760 miljoner SEK.

Mångmiljonkontrakt för Premium

Säkrad försäljning om cirka 75 miljoner SEK – det är innebörden i ett nytt treårigt kontrakt som Premium Snacks tecknat med Ica Maxi Öst. Avtalet innebär att Premium kommer att stå för natursnacksavdelningar hos de Ica Maxi-butiker som ingår i gruppen.

Kronfågel hotas av vite

Kronfågel hotas av vite om en halv miljon SEK om man inte senast sista april utreder varför elva medarbetare vid företagets anläggning i Valla blev sjuka av campylobacter under senhösten förra året. Kronfågel har redan förklarat att det var för att de anställda inte hade tvättat händerna ordentligt och varit slarviga när de tog av sig sin skyddsutrustning, men den förklaringen räcker inte för Arbetsmiljöverket, som vill veta hur smittan överhuvudtaget hamnade där, rapporterar Katrineholms-Kuriren.

Bamse slår ett slag mot matsvinnet

Nu ger sig seriefiguren Bamse in i kampen mot matsvinnet. Det sker i form av en berättelse i senaste numret av Bamsetidningen, där Bamsetrillingarnas klass får lära sig vad matsvinn är och får i uppgift att minska sitt eget. Dessutom kommer bland annat tips på vad man kan göra med rester och ett spel där man kan bli "Mathjälte", och för skolorna finns även en lärarhandledning.

Hälsokostbolag accepterar Lohilos bud

Hälsokostföretaget Superfruit Partners Sweden har accepterat Lohilos köpbud på återstående 25 procent av bolaget. Det beslutade företaget på en extra bolagsstämma. För detta betalar Lohilo två miljoner SEK samt drygt 148 000 aktier i det egna bolaget.

Nyheter från Vegme

Vegme lanserar nya produkterna Vegan Kebab och Wienerkorv, som ska göra det enklare att äta mer växtbaserat i vardagen, enligt företaget.

Börsrusch för Premium efter Icaavtal

Premium Snacks stora avtal med Ica Maxi Öst sköt iväg aktien med över 44 procent när det blev känt på onsdagen. Det var dock en kortvarig uppgång: på eftermiddagen hade kursen stigit med mer modesta 1,52 procent från gårdagens slutkurs till 10:00 SEK.
Dalsspira blev istället vinnaren med plus 4,00 procent till 3:12 SEK, före Skåne-Möllan som steg med 3,00 procent till 515:00 SEK och Sjöstrand Coffee som steg med 2,94 procent till 1:58 SEK.
Eatgood föll samtidigt med 7,28 procent till 1:98 SEK, medan Optifreeze föll med 5,24 procent till 50:60 SEK, Bayn Group föll med 4,85 procent till 24:65 SEK, Umida föll med 4,72 procent till 5:24 SEK, och Biogaia föll med 2,91 procent till 417:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,33 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,91 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,99 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,32 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,49 procent.

Gomidda: Ingen skitsak

Ni minns den tidiga pandemins plötsliga och oförklarliga hamstringen av toalettpapper, denna vara som ju är all livsmedelsproduktions ultimata öde? I Hong Kong gick det till rena rånen som nu slutat med tre års fängelse.
Där tillskansade sig tre knivbeväpnade män i februari förra året omkring 600 rullar dasspapper från en leverans av sådana till en stormarknad till ett värde av motsvarande drygt 1 800 svenska kronor. De spårades dock snabbt upp av polisen och har nu dömts till 40 månaders fängelse, rapporterar dagstidningen Mingpao – trots att de bett budbilsföraren om ursäkt och till och med betalat för rullarna. Men domaren i målet såg alls icke detta som någon skitsak, utan menade att den var planerad, vilket gjorde fängelsevistelse nödig eller snarare nödvändig.
Om stölden satte butiken på pottkanten är dock oklart.