foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 16/03, 2021

Äggbristen kryper närmare

Lagom till påsk ökar hotet om brist på ägg i Sverige, efter att ytterligare fyra fall av fågelinfluensa har upptäckts i Sverige, varav tre i Östergötland: ett i Linköping och två i Mjölby. Det fjärde fallet inträffade i Skåne, där 50 000 värphöns fått avlivas. För närvarande är totalt ett 20-tal svenska gårdar drabbade, och över två miljoner fåglar har fått tas av daga de senaste fyra månaderna.

Pandemins pris i gränshandeln: Sju miljarder

Svensk gränshandel förlorade intäkter om sju miljarder SEK under pandemiåret 2020, enligt nya siffror från SCB. Det motsvarar en minskning med 35 procent. I Strömstad var minskningen hela 62 procent, eller fem miljarder SEK, medan Eda minskade med drygt 49 procent och Årjäng drygt 42 procent.

Billigare mat gav lägre inflation

Fallande livsmedelspriser i Sverige har varit starkt bidragande till att inflationen oväntat föll i februari. Mest föll oljor och fetter, som minskade med 3,14 procent, medan godis och glass föll med 1,81 procent och kaffe, te och kakao föll med 1,42 procent. På plussidan märktes bröd och spannmålsprodukter, som steg med 0,29 procent, och frukt, som blev 1,77 procent dyrare.
Inflationstakten, mätt som KPIF (konsumentprisindex med fast ränta), föll till 1,5 procent från 1,7 procent i januari, enligt SCB.

Foodhills hotas av böter och förbud

Företaget Foodhills, som verkar i Findus gamla lokaler i Bjuv, måste sluta tillverka öl och glass inom två månader, annars hotar vite om 30 000 SEK per månad. Det har länsstyrelsen meddelat efter att företaget expanderat verksamheten från de djupfrysta, konserverade och torkade livsmedel som det nuvarande miljötillståndet avser, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Foodhills svarar att det rör sig om så små mängder att inget tillstånd behövs, och att det tar tid att söka nytt tillstånd som kanske ändå inte innefattar den verksamhet som kommer i framtiden, men har ännu inte överklagat.

Därför hindras svensk matexport

För lite representation, för mycket byråkrati, för gamla avtal, och för mycket protektionism. Det är de största hindren mot svensk livsmedelsexport, enligt en rapport från Livsmedelsföretagen (LI), som menar att exportandelen är för låg.
"Vi gör massor med mat och dryck som världen vill ha men vi är för dåliga på att få ut dem. Jämfört med till exempel Danmark, Irland och Nederländerna så satsar vi alldeles för lite på livsmedelsindustrin i allmänhet och livsmedelsexporten i synnerhet. Med en förhållandevis liten insats inom områdena som vi pekar ut i rapporten skulle vi kunna dubblera den svenska exporten på mindre än 10 år", säger LI:s vd Björn Hellman.
Trots att svensk livsmedelsexport nådde 65 miljarder SEK förra året, motsvarar den bara 30 procent av omsättningen, vilket är lågt i jämförelse med andra industrigrenar, enligt rapporten.
"För ett livsmedelsföretag som vill växa så är exporten ofta nyckeln till lönsamhet. Men idag är det alldeles för svårt och dyrt för alla utom de största företagen att ta sig ut på nya marknader. Det måste vi ändra på om vi vill att den svenska livsmedelsindustrin ska finnas kvar och utvecklas", säger Björn Hellman.

Bayn ska bli värt en miljard – i dollar

Svenska Bayn Group satsar på att bli värderat till en miljard USD. Det säger vd Simon Petrén till Dagens Industri. Det skulle i så fall innebära en tredubbling av dagens börsvärde om knappt tre miljarder SEK.
Detta vill man uppnå genom att utveckla hälsosamma produkter för de unga generationerna, som är mer medvetna i sina val, förklarar han.
Det senaste året har företagets börsvärde rusat i höjden med mer än 2 000 procent, en ökning som på allvar tog fart i november: under den perioden har ökningen varit över 262 procent.

Värmlandsodlarna i konkurs

Champinjonodlingsföretaget Värmlandsodlarna har försatts i konkurs, tillsammans med Delikatessbutiken i Säffle, på egen begäran. Fem anställda berörs, rapporterar Provinstidningen.

Premium steg

Premium Foods steg mest på börsen i branschen på tisdagen, med 4,79 procent till 9:85 SEK. Bayn Group steg med 4,46 procent till 25:75 SEK, medan Salmon Evolution steg med 3,58 procent till 6:60 NOK, Simris Alg steg med 3,18 procent till 0:84 SEK, och Frill steg med 2,70 procent till 0:68 SEK.
Dalsspira föll samtidigt med 4,76 procent till 3:00 SEK, medan Carlsberg B och Lohilo båda föll med 2,33 procent till 983:00 DKK respektive 44:10 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,85 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,02 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,25 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,33 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,77 procent.

Gomidda: Visst nappar det

Senaste trenden på caféerna i flera stater runt Persiska viken är att man kan få napp. Bokstavligt talat.
Plötsligt har det nämligen blivit inne att få sitt kaffe eller andra drycker i äkta nappflaska istället för i pappersmugg. Först ut var kedjan Einstein Café, ett sorts Gulfstaternas eget Wayne's Coffee med caféer från Dubai och Bahrain till Kuwait, och därefter spred sig trenden till konkurrenterna, rapporterar AP. För det blev omedelbar succé, och kunderna kom med både vänner och föräldrar i släptåg för att så att säga återuppleva barndomen.
"Ett botemedel för osäkerheten i världen? Ett svar på någon primalinstinkt?" frågar sig nyhetsbyrån, men konstaterar också att fördömanden också har kommit – bland annat från myndigheterna i Dubai, som gjort razzior på caféer och utdömt böter. Inte nog med att flaskorna kan sprida smitta, utan "sådant urskillningslöst bruk av babyflaskor är emot lokal kultur och traditioner", heter det i ett officiellt uttalande, medan den saudiska nyhetstjänsten Mujaz al-Akhbar skriver att rikets "döttrar har lidit förlust av anständighet och religion".