foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 15/03, 2021

Danones chef får sparken

Det blev aktivistinvesterarna som vann maktkampen på Danone. Sent på söndagskvällen slutade ett långt styrelsemöte för bolaget med att vd-styrelseordförande Emmanuel Faber får sparken med omedelbar verkan, något som investerare krävt offentligt eftersom de anser att företaget går för dåligt.
Nye styrelsemedlemmen Gilles Schnepp, tidigare vd för industrikoncernen Legrand och som valdes in i Danones styrelse så sent som i december, tar över ordförandeskapet och leder jakten på en ny vd. Under tiden leds företaget av företagets chef för internationell verksamhet, Véronique Penchienati-Bosetta, tillsammans med Nordamerikachefen Shane Grant.
Emmanuel Faber, som lett bolaget sedan 1997, har varit en uttalad förespråkare för ansvarsfull kapitalism, och under hans ledning blev Danone Frankrikes första stora börsnoterade bolag att få status som så kallat enterprise à mission, idéburet företag med sociala och miljömässiga syften i bolagsordningen. Detta har väckt ont blod hos investerare som tycker att samhällsengagemanget gått ut över aktieägarnas intressen, men på måndagen fanns inget som talade för att avsättningen av Emmanuel Faber skulle ändra på företagets hållbarhetsmål.

Brödsvinn ska bli protein i Polarbröds nya bageri

Om allt går som planerat kommer Polarbröds nya bageri i Älvsbyn, när det står klart, även att innehålla en anläggning för att göra protein av bröd- och degspill. Just nu inleder företaget tester tillsammans med Mycorena i Göteborg, där man ska prova hur den tekniken fungerar.
Mycorenas metod går ut på att fermentera restprodukter från livsmedelsproduktion till protein med hjälp av svamp.

AAK investerar i vegoföretag

AAK investerar ett icke offentliggjort belopp i New Protein Fund I, en fond som drivs av Big Idea Ventures (BIV) och som fokuserar på nystartade företag inom växt- och cellbaserade livsmedel som alternativ till mat från djurriket. På så sätt vill AAK påskynda utvecklingen av sådana, vilka utgör "ett av våra viktigaste tillväxtsegment", som AAK:s vd Johan Westman beskriver det.
"Det ger oss också möjlighet att samarbeta med andra partner och investerare i fonden, inklusive några av världens ledande företag inom livsmedelsbranschen", förklarar han.

Sjöstrand till Norge

Foodtechföretaget Sjöstrand Coffee får företaget Home Brands som ny distributör i Norge.
"Med detta samarbete får Sjöstrand en substantiell distribution på den norska marknaden, bl a till retailkedjor såsom Kitch'n och Tilbords, som tillsammans har ett butiksnätverk med över 200 butiker och en betydande e-handel", säger Sjöstrands försäljningschef John Ekeberg.

Infomöte om nya Nyckelhålsregler

Om jämnt en månad, 15 april, anordnar Livsmedelsverket ett digitalt informationsmöte om de nya reglerna för Nyckelhålsmärkning, som gäller från och med denna månad. Redan nu kan man skicka frågor via Livsmedelsverkets sajt, där man också kan anmäla sig.

Optifreeze föll

Optifreeze föll med 4,64 procent till 53:40 SEK på måndagen, före Frill som föll med 4,58 procent till 0:67 SEK, Eatgood som föll med 3,67 procent till 2:10 SEK, Premium Snacks som föll med 3,55 procent till 9:50 SEK, och Veg of Lund som föll med 3,02 procent till 9:00 SEK.
Olvi A steg samtidigt med 3,22 procent till 48:10 EUR, medan Kesko B steg med 3,25 procent till 22:84 EUR, Carlsberg A steg med 3,04 procent till 1 185:00 DKK, och Umida steg med 3,02 procent till 5:46 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen minskat med 0,36 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,24 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,93 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,24 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,47 procent.

Gomidda: Ananas för fosterlandet

Ät mer ananas för fosterlandets skull. Den uppmaningen går nu ut från regeringen i Taiwan, efter att Kina – som gör anspråk på öriket som sitt eget territorium – stoppat importen av sådana. Officiellt för att det kan följa med skadedjur, enligt Peking, men det är bara hittepå, insisterar Taipei.
Under tiden som käbblet pågår så tornar ananasen upp sig, och med dem även problemen för odlarna. Så en patriotisk handling just nu för taiwaneserna blir således att äta extra ananas på allt, rapporterar Reuters.