foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 12/03, 2021

Kunderna: För många märkningar

Det skulle behövas en enda märkning på svenska livsmedel som intygar att de är svenska, hälsosamma och miljövänliga. Det säger konsumenter som intervjuats för den senaste Livsmedelsbarometern från Novus, vilken visar att stora andelar svenska konsumenter helt struntar att kolla efter olika märkningar. Fyra av tio bryr sig inte om Krav, Nyckelhålet, Från Sverige, eller liknande, och när det gäller klimatmärkning är det sex av tio som struntar i att titta efter sådana, enligt undersökningen.
Från Sverige har störst betydelse för kunderna – nästan fyra av tio tittar efter den, och nästan var tredje kommer att handla mer lokalproducerat i framtiden.
"Det är verkligen ett paradigmskifte där närproducerat blivit betydligt viktigare än exempelvis ekologiskt", säger Anna-Lena Wihlborg, seniorkonsult på Novus, till Dagligvarunytt.
"Många blev rejält uppskrämda i början av pandemin när de förstod att endast 50 procent av livsmedelsproduktionen sker i Sverige och att varannan tugga importeras", förklarar hon, och konstaterar att även vegotrenden nu slår igenom på bred front.
"I spåren av pandemin är det många som funderar på vad de äter och inte äter, och hur det påverkar hälsa och välmående", säger hon.

Doora kommer till dörren

Sveriges första självkörande robot med matleveranser kör just nu omkring i området runt Stureplan i Stockholm. "Doora" heter det, och är ett samarbete mellan Foodora och Tele2, som vill testa sitt nya 5G-nät för mobil kommunikation. 5G-tekniken gör det möjligt både för roboten att orientera sig och kommunicera med hemmabasen, som kan kolla var den befinner sig och skicka nya instruktioner till den om det behövs.
"Foodora har en vision att flera hundra Doora kommer att rulla i Sverige inom en nära framtid", säger John Denbratt, logistikchef på företaget, men tills vidare kommer roboten att testköras under våren.

Handelns klimatutsläpp ökar

Dagligvarukedjornas utsläpp av klimatgaser ökade under 2020. Bland orsakerna fanns att transporterna ökade på grund av pandemin, medan det var ont om förnybara bränslen och kedjorna fick ta hjälp av externa transportföretag, rapporterar Dagligvarunytt.
"Under 2020 har det blivit mer av allt. Både försäljning och transporter har gått upp", säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, men påpekar att utsläppen per ton livsmedel ändå har minskat.
Samtidigt är det i produktionen som de stora utsläppen sker, varför kedjorna börjat samarbeta med leverantörerna för att trycka på för förändringar.
"Vi kan inte helt sluta att sälja exempelvis kött men det är viktigt att man ställer krav på leverantörerna för att nå förändring", säger Åsa Domeij.

Stadsodlingsbolag storsatsar

Grönska, som driver en av Europas största stadsnära odlingar i Huddinge, tar in 20,5 miljoner SEK i nya investeringar bland annat från familjen Wallenbergs investeringsbolag FAM och en rad andra privata aktörer. Pengarna ska användas till att öka försäljningen och produktionen, både i den egna anläggningen och av hela odlingssystem, rapporterar Dagens Industri.
Bland Grönskas planerade projekt finns att göra nya Coop Hagastaden i Stockholm självförsörjande på kryddor, med hjälp av en automatisk lösning som butikspersonalen kan sköta själv.

Labbkött "kan bli konkurrenskraftigt till 2030"

Redan om nio år kan kött som odlats i laboratorium komma ned på konkurrenskraftiga prisnivåer. Det visar nya beräkningar från nederländska forskningsföretaget CE Delft. Kostnaderna har hittills varit skyhöga, men till år 2030 räknar forskarna med att dessa kommer att ha rasat till en knapp femtiolapp per kilo.
Därmed skulle odlat kött på allvar kunna ta upp kampen med konventionellt, med säljargument som att inga djur behöver födas upp och slaktas för det, eller att det har minimal påverkan på klimat och markanvändning. Men för att komma dit kommer det att krävas statliga stöd och olika ekonomiska incitament för att få fart på utvecklingen, enligt rapporten.
"Med den här analysen visar vi att odlat kött är en koldioxidsnål, konkurrenskraftig teknik som kan spela en stor roll i att nå ett koldioxidneutralt livsmedelssystem", säger Ingrid Odegard, seniorforskare på CE Delft, enligt Just-food.

Säkerhetskultur blir lag

Livsmedelsföretag i hela EU måste nu se till att ha en utarbetad livsmedelssäkerhetskultur. Det är konsekvensen av en ny EU-förordning som nyligen signerats, och som enligt bedömarna signalerar tydligt att livsmedelssäkerheten måste prioriteras. Bland annat hoppas man att personalens medvetenhet och beteenden ska påverkas ute på företagen, men det blir upp till företagen själva att utarbeta sin egen säkerhetskultur. Det har också kommit invändningar mot att de nya reglerna ställer större krav på att tillsynen fungerar – och att inspektörerna själva förstår vad det är de ska kontrollera.

BAT satsar på cannabis

Tobakskoncernen British American Tobacco har köpt 20 procent av kanadensiska cannabisföretaget Organigram för 126 miljoner GBP. Därmed vill man samarbeta om "nästa generation cannabisprodukter för vuxna", där man i första skedet vill fokusera på CBD, som inte har några berusningseffekter.

Sjöstrand steg

Sjöstrand Coffee steg med 6,64 procent till 1:53 SEK på fredagen, före bland andra Umida som steg med 5,49 procent till 5:38 SEK, Andfjord Salmon som steg med 2,74 procent till 49:43 NOK, Simris Alg som steg med 2,64 procent till 0:86 SEK, Salmon Evolution som steg med 2,38 procent till 6:45 NOK, och Frill som steg med 2,35 procent till 0:70 SEK.
Novozymes föll samtidigt med 3,35 procent till 390:00 DKK, medan Scandinavian Tobacco föll med 2,89 procent till 124:40 DKK, Bayn Group föll med 2,44 procent till 23:95 SEK, och Skåne-Möllan föll med 2,35 procent till 498:00 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,01 procent, Helsingfors OMXH25 hade minskat med 0,33 procent, Köpenhamns OMXC20 hade minskat med 1,15 procent, och Oslos OSEBX hade minskat med 0,18 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 0,25 procent.

Gomidda: Köttets lustar

Vad gör hon egentligen på sina mystiska hemliga utfärder? Har hon någon annan? Nä, nu får det vara nog – ajöss!
Ungefär det familjedramat utspelade sig nyligen mellan ett ungt par (numera f d par), där kvinnan beskrev det hela på Reddit. Fast det var inte köttets lustar i den gängse betydelsen som lockat henne till hemliga träffar, utan en olycklig kärlek – till kött.
Mannen i relationen är nämligen vegan, vilket ledde till slitningar när paret flyttade ihop för ett år sedan efter att ha varit ihop i två år. Han ville att hon skulle prova på att vara vegan, och hon som redan funderat på saken tänkte att "varför inte", berättar hon.
Men säg den avhållsamhet som varar, eller vad man nu ska säga, och kött är tjockare än blod och allt det där.
"Jag var så sugen på chicken McNuggets som om det inte fanns någon morgondag", bekänner hon på sajten, och berättar att hon drömde om natten om att hon var omgiven av friterade kycklingbitar.
"Så minst två gånger i veckan brukade jag smyga hemifrån och säga att jag bara skulle åka och handla eller uträtta några ärenden, och sedan brukade jag åka till McDonald's och äta en massa kycklingnuggets eller en McChicken", säger hon.
Till slut fick mannen för sig att hon var otrogen mot honom med någon annan person, och gjorde slut. Hennes förklaringar om att hon endast varit otrogen med kyckling föll för döva öron, och det blev ju inte särskilt enkelt för henne att bevisa sin oskuld heller, rapporterar vårt husorgan LadBible.
Vi kommer osökt och långsökt att tänka på definitionen av skillnaden mellan erotik och perversion: erotik är när man använder en fjäder, perversion när man använder hela kycklingen. Fast nu ska vi kanske inte göra en McChicken av en fjäder.