foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 11/03, 2021

Arcus-Altia kan stoppas

Arcus och Altias planerade samgående kan komma att stoppas av norska Konkurransetilsynet. Det har myndigheten själv flaggat för, när den nu börjar närma sig fristen för sin utökade granskning. Orsaken är att en fusion enligt myndigheten riskerar att försvaga konkurrensen på flera marknader för försäljning av alkohol till norska Vinmonopolet, då det nya bolaget skulle bli störst på alkohol med under 22 procents alkoholhalt. De åtgärder för att förbygga att detta skadar konkurrensen som företagen föreslagit är inte tillräckliga, anser Konkurransetilsynet.
Altia och Arcus för diskussioner med myndigheten inför det slutliga beslutet, som ska fattas den 27 april, liksom med motsvarigheterna i Sverige och Finland.

Coop är Sveriges mest hållbara varumärke

Coop är för första gången det varumärke som svenskarna uppfattar som mest hållbart. Det visar sig i årets upplaga av undersökningen Sustainable Brand Index, som intervjuat 23 400 personer i landet om hur 390 olika varumärken i olika kategorier uppfattas leva upp till 17 olika hållbarhetsmål.
Coop anses alltså bäst, alla kategorier, och petar därmed ned Ikea till en andraplats, och dessutom kommer Coopvarumärket Änglamark fyra. Men topplistan domineras även fortsättningsvis av livsmedelsrelaterade företag: Ica behåller sin tredjeplats, Saltå Kvarn går från nionde till femte plats, Lantmännen halkar ned från sjätte till sjunde plats, och Systembolaget går från åttonde till nionde plats.
Även utanför tio-i-topplistan hamnar många andra företag i branschen högt, som Max (13), Kung Markatta (14), Arla (17), Polarbröd (18), Urtekram (20) och Willys (29).
"Generellt kan vi se att förtroendet för företag har gått upp, som en direkt effekt av deras hantering av Covid 19. Konsumenterna uppfattar att företagen har varit lyhörda och aktivt svarat upp mot restriktioner från myndigheterna. Här har dagligvarubutiker som Coop upplevts ta ansvar och varit tydliga i sin kommunikation", säger Erik Elvingsson Hedén, som är grundare av Sustainable Brand Index.

Sverige satsar mot matsvinn

Sverige blir ett av de första länderna i världen med att följa upp livsmedelsförluster på nationell nivå. Det ska ske med hjälp av nya metoder som Jordbruksverket nu har tagit fram. Dessa ska sedan ligga till grund för olika åtgärder, som helst också ska fånga upp det matsvinn som sker i det fördolda.
"Vi vill se var det finns potential till ökad resursanvändning, och arbetet sker i dialog med branschen och forskare. Mycket av dessa förluster klassas inte som livsmedelsavfall och syns därför inte i avfallsstatistiken som brukar användas för att visa mängden matsvinn", säger projektledaren Karin Lindow.
I detta skedet kommer man att granska nötkött, griskött, mjölk, fisk, vete, potatis, morötter och jordgubbar från produktion tills den fraktas till butik.

AAK ska stoppa avskogning per satellit

AAK tar satellitövervakning till hjälp för att övervaka att dess leverantörer av palmolja inte skövlar några regnskogar. Det sker i samarbete med satellitövervakningsföretagen Earthqualizer och Satelligence, som ska hjälpa AAK att kunna vidta åtgärder i tid.
"Den här nya, innovativa övervakningstekniken är en viktig del av AAK:s hållbarhetsstrategi där vi har som mål att 100 procent av palmoljan vi köper in ska vara 100 procent verifierat avskogningsfri innan 2025”, säger AAK:s vd Johan Westman.

Brexitbekymmer för brittiska matexportörer

Flera brittiska livsmedels- och dryckesföretag kan komma att tvingas sluta exportera till EU, enligt uppgifter till Financial Times. Detta eftersom brittiska exportörer av livsmedel och drycker kan se fram emot en ökning av pappersexercisen med en tredjedel för att få exportera till EU, på grund av nya regler, från och med 21 april. Det kommer att göra exporten olönsam för många, framförallt för småföretag, och branschorganisationen Food and Drink Federation varnar att de nya reglerna kommer att kosta miljontals GBP i extra arbete för dem som ändå fortsätter.
Förutom kostnaderna kommer det att finnas rent praktiska problem, bland annat det faktum att många av de nya dokumenten kommer att behöva stämplas av en legitimerad veterinär, och sådana finns det ju inte hur många som helst av, påpekar British Veterinary Association. För vissa företag som Financial Times talat med kommer de nya reglerna dessutom att kräva att man måste ha en veterinär på plats på heltid – vid varje produktionsanläggning.

Arcus rasade efter konkurrensbesked

Arcus rasade med över sju procent efter torsdagens besked om att samgåendet med Altia kan stoppas. Det senare bolaget föll med nästan två och en halv procent av samma skäl, men båda hade på eftermiddagen hämtat sig något. Arcus var nere på minus 3,04 procent från gårdagens slutkurs till 44:60 NOK, medan Altia hade fallit med 1,43 procent till 11:02 EUR.
Eatgood föll samtidigt med 8,79 procent till 2:18 SEK, medan Salmon Evolution föll med 8,63 procent till 6:30 NOK, Simris Alg föll med 5,86 procent till 0:84 SEK, och Andfjord Salmon föll med 3,79 procent till 48:11 NOK.
Premium Snack steg med 2,63 procent till 9:75 SEK, AAK steg med plus 2,62 procent till 194:10 SEK, Peckas Naturodlingar steg med 2,35 procent till 9:60 SEK och Novozymes steg med 2,18 procent till 403:50 DKK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,46 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 1,05 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 0,84 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,04 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,52 procent.

Gomidda: Ett bönbad för favorithaket

Det går knackigt för många restauranger just nu. En av dem är Los Toros, en mexikansk restaurang i Los Angeles – men den har nu fått draghjälp av en stuntmans bönor.
Hunter Ray Barker drog, inför hotet om stängning av hans favoritrestaurang, på sig en T-tröja och ett munskydd med restaurangens logo, tatuerade in samma logo på armen, och placerade sig i ett kar fullt med bönor utanför restaurangen – i 24 timmar.
Riktigt hur detta ska hjälpa restaurangen förefaller något oklart, inte minst med tanke på att man liksom inte direkt blir sugen på bönor efter att en fullvuxen karl legat och vältrat sig uti dem i ett dygn. Och det blir värre, när han för Reuters förklarar att han inte ens tänker gå upp för att förrätta de behov som bönor har en förmåga att driva på.
"Jag har en tratt kopplad till mig just nu, så varje gång jag behöver göra nummer 1, så är den kopplad till en påse som sitter fast på min kropp. För nummer 2, ja det är en annan historia. Vi får helt enkelt vänta och se", säger han olycksbådande.
Något säger oss att Los Toros gör klokt i att stryka bönor från menyn under överskådlig framtid.