foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 10/03, 2021

First North för Linas

Det blir Nasdaq First North som blir handelsplatsen för Linas Matkasses börsnotering. Det bekräftade bolaget på tisdagen, några dagar efter att planerna på börsnotering först avslöjades. Redan i slutet av denna månad väntas första handelsdagen, där bolaget kommer att värderas till omkring 760 miljoner SEK, rapporterar Dagens Industri.

Oatly bygger i UK

Svenska havredrycksföretaget Oatly bygger nu sin första fabrik i Storbritannien. Den kommer att hamna i Peterborough och ha en kapacitet om 300 miljoner liter om året, när den öppnar 2023, med möjlighet att öka med ytterligare 50 procent. 200 personer kommer att få jobb vid vad som beskrivs som ett av världens största växtbaserade mejerier, rapporterar Just-food.
Kostnaden för bygget har inte meddelats.

Uppåt för Scandinavian Tobacco

Scandinavian Tobacco ökade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 951 miljoner DKK (949), efter att omsättningen skjutit i höjden till 8,00 miljarder DKK (6,72).

Eatgood till Filippinerna

Svenska foodtechföretaget Eatgood har tecknat distributörsavtal med filippinska Handyware Philippines för sina Lightfryugnar.

Löfbergs rosteri fossilfri

Löfbergs har nu helt gått över till att rosta sitt kaffe med fossilfri gasol. Den utvinns istället ur biobaserade restprodukter eller biobaserat avfall, och levereras av Kosan Gas.
"Det gör att vi med största sannolikhet når målet att minska vår klimatpåverkan med 85 procent redan under verksamhetsåret 2021/2022", säger Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson.

Plymouth Gin till Sverige

Trots att den är en ikon inom spritvärlden blir det först nu som den brittiska klassikern Plymouth Gin kommer till svenska Systembolaget. Den finns på plats sedan månadsskiftet i 215 butiker, dit Pernod Ricard importerat den efter att försäljningen av gin på Systembolaget ökat med 35 procent på tre år.

"Funktionsvatten" från Ramlösa

Functional Foods – minns ni dem? Nu kommer åtminstone en ny produkt på området, ett "funktionsvatten" från Ramlösa. Det är "berikat med vitaminer, antioxidanter och energi från naturen", meddelar tillverkaren Carlsberg, och kommer i tre olika varianter.

Carlsberg ger upp alkoholfritt i UK

Nej, alkoholfri öl under eget varumärke blev ingen succé i Storbritannien: nu ger Carlsberg upp försöken att lansera sådana i landet.
Först försökte man med Carlsberg 0.0, som kom för sex år sedan, men så sent som i januari förra året ersatte man den med likaledes alkoholfria Carlsberg Nordic. Men inte heller den gick hem, och nu ger alltså företaget upp, rapporterar Just-drinks.
Carlsberg behåller dock flera alkoholfria ölmärken i landet, men inget av dessa säljs under namnet Carlsberg.

Jämntjockt för Olvi

Olvi rapporterar en vist före skatt för helåret 2020 om 53,81 miljoner EUR (53,52), efter att omsättningen hamnat på 414,88 miljoner EUR (408,71).

Spritfred mellan EU och USA

EU och USA har slutit tillfälligt vapenstillestånd i spritkriget över Atlanten, där parterna lagt 25 procents tull på varandras alkoholvaror. Bakgrunden är ett bråk om EU:s statsstöd till flygplanstillverkaren Airbus, men nu har båda parterna alltså lagt ned vapnen, och talar om ett "lovande genombrott" på väg mot en permanent lösning, rapporterar Just-drinks. Även Storbritannien har slutit en liknande fred med USA i samma ärende under förra veckan.

Scandinavian Tobacco vinnare på rapport

Scandinavian Tobaccos rapport fick aktien att fara iväg med 11,49 procent till 126:10 DKK på onsdagen. Frill steg samtidigt med 9,57 procent till 0:66 SEK, medan Bayn Group steg med 5,53 procent till 24:80 SEK, Dalsspira steg med 4,41 procent till 3:08 SEK, Biogaia steg med 4,20 procent tl 446:50 SEK, och Mackmyra steg med 3,48 procent till 7:14 SEK.
Peckas Naturodlingar föll samtidigt med 4,29 procent till 9:38 SEK, före Optifreeze som föll med 2,41 procent till 56:60 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 0,53 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,16 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,13 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,59 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 0,53 procent.

Gomidda: Starkt jobbat, BK

Det var Internationella Kvinnodagen i förrgår, som ni förhoppningsvis märkte. En del uppmärksammade detta på föredömliga sätt. Andra inte.
Till den senare kategorin, med vad som måste betecknas som Årets Fot I Munnen, hör Burger King. Där skulle begåvningsreserven propagera för fler kvinnliga kockar på kedjans hamburgerrestauranger, eftersom bara 20 procent av kockarna är kvinnor.
Så vad lyckades de då komma på för slogan för detta försök att uppmuntra till mer jämställdhet? Jo, den självklara meningen "Kvinnor hör hemma i köket".
Det är vid sådana här meddelanden som man inte ens orkar börjar försöka förklara det olämpliga i ordvalet.