foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 09/03, 2021

Sjöstrand siktar högt i lågländerna

Sjöstrand Coffee har fått en ny försäljnings och distributionspartner för Nederländerna och Belgien, Persell Sales. Det företaget representerar flera starka varumärken och samarbetar med ett stort antal återförsäljare, enligt Sjöstrand.
"Vi har en gemensam ambition att under 2021 uppnå en försäljning på 140 000 EUR", säger John Ekeberg, försäljningschef på Sjöstrand.    

Ica möblerar om i bärhyllan

Ursprung, utbud och närodlat blir ledorden när Ica nu rumsterar om i sitt utbud av bär. Kedjan har arbetat med förändringen i över ett år, och bland annat sett över marknadsföring, leverantörer och kampanjer, samt design och kommunikation, rapporterar Eurofruit. Förpackningarna får genomskinliga etiketter, så att bären ska synas så mycket som möjligt, med undantag för svenskodlade bär, så att det ska synas att dessa är inhemska. Där ska man också få veta var de odlats och vad de olika varianterna heter. Dessutom ska förpackningarna tydligare upplysa om vilka hälsofördelar de olika bären har.

Orkla investerar i Jästbolaget

Orkla investerar omkring 100 miljoner SEK i Jästbolaget, som därmed bland annat ska få nya styr- och kylsystem och nya maskiner för förpackning. Det kommer både att öka kapaciteten och göra det möjligt att utveckla nya produkter, enligt företaget.
Investeringen sker efter att försäljningen av konsumentjäst mer än fördubblats under pandemins inledande skede och ökat med 40 procent för helåret 2020.

Lidl lanserar kvalitetsmärkning

Lidl i Sverige lanserar nu den nya kvalitetsmärkningen "Kvalitetstestad av Eurofins", tillsammans med det laboratorieföretaget. Frukt och grönt blir först med att få märkningen, som ska "säkerställa att våra varor uppfyller de krav vi ställer på bland annat användning av bekämpningsmedel", som Mia Brodén Borgvall, kvalitetschef på Lidl Sverige, uttrycker det. De varor som ingår kommer att testas regelbundet, enligt riktlinjer som Lidl menar är de tuffaste i branschen.
"Genom samarbetet med Eurofins och den nya märkningen vill vi få fler konsumenter att bli medvetna om vårt kvalitetsarbete och att hög kvalitet inte behöver kosta skjortan", säger Mia Brodén Borgvall.

SVT: Kött är dött

Försäljningen av frysta vegetariska livsmedel steg med över 15 procent förra året hos de största dagligvarukedjorna, medan försäljningen av färska vegetariska livsmedel steg med runt 40 procent. Det visar siffror som SVT:s "Ekonomibyrån" har tagit fram till sitt senaste avsnitt, med titeln "Kött är dött".
Nästan 60 procent av svenskarna äter vegetarisk kost minst en dag i veckan, enligt programmet, men sådan står ändå bara för en bråkdel av den totala försäljningen i mataffärerna. Kedjorna hoppas nu på att den andelen ska öka.
"Vi ser att en ökad efterfrågan driver på utbudet, vilket lett till bättre och godare produkter, högre tillgänglighet samt bättre pris", säger Kevin Bell, pressekreterare på Coop.

Matstartups får hjälp av handeln och Danske Bank

Nya svenska foodtechföretag ska få hjälp av Danske Bank tillsammans med Ica, Coop och Lidl, samt We Work Labs, RISE och Sweden Foodtech. Deras nya gemensamma "foodtechaccelerator" ska hjälpa företagen med bland annat mentorskap och nätverk, för att främja foodtechbranschen som banken anser är för eftersatt i Sverige.
"Att ha rätt mentorer och tillgång till viktiga branschnätverk som kan generera betalande kunder är det viktigaste för startups. Vi har 100 mentorer med i programmet och att Ica Sverige, Coop Sverige och Lidl Sverige bidrar med sin kunskap är en verklig styrka", säger Johanna Norberg, vd för Danske Bank Sverige.
Redan idag har över 130 ansökningar kommit in, och 16 av dessa har valts ut att delta.

Arla kan stänga brittiskt mejeri

Arla Foods överväger att lägga ned sitt mejeri i Trevarrian i brittiska Cornwall, efter att detta bland annat förlorat ett avtal om tillverkning av egenmärkesvaror och i övrigt sett volymerna dala, rapporterar Just-food. 37 anställda kan därmed komma att sägas upp.

Hett för Optifreeze

Optifreeze steg med 12,84 procent på tisdagen till 58:00 SEK, före bland andra Bayn Group som steg med 8,55 procent till 23:50 SEK, Eatgood som steg med 7,27 procent till 2:36 SEK, Frill som steg med 7,07 procent till 0:61 SEK, Lohilo som steg med 4,88 procent till 48:40 SEK, och Andfjord Salmon som steg med 4,48 procent till 49:00 NOK.
Dalsspira föll samtidigt med 7,81 procent till 2:95 SEK, medan Norway Royal Salmon föll med 3,25 procent till 214:20 NOK och Bakkafrost föll med 2,15 procent till 682:00 NOK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 1,03 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 0,56 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 2,84 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,71 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade ökat med 1,75 procent.

Gomidda: Lyssna på laxen!

Nu ska laxen själv få säga sitt om hur stressad den är, vilket på sikt ska kunna minska matsvinnet. Bokstavligt talat, i mikrofon.
Det låter som ett förtida aprilskämt men är faktiskt en fullständigt sann Norgehistoria, för där har forskare vid Norsk institutt for naturforskning (Nina) lyckats fånga upp icke blott laxarnas vanliga läten i odlingarna, utan hur dessa läten förändras när de blir rädda, hungriga eller allmänt stressade.
Bland annat registrerade forskarna hur laxarnas ljud blev mycket mer högljudda när det kom en stökig skolklass på studiebesök, rapporterar NRK. Då kände sig fisken hotad, men lugnade sig när barnen försvann, och nu funderar forskarna på hur man ska kunna tillämpa denna nya kunskap medelst hydrofoner och liknande.
Får vi föreslå samarbete med den svenska försvarsmakten, som ju har erfarenhet av ljud från både sill och mink ute i havet eller hur det nu var?