foodwire-logo
NYHETSBREV FRÅN FOODWIRE 08/03, 2021

Linas till börsen?

Linas Matkasse kan komma att ansöka om börsnotering i vår. Det erfar Dagens Industri, som dock inte fått reda på vilken börs det blir, eller vilken prislapp som företaget kommer att få. Vd Walker Kinman kommenterar med att hänvisa till att bolaget idag ägs nästa till hälften av tre olika riskkapitalbolag.
"När man ägs av ett riskkapitalbolag pågår det förstås alltid en utvärdering av sådana frågor. Men jag kan inte kommentera det närmare än så", säger Walker Kinman till tidningen.
Idag äger grundarna Niklas Aronsson och Lina Gebäck bara 20 respektive 13,5 procent av aktierna, medan Herkules Capital äger 29 procent, och Acton Capital och Creandum äger åtta procent var.

17 procent av all mat kastas

17 procent av alla livsmedel som fins tillgängliga för världens alla konsumenter, motsvarade 931 miljoner ton, kasserades år 2019. Det visar nya siffror från FN:s miljöprogram UNEP, rapporterar NTB. Det motsvarar 23 miljoner fullastade 40-tons lastbilar, som uppradade efter varandra skulle räcka runt jorden – sju gånger, berättar UNEP. Dessutom står svinnet för en knapp tiondel av alla utsläpp av klimatgaser.

Starkt år för Norrmejerier

Norrmejerier ökade sin vinst före skatt för helåret 2020 till 4,66 miljoner SEK (3,35), efter att omsättningen minskat till 2,02 miljarder SEK (2,08).
Företaget har drabbats av starkt minskad försäljning av framförallt Västerbottensost och grädde, eftersom försäljningen till restauranger nästan raderats ut på grund av coronakrisen, och trots att försäljningen i dagligvaruhandeln ökat kraftigt.

Sjöstrand till Serbien

Svenska foodtechföretaget Sjöstrand Coffee har tecknat samarbetsavtal med Serbiens största cafékedja, Kafeterija&Love&Brands, som får ensamrätt på Sjöstrands koncept i landet. Redan i samband med undertecknandet blev det dessutom klart med första beställningen, värd 200 000 SEK.

Sibyllas vd går till Waynes

Sibyllas vd sedan nio år, Joakim Carlsson, blir ny vd för Waynes Coffee den 15 mars. Han tar över efter Mats Hörnell, som lämnar företaget efter åtta år på posten.

Nytt bomblarm på Lidl – i Schweiz

En stor polisinsats sattes in hos Lidls huvudkontor för Schweiz tidigare i veckan, efter att ett misstänkt paket hittats på platsen av vaksamma medarbetare som mindes hur Lidls centrala huvudkontor bombades nyligen. Paketet omhändertogs av specialstyrkor från kantonspolisen i Zürich, men visade sig vara ofarligt, rapporterar schweiziska media.
Den 66-årige pensionär som sitter frihetsberövad misstänkt för de tre bomberna mot Capri-Sonne, Lidls huvudkontor, samt Hipp, fortsätter att neka till brott.

Serbien satte sprätt på Sjöstrand

Sjöstrand Coffee blev måndagens börsvinnare i branschen efter att det blivit känt att företaget tecknat nytt avtal och fått en första beställning i Serbien. Aktien steg som mest med 13,64 procent, men var på eftermiddagen 5,77 procent över fredagens stängningskurs, och låg på 1:38 SEK. Bakkafrost steg samtidigt med 4,42 procent till 697:00 NOK, medan Grieg Seafood steg med 3,98 procent till 90:10 NOK, Kopparbergs steg med 3,88 procent till 187:50 SEK, Midsona B steg med 3,65 procent till 88:00 SEK, Lohilo steg med 3,48 procent till 46:15 SEK, och Salmar steg med 3,35 procent till 604:00 NOK.
Dalsspira föll samtidigt med 5,04 procent till 3:20 SEK, medan Salmon Evolution föll med 4,84 procent till 6:80 NOK och Optifreeze föll med 3,36 procent till 51:80 SEK.
Stockholmsbörsens OMXS30-index hade på eftermiddagen ökat med 2,70 procent, Helsingfors OMXH25 hade ökat med 2,26 procent, Köpenhamns OMXC20 hade ökat med 1,37 procent, och Oslos OSEBX hade ökat med 0,78 procent. Stockholmsbörsens livsmedelsindex SX3500PI hade minskat med 1,11 procent.

Gomidda: Tescomysteriet

Omkring 100 bilar som stått parkerade utanför dagligvarugiganten Tescos köplada i Royston i brittiska Hertfordshire har drabbats av att fjärrkontrollerna till dem plötsligt slutat fungera. Dessutom har larmen startat lika oförklarligt i några av dem, och till råga på allt inträffade det hela över en period på tre dagar, rapporterar brittiska Metro. Polisen har gått ut och uppmanat allmänheten att inte drabbas av panik, medan Ofcom – Storbritanniens motsvarighet till Post- och Telestyrelsen – kallats in för att undersöka saken.
Konspirationsteorierna står följaktligen som spön i backen, inte minst på temat Kontakt Med UFO:n eller vad man ska säga.
Nog för att det på våra vanligaste dagligvarukedjor går att hitta ett och annat Unidentified Frying Object, eller möjligen något flygande tefat, men det är förmodligen inte sådana som foliehattarna tänker på.